Autor Wątek: Dan Brown  (Przeczytany 4433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cyber

Dan Brown
« dnia: Śr, 27 Kwiecień 2022, 14:05:12 »
Uwielbiam przygody Profesora Roberta Langdona. Ostatnia jego przygoda była w 2017 roku, czy macie jakieś info czy będzie jeszcze coś w tej serii? Czy to raczej już koniec jego przygód?

Offline Adolf

Odp: Dan Brown
« Odpowiedź #1 dnia: Nd, 01 Maj 2022, 13:55:38 »
Sam pisarz odwiedza ciekawe miejsca w Europie, często nawołując czytelników by odgadli gdzie to jest. Takie podróże z pewnością dodadzą mu inspiracji do powstania nowego dzieła. Jednak kiedy to się stanie to inna sprawa. Autor jedzie na jednej, sprawdzonej formule. Każda jego książka jest podobna do poprzedniej. Pytaniem jest czy znajdzie jakiś ciekawy wątek, który się po raz kolejny wpisze w tą formułę?

Offline Adolf

« Odpowiedź #2 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 13:02:14 »
Nie wiem czy Dan Brown na tym forum kogoś obchodzi, ale wczoraj ogłoszono premierę jego nowej powieści. Wraca sprawdzona formuła, czyli zaszczuty Robert Langdom, biegający po świecie, grzebiący w symbolice i tajemnicach historii oraz tym jak nowe technologie rezonują na to wszystko.

„Tajemnica tajemnic” pojawi się równocześnie na półkach księgarskich w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Brazylii, Czechach, Danii, Finlandii, Francji, Niemczech, Włoszech, Holandii, Portugalii, Słowacji, Hiszpanii (dodatkowo wersja katalońska), Szwecji, Turcji oraz w Polsce.

O swojej najnowszej powieści Dan Brown mówi:

„To zdecydowanie najbardziej ambitna i misternie zaplanowana powieść, jaką dotychczas napisałem. Praca nad nią była niezapomnianą, pełną odkryć podróżą”.

Po ośmiu latach od premiery ostatniej swojej książki Dan Brown, najsłynniejszy autor thrillerów, powraca z niesamowitą powieścią - emocjonującą, pełną zwrotów akcji, prowokującą do myślenia. Robert Langdon, szanowany profesor symboliki, udaje się do Pragi, aby wziąć udział w przełomowym wykładzie swojej partnerki, Katherine Solomon, wybitnej noetyczki. Naukowczyni zamierza opublikować kontrowersyjną książkę poświęconą zaskakującym odkryciom na temat natury ludzkiej świadomości, które mogą wstrząsnąć fundamentami wielowiekowych przekonań.

Brutalne morderstwo sprawia, że podróż mocno się komplikuje, a Katherine nagle znika wraz z rękopisem. Langdon znajduje się na celowniku potężnej organizacji i jest ścigany przez przerażającego napastnika powiązanego z najstarszą praską mitologią. Gdy akcja przenosi się do Londynu i Nowego Jorku, bohater rozpaczliwie poszukuje Katherine… i odpowiedzi.

W porywającym wyścigu przez dwa światy - futurystycznej nauki i mistycznej tradycji - odkrywa szokującą prawdę o tajnym projekcie, który na zawsze zmieni nasze postrzeganie ludzkiego umysłu.
więcej: https://pap-mediaroom.pl/ludzie-i-kultura/nowa-powiesc-dana-browna-z-robertem-langdonem-tajemnica-tajemnic-ukaze-sie

Osobiście jestem zaintrygowany. Praga to moje top 10 miast. Z pewnością wleci wycieczka śladami z powieści. Zakładając, że wcześniej tam nie byłem gdzie poruszał się bohater.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #3 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 13:31:31 »
Mmm, cieszę się, choć ostatnia z jego książek "Początek" była niezwykle naiwna, znacznie bardziej niż poprzednie, w tym Kod Leonarda Da Vinci. Mam nadzieję, że wróci stary dobry Langdon, a nie wróżbita i marketingowiec.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline Kandor

« Odpowiedź #4 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 13:34:42 »
Jako "guilty pleasure" chętnie przeczytam, po lekturze nowego Murakamiego i w oczekiwaniu na jakieś nowe książki McEwana czy Ishiguro😃

Offline volker

« Odpowiedź #5 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 15:14:07 »
Przecież już była podobna książka Zbigniewa Nienackiego Pan Samochodzik i Tajemnica Tajemnic. Akcja też  głównie toczyła się w Pradze, jakaś inspiracja? Tytuł ten sam.

Offline Dracos

« Odpowiedź #6 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 16:21:46 »
Może ordynarny plagiat 8)

Online misiokles

« Odpowiedź #7 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 16:35:19 »
Mmm, cieszę się, choć ostatnia z jego książek "Początek" była niezwykle naiwna, znacznie bardziej niż poprzednie.

I w tej książce zaprzeczył sam sobie, to dopiero sztuka :)

Offline Adolf

« Odpowiedź #8 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 16:24:37 »
Mmm, cieszę się, choć ostatnia z jego książek "Początek" była niezwykle naiwna, znacznie bardziej niż poprzednie, w tym Kod Leonarda Da Vinci. Mam nadzieję, że wróci stary dobry Langdon, a nie wróżbita i marketingowiec.

Ja mam wrażenie, że Początek jest dziś bardziej aktualny niż wtedy gdy się ukazał. Rzeczy, które tam były niejako sci-fi, dzisiaj stają się rzeczywistością. Mówię oczywiście o kwestii AI.

Tak się również zastanawiam, czy Kod