Autor Wątek: Komiksowe książki  (Przeczytany 42187 razy)

Offline PJP

Offline PJP

Odp: Komiksowe książki
« Odpowiedź #136 dnia: Nd, 16 Luty 2025, 15:51:25 »
Czy ktoś może kupił https://www.gildia.pl/literatura/633771-polskie-opowiesci-obrazkowe-dawnych-wiekow
i może się podzielić wrażeniami?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 17 Luty 2025, 21:48:52 »
Miałem okazję czytać i w dużym skrócie pozwolę sobie nadmienić, że jest to bardzo wartościowe, erudycyjne, a przy tym przystępnie rozpisane opracowanie. Liczę, że na dniach uda mi się podrzucić tu link na znacznie bardziej rozbudowaną opinie.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #138 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 10:03:18 »
Co prawda post pod postem, ale za to w dobrej intencji  8)

https://mezotyda.blogspot.com/2025/02/polskie-opowiesci-obrazkowe-dawnych.html

Offline LukCook

« Odpowiedź #139 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 12:41:16 »
Zapowiedź od wydawnictwa Vesper:

💥Z CYKLU ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE NA 2026 ROK💥
▶W bezpośredniej kontynuacji kultowego filmu Tima Burtona po śmierci Jokera Batman i Gotham stają w obliczu nowego, tajemniczego zagrożenia.
▶Joker nie żyje, lecz wciąż budzi grozę. Choć Gotham zostało ocalone, bezpieczeństwo jego mieszkańców pozostaje złudzeniem. Nocą, nowy symbol nadziei, Batman, niestrudzenie strzeże niewinnych i słabych. Za dnia jego druga twarz, Bruce Wayne, zadaje sobie pytanie, czy nadejdzie czas, w którym zdoła porzucić życie pełne cieni, ukrytych przejść i samotnych wędrówek po dachach miasta. Wciąż jednak trwa u boku wiernego Alfreda Pennywortha, pośród zimnych korytarzy rodzinnej posiadłości.
▶Mimo śmierci Księcia zbrodni, jego obecność wciąż ciąży nad miastem. Niedobitki gangu Jokera pociągają za sobą nowych wyznawców, opętanych jego szaleńczą legendą. Pod ich przewodnictwem w Gotham rozprzestrzenia się fala podpaleń — groźna nie tylko z powodu zniszczeń, lecz także dlatego, że staje się narzędziem w rękach chciwych cyników pokroju milionera Maxa Shrecka. Tymczasem ofiary skażenia chemiczną bronią Jokera, Smylexem, wciąż przepełniają miejskie szpitale.
▶By powstrzymać chaos, Batman potrzebuje czegoś więcej niż peleryny i Pasa Taktycznego. Bruce Wayne zostaje zmuszony do wykorzystania swoich wpływów — co prowadzi do nawiązania współpracy z charyzmatycznym naukowcem, mającym pomóc w rozwiązaniu narastającego kryzysu zdrowotnego. Poruszając się jednocześnie w mroku i świetle dnia, Bruce coraz głębiej wikła się w dramat Gotham, pogłębiając swą obsesję ocalenia miasta — obsesję, która już doprowadziła do opuszczenia go przez Vicki Vale. Alfred, który wierzył, że misja Batmana przyniesie Bruce’owi ukojenie, dostrzega, że sprawy przybierają przeciwny obrót.
▶Nocne koszmary zmuszają Bruce’a do regularnych powrotów na szczyt katedry i dramatycznych wydarzeń, które tam się rozegrały. Śledztwa prowadzone przez komisarza Gordona i reportera Alexandra Knoxa w sprawie podpaleń jedynie wzmagają jego niepokój.
▶Choć Batman obiecał mieszkańcom Gotham wytchnienia od narastającej przestępczości, zło nie śpi — zyskuje nową strukturę, kierowane przez nieznaną siłę działającą z ukrycia. Najlepszy detektyw świata musi rozwiązać zagadkę, która zdaje się niemożliwa: czy Joker jakimś cudem przetrwał? I czy to właśnie on będzie śmiał się jako ostatni uderzając w samo serce Gotham?

Online grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 16:28:57 »
Cały ten Marvel

400 stronicowa Książka bez ilustracji Douglasa Wolka obejmuje całą historię Marvela. Od powstania pierwszej de facto historii o Fantastycznej czwórce ( pierwszy numer Fantastic Four wyznacza początek ery Marvela ) po dziś. Podobno Wolk przeczytał wszystkie 27.000 historii jakie kiedykolwiek Marvel z siebie wypuścił - ponad pół miliona stron. Tego nie da się pokazać w jednej takiej antologii, chyba jako tylko spis. A prawie każdy rozdział z ponad 20 opowiada o wybranej serii bohatera/bohaterów i przeprowadza przez jego historię, od powstania do dziś.

