Autor Wątek: Książki o filmach  (Przeczytany 3304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzegorz.cholewa

Książki o filmach
« dnia: Nd, 13 Październik 2024, 00:19:42 »
Coraz więcej pojawia się na rynku polskim ciekawych książek o kinie, popularnych i mniej popularnych filmach, aktorach i reżyserach. Przybywa tego i przybywa. Każda nowinka wzbudza we mnie zainteresowanie.

Zebrałem min. takie pozycje:

Leksykon filmowego horroru - Barłomiej Paszylk - dla początkujących w gatunku

Strach ma skośne oczy - azjatyckie kino grozy - Krzysztof Gonerski - kompendium wiedzy o azjatyckich horrorach i kinie z Azji w ogóle.

Wybierz czerwoną pigułkę - O analizie pierwszego Matrixa

Stanley Kubrick - Paul Duncan

Jak powstał Obcy - J. W. Rinzler - wciąż czekam na książkę o Decydującym Starciu.

Bohaterowie ostatniej akcji - Nick De Semlyen - kino akcji od podszewki.

Spekulacje o kinie - Quentin Tarantino - najlepsza rzecz spod ręki Tarantino od czasu Pulp Fiction

Oscarowe wojny - Michael Schulman - jeszcze bardziej pasjonująca książka o Oscarach

Teraz wchodzą na rynek kolejne interesujące tytuły o Francisie Ford Coppoli "Francis Ford Coppola. Rewolucjonista” Sama Wassona i "Sylvester Stallone. Nie tylko Rocky i Rambo" Tomasza Urbańskiego. Trzeba aktualizować ten temat o nowe pozycje jakie się pojawią. Bo bym chciał by wydano u nas np. książkę o slasherach, oczywiście o drugiej części Obcego i inne rarytasy.

Offline OokamiG

Odp: Książki o filmach
« Odpowiedź #1 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 01:04:10 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 19:40:55 »
Mam kilka już przedpotopowych pozycji, ale warto czasem sięgnąć po starszą literaturę, zwłaszcza jak autorem jest Kałużyński czy Toeplitz. Świetnie się czyta jego wywody, felietony, anegdotki. Mały leksykon filmów fantastyczno-naukowych to przegląd gatunku do 1970, wybrane same perełki z różnych zakątków świata. W tamtym czasie wielką popularnością cieszył się ten gatunek w literaturze radzieckiej, co przełożyło się na kilka niezłych filmów.

Większość tych starszych książek (na zdjęciu jest część, którą miałem pod ręką) kupiłem w latach 2008-2019 w Gdańsku, gdy jeździłem tam na lokalne imprezy komiksowe, aby mieć co czytać do pociągu. Mam upatrzony ulubiony antykwariat w Gdańsku, w którym jest dużo książek z zakresu kina :)

Lubię biografie, autobiografie aktorów, zwłaszcza takie, które soczyście wgryzają się w produkcje, w jakich występowali. Lekkości pióra i pewnej swady nie można odmówić Rogerowi Moore'owi. Świetnie się czyta jego autobiografie.

Kilka podstawowych pozycji o filmie, przy czym teoria koloru w filmie jest obłędna. Rzecz również godna rozpoznania.

Leksykon horror jest jak najbardziej ok, ale nic nie pobije tej pozycji - Filozofia horroru Noëla Carrolla. Przez długi czas była niedostępna, ale widziałem ostatnio, że ktoś wznowił. Pytanie tylko, czy jest poprzednie tłumaczenie, czy nowe. Analizy Kałużyńskiego i Raczka, niektóre skrótowe, niektóre wyczerpujące. Sporo anegdotek.

Polska wytwórnia filmowa Sfinks oraz narodziny polskiej kinematografii jeszcze w czasach zaborów. Wiele ciekawostek i bardzo wciągająca lektura. Zresztą o Kazimierzu Prószyńskim powstał też komiks, który narysował Rafał Szłapa.

Offline PJP

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 19:47:26 »
Bardzo ciekawa kolekcja! Jako miłośnik kina przedwojennego proponuję na pierwszy rzut właśnie te ;) Btw, ostatnio wyszła książka o Coppoli. Polecam również (mimo pewnych zastrzeżeń) -> https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4893034/w-starym-kinie-stanislawa-janickiego
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Październik 2024, 19:49:20 wysłana przez PJP »

Offline Motyl

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 19:52:39 »
O dzięki, rozejrzę się za nią. Książek o filmach mam więcej, tyle że zostały w domu rodzinnym i ich już nie zabierałem. Prozaiczny problem z brakiem miejsca :)

Offline PJP

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 19:57:46 »
Podrzucę jeszcze parę tytułów dla zainteresowanych ;)
•   Norbert Igłowski, Na srebrnym ekranie, Kraków 1938;
•   Dariusz Michalski, Powróćmy jak za dawnych lat. Historia polskiej muzyki rozrywkowej 1900-1939, Warszawa 2007;
•   Tadeusz Lubelski, Historia kina polskiego. Twórcy, filmy, konteksty, Katowice 2009;
•   Małgorzata Hendrykowska, Kronika kinematografii polskiej 1895-1997, Poznań 1999;
•   Rafał Marszałek, Kino rzeczy znalezionych, Gdańsk 2006;
•   Stanisław Janicki, Film polski wczoraj i dziś, Warszawa 1982;
•   Stanisław Janicki, Polskie filmy fabularne 1902-1988, Warszawa 1990;
•   Stanisław Janicki, W starym polskim kinie, Warszawa 1985;
•   Jerzy Maśnicki, Niemy kraj. Polskie motywy w europejskim kinie niemym (1896–1930), Gdańsk 2008;
•   Tomasz Mościcki, Teatry Warszawy 1939. Kronika, Warszawa 2009;
•   Władysław Banaszkiewicz, Witold Witczak, Historia filmu polskiego. Tom I: 1895-1929, Warszawa 1966;
•   Władysław Banaszkiewicz, Witold Witczak, Historia filmu polskiego. Tom II: 1930-1939, Warszawa 1988;
•   Stefania Beylin, Nowiny i nowinki filmowe 1896-1939, Warszawa 1973;
•   Barbara Armatys, Leszek Armatys, Wiesław Stradomski, Historia filmu polskiego. Tom II: 1930-1939, Warszawa 1988;
•   Władysław Jewsiewicki, Polska kinematografia w okresie filmu dźwiękowego (1930-1939), Łódź 1967;
•   Władysław Jewsiewicki, Polska kinematografia w okresie filmu niemego 1895-1929/1930, Łódź 1966;
•   Dymek z papierosa, czyli wspomnienia o scenach, scenkach i nadscenkach, red. K. Rudzki, Warszawa 1959;
•   Kazimierz Krukowski, Z Melpomeną na emigracji, Warszawa 1987;
•   Henryk Szletyński, Szkice o aktorach, Warszawa 1975;
•   Stefania Beylin, A jak to było, opowiem..., Warszawa 1958;
•   Stefania Beylin, Na taśmie wspomnień, Warszawa 1962;
•   Jerzy Maśnicki, Kamil Stepan, Pleograf: słownik biograficzny filmu polskiego 1896-1939, Kraków 1996.
•   Małgorzata Hendrykowska, Smosarska, Poznań 2007;
•   Ryszard Wolański, Eugeniusz Bodo. Już taki jestem zimny drań, Poznań 2012;
•   Ryszard Wolański, Już nie zapomnisz mnie. Opowieść o Henryku Warsie, Warszawa 2010;
•   Samuel Blumenfeld, Człowiek, który chciał być księciem. Michał Waszyński- życie barwniejsze niż film, Warszawa 2008;
•   Roman Dziewoński, Dodek Dymsza, Łomianki 2010;
•   Tadeusz Wittlin, Pieśniarka Warszawy. Hanka Ordonówna i jej świat, Łomianki 2011;
•   Maria Bojarska, Mieczysława Ćwiklińska, Warszawa 1988;
•   Jolanta Kowalska, Kazimierz Junosza-Stępowski, Warszawa 2000;
•   Witold Filler, Wielki Dodek. Opowieść o Adolfie Dymszy, Warszawa 1995.
---
•    Antoni Fertner, Podróże komiczne, Kraków 1960;
•    Jan Skarbek- Malczewski, Byłem tam z kamerą, Warszawa 1962;
•    Loda Halama, Moje nogi i ja, Warszawa 1984;
•    Ludwik Sempoliński, Wielcy artyści małych scen, Warszawa 1968;
•    Ludwik Sempoliński, Druga połowa życia, Warszawa 1985;
•   Filmy dokumentalne: Gdy królowały gwiazdy (1975), Wspomnienia Heleny Grossówny (1981), Pan Dodek (1970), Za winy niepopełnione- Eugeniusz Bodo (1997), Bodo- śledztwo (cykl Na tropach tajemnic) (1998), Kino w czasie okupacji- Igo Sym (1991), Wina Ikara. Inteligencja polska w Warszawie 39-44 (1998), Jadwiga Smosarska (2008), Demon komizmu- Antoni Fertner (1987), Polski król komików- Adolf Dymsza (1993), Zdjąć kapelusz, Ćwikła idzie (1993), Jak cudne są wspomnienia (1977), cykl W starym kinie- komentarze S. Janickiego, cykl W Iluzjonie.
=====
Wszystkie są fajne, ale szczególną uwagę warto zwrócić na pozycje Beylin i wspomnienia Fertnera, bądź co bądź pierwszego polskiego aktora filmowego :)
Książek o przedwojennym kinie jest naprawdę sporo, oczywiście są to pozycje różne, naukowe i popularne. Z nieco późniejszego okresu warto zerknąć do:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4866254/swinie-w-kinie-film-w-okupowanej-polsce
czy
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4914652/goraczka-filmowa
https://lubimyczytac.pl/autor/143769/marek-teler
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4395174/skazane-na-zapomnienie-polskie-aktorki-filmowe-na-emigracji
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Październik 2024, 20:03:23 wysłana przez PJP »

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #6 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 14:32:44 »

Większość tych starszych książek (na zdjęciu jest część, którą miałem pod ręką) kupiłem w latach 2008-2019 w Gdańsku, gdy jeździłem tam na lokalne imprezy komiksowe, aby mieć co czytać do pociągu. Mam upatrzony ulubiony antykwariat w Gdańsku, w którym jest dużo książek z zakresu kina :)

O, a ja mam teraz komiksowe Wojny Lucasa, o kręceniu w formie graficznej, Nowej Nadziei. Fajna rzecz bo to jak te obrazkowe "Historia Science-Fiction". Informacje podane w formie, że nawet kilkulatek się zainteresuje. Jeszcze mi doszła "Piąta Aleja, piąta rano" o kręceniu Śniadania u Tiffany'ego. Trochę mnie zastanawia skąd taki kultowy status zwykłej i starej komedii romantycznej. Nie wiem czy też nie wziąć "Wszystko, co sobie wymyślisz. Peter Jackson I jego Śródziemie" o kręceniu Władcy pierścieni ale tu występuje problem. Władca mnie już nie ekscytuje i zdecydowanie wolałbym by wydano np. książkę o franczyzie Star Trek albo o Robocopie. Z Tolkiena już wyrosłem.  ;D

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 18:27:26 »
Panie cholewo  mam obie. Tą z świętej pamięci Fisher i papciem Lucasem. Jako że miałam mega fazę na SW swego czasu. :D Zabawnie bo na odwrót. Minęła [no, może nie tyle minęła co uległa zamrożeniu. Odłożyłam ją do trumny; gdyż zawsze jest szansa na rezurekcję! 8) ;D] mi miłość do Jedi; a wróciła miłość do Śródziemia, za sprawą Ringsów. I mam zamiar kupić właśnie książkę o naszym dość zdolnym rzemieślniku Pjoterze. ;D
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Grudzień 2024, 19:24:14 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #8 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 20:35:28 »
No, ja tą książkę o Władcy jednak wziąłem bo wciąż lubię trylogię nawet jeśli dziś to już lekko nie dla mnie ( ale Drużyna to mimo wszystko jeden z najwybitniejszych filmów przygodowych w ogóle ). Prawdę powiedziawszy książka o robieniu tych filmów jest ciekawsza od nich samych.

Musiała też dojść książka o Bruce Lee.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4896618/bruce-lee-zycie

Nie mogło być inaczej.  :D Zwłaszcza, że wciąż lubię kino sztuk walki a taki "Dotyk Zen" ( ale w tym Bruce nie wystąpił ) jest lepszy od Władcy pierścienia. I właśnie sobie uświadomiłem, że kupiłbym książkę o Kingu Hu, która leży gdzieś tam wydana w Hong Kongu czy Tajwanie.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #9 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 23:46:02 »
Kolejne pozycje dotyczą Stephena Kinga bo jedna traktuje o nim a drugą sam napisał. Jedna to przewodnik po nim samym, i choć to głównie książki to jest i sporo o ekranizacjach. Zdjęcia ilustrują filmowe wersje Miasteczka Salem, To, Dzieci kukurydzy, Martwej Strefy, Misery czy Podpalaczki.

Danse Macabre - sporą część książki King poświęca kinu i telewizji. Tak więc można poczytać co pisze o Strefie Mroku czy wymienia niekoniecznie znane powszechnie tytuły. Co prawda publikacja jest z początku lat 80-tych XX wieku ale nie przeszkadza to w czerpaniu przyjemności z tego jak King pisze o filmach. Niby też nie przepada za Lśnieniem ( choć film Kubricka przewyższa książkę, i to dużo ) ale daje jej gwiazdkę na koniec w spisie ulubionych.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #10 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 14:17:45 »
Historia Kina

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4878930/historia-kina

To jest dobra książka, której brakuje zawartości. Mimo niespełna 600 stron jest niemal o połowę za krótka przez co brakuje pisania o Verhoevenie czy Belu Tarze.