Autor Wątek: Ekskluzywne, wyjątkowe wydania.  (Przeczytany 9239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mawer89

Odp: Ekskluzywne, wyjątkowe wydania.
« Odpowiedź #15 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 13:08:22 »
Ja ten zestaw kupiłem rok temu, i z tego co pamiętam od razu był wybór albo w zestawie z etui, albo w zestawie bez etui, lub pojedyncze książki. Teraz widzę, że jest też możliwość zakupienia samego etui, być może była od razu ale nie pamiętam.

Offline komiks

« Odpowiedź #16 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 14:37:53 »
W takim razie cofam co pwoiedziałem, są lepsi od Egmontu.
BTW słyszałem narzekania na tłumaczenie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Masonna

« Odpowiedź #17 dnia: Pt, 28 Luty 2025, 09:45:01 »
Potwierdzam, można było od razu kupić w etui lub bez. Narzekań na tłumaczenie nie ma. Jeszcze jakieś malkontenckie uwagi?

Ja bym tylko zaprotestował przeciwko uznawaniu wydawania książek w etui lub z barwionymi brzegami za wydania "ekskluzywne i wyjątkowe". Teraz tego coraz więcej, wydawcy wyczuli niszę - niskim kosztem mogą sobie podbić cenę tak wydanych książek. Z ekskluzywnością i wyjątkowością ma to tyle wspólnego, co komiksy Polishcomicart ;) Choć bez wątpienia jakość (również gramatyczna) jest nieporównywalnie wyższa. No ale o to raczej nie trudno ;)

A z takich fajnych, vesperowych rzeczy (nie ekskluzywnych!) wyszło ostatnio to Feliksa W. Kresa (w opisie linku jest błąd, to nie Conan):
https://vesper.pl/zapowiedzi/1434-pakiet-conan-robert-e-howard-oprawa-twarda-9788386365821.html
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Luty 2025, 09:47:11 wysłana przez Masonna »
Komary rypią...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 11:33:46 »
Mnie się jakoś średnio podoba ta moda na barwione brzegi.

Offline Dracos

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 13:38:36 »
Nie jesteś jedyny, wielu ludzi na to pomstuje. Jako że technologia tak staniała że to jakieś prawdziwe grosze teraz kosztuje więc trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #20 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 15:28:00 »
Nie no, Lśnienie wymieniłem na barwione bo to po prostu fajniej wygląda niż zwykłe. Miasteczko Salem kupiłem dopiero jak tak ładnie pokolorowali. To niemal jak czytać opowiadania Lovecrafta z ilustracjami Berengera zamiast tylko suchego tekstu. Ale Podpalaczkę wziąłem już zwykłą, ta okładka w barwionych wygląda gorzej, brzegi też jakieś nijakie, wolałem wziąć zwykłą z okładką z tego kiepskiego filmu z 2022 ale ta dziewczyna na niej wygląda lepiej niż jakieś kreskówkowe coś. 

Offline Castiglione

« Odpowiedź #21 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 23:09:35 »
Jeżeli chodzi o Kinga, to bardziej podoba mi się ta nowa serią, którą ostatnio zaczęli:
https://www.gildia.pl/literatura/634277-miasteczko-salem

Offline Mawer89

« Odpowiedź #22 dnia: Wt, 04 Marzec 2025, 07:39:14 »
Właśnie rozmyślam nad sprzedaniem kolekcji Kinga (w okazyjnej cenie), i wymianą na te pozycje w nowej odsłonie.
Z tego co widzę to na ten moment jest Miasteczko Salem, Misery i Lśnienie.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #23 dnia: Wt, 04 Marzec 2025, 22:58:50 »
Nie wiem czy to się będzie liczyło ale udało mi się zdobyć pyrkonowe wydanie Trylogii Thrawna oraz Bitwy o Jedhę

What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Masonna

« Odpowiedź #24 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 13:50:17 »
Mnie te barwione brzegi ani ziębią, ani grzeją. I tak ich nie widać na półce. Może wygląda to odrobinę estetyczniej, niż niebarwione - tak jak kolorowa okładka z obrazkiem wygląda estetyczniej, niż czarno-biała i bez obrazka. Ale książkę się czyta dla treści, a dla kolekcjonerów są wydania kolekcjonerskie, a nie barwione brzegi...

Nie no, Lśnienie wymieniłem na barwione bo to po prostu fajniej wygląda niż zwykłe. Miasteczko Salem kupiłem dopiero jak tak ładnie pokolorowali. To niemal jak czytać opowiadania Lovecrafta z ilustracjami Berengera zamiast tylko suchego tekstu.

Porównanie barwionych brzegów do wydania Lovecrafta z ilustracjami Berengera to grube nadużycie. Nijak się przecież barwione brzegi mają do prawdziwie kolekcjonerskiego wydania, czyli powiększonego formatu, dobrej jakości papieru, pięknych ilustracji, itp.
Komary rypią...

Offline Mawer89

« Odpowiedź #26 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 12:16:24 »
Nowość od wydawcy PSX Extreme, wszystko o serii Silent Hill i tym razem w twardej oprawie:

https://allegro.pl/oferta/ksiazka-silent-hill-poczatki-czesci-1-4-twarda-oprawa-okladka-sh3-17347120841?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=4228af12-0d9b-4f85-8de3-64cb466f7c3d&utm_content=094dfaffe324#

Dzięki za info. Interesująca pozycja.

Od siebie polecam: "Księga cRPG". Pozycja obowiązkowa dla fanów RPG. Przyjemna i lekka w odbiorze. Dla zainteresowanych mogę wrzucić zdjęcia wraz z dodatkami jakie dostałem razem z książką.

https://gamebook.pl/p/ksiega-crpg/

« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Marzec 2025, 12:20:33 wysłana przez Mawer89 »

Offline Dracos

« Odpowiedź #27 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 12:36:32 »
@Mawer89 To ja poproszę czy tutaj czy na priva linka do galerii bo już jakiś czas temu się natknąłem na tą propozycję i tak się waham czy warto czy nie 🤔

Offline Mawer89

« Odpowiedź #28 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 12:50:07 »
Nie ma problemu, jak zdążę to wrzucę zdjęcia wieczorem albo jutro rano.

Offline Mawer89

« Odpowiedź #29 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 17:46:48 »
Jakość wydania książki oceniam na bardzo dobry. Papier kredowy, gramatura papieru trochę cieńsza niż jak w komiksach egmontu, ale papier też nie jest jakiś bardzo cienki. Książka przy otwarciu nie zamyka się, wygodna w czytaniu.