Prócz kilku pierwszych, chcących uporządkować jakoś ten bałagan w stylu Od czego zacząć? - po jacy prezydenci i gdzie wystąpili w poszczególnych numerach. Gdzie był Nixon a gdzie Kennedy a gdzie Regan. Podobno Marvel co roku wydaje z ponad 20.000 nowych stron ze wszystkiego co tworzy, choćby posiadał licencję na Conana.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #141 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 18:49:01 »
@UP
No właśnie. Przedwczoraj pierwszy raz widziałem to w Empiku i nawet nie wiedziałem, że coś takiego wyszło. Przeczytał to już ktoś? Tak samo dobre, jak Mordobicie czy Niezwykła Historia Marvel Comics?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #142 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 22:13:50 »
Mam co do tego opracowania mieszane odczucia z przewagą jednak pozytywnych. Choćby z tego względu, że takich publikacji u nas wciąż jak na lekarstwo. Niemniej część tytułów przybliżono z nieadekwatną do ich jakości i znaczenia atencją (,,Ms. Marvel", ,,Squirel Girl"). Zbędny wydał mi się również rozdział wspominkowy dotyczący relacji autora z jego synem, fragmentem sprawiającym wrażenie ,,dolepionego" na siłę. Jak przystało na nasze czasy nie zabrakło również garści postępackich ,,zaklęć", ,,wszytych" według PRL-owskiego schematu pt. Co Lenin sądził o... Ogólnie jednak w części poruszonych zagadnień zawarto całkiem sporo interesujących informacji i refleksji, które możemy skonfrontować z klasyką Marvela dostępną w polskich edycjach, w tym zwłaszcza kolekcjach Hachette (vide m.in. występy Czarnej Pantery w dwumiesięczniku ,,Jungle Adventures"). Podsumowując czasu poświęconego na lekturę tej książki nie uważam za stracony, aczkolwiek spodziewałem się, że będzie nieco lepiej.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #143 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 18:28:43 »
Zgadzam się z recenzją Nawimara IIIgo, że autor zbyt skoncentrował się na bardziej subiektywnych doświadczeniach z wydaniami Marvela - powinno być gdzieś to zaznaczone w opiniach książki, z których moją uwagę zwróciła akurat rekomendacja J. Lethem'a, którego osobiście cenię za pewną książkę. Autor co prawda wyjaśnia to na początku książki i jakie jest jego powołanie - tłumaczy jak można zacząć podejście do czytania uniwersum i jak się w nim odnaleźć. Pozycja objawia się gromnym tytułem "Cały ten Marvel" - spodziewałem się chociaż tytułów serii jakie ów wymieniony wydał, a tu lipa, brakuje czegokolwiek o Transformers czy G.I.Joe, o reszcie nie wspominając (no chyba, że coś przeoczyłem). Narrację uzupełniają obfite przypisy, które precyzują treść, ale ciężko je rozczytać z powodu zmniejszonej czcionki. Owszem ciekawostek jest wiele, chociażby, że to wcale nie FF rozpoczyna całą historię Marvela ;). Uważam jednocześnie, że autor, który określa się jako "osobę, która przeczytała całego Marvela" nie do końca właściwie wykorzystał ten potencjał w swojej książce.

Online grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #144 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 23:35:49 »
Trzeba pamiętać, że to 27 tysięcy komiksów. Sam spis tego wszystkiego zająłby gdyby na jednej stronie zmieścić 50 tytułów to razem ponad 500 stron.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #145 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 10:16:07 »
Na pewno autor mógł sobie odpuścić wspominany rozdział o "zarażaniu" syna produkcjami Marvela, rzecz stosowną np. z myślą o blogu/vlogu, a nie tego typu opracowaniu. Spokojnie zamiast tego można było zawrzeć materiał zgodny z tytułem opracowania.

Online grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #146 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 14:22:50 »
I tak musiał coś wybierać. Inaczej by zadowolić wszystkich, musiałby napisać kilkutomową Encyklopedię i pododawać ilustracje bo i tego wielu osobom zabrakło.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #147 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 17:10:51 »
...ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby wrzucić kilka ilustracji zamiast opisów wybranych przez siebie pojedynczych numerów, co stanowi większość książki - do napisania takiego opracowania wystarczyło przeczytać 100 wydań Marvela...dlatego sam tytuł pozycji uważam jest głęboko przesadzony, powinien brzmieć "Najlepsze z Marvela', czy "Setka z Marvela najlepsza wg Mnie" ;) Albo "Historie Marvela, które przeczytałem z synem"

Offline komiks

« Odpowiedź #148 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 00:44:36 »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Dalthon

« Odpowiedź #149 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 03:14:11 »
Takie coś znalazłem

No ma to już prawie 5 lat ale cena nadal raczej zaporowa :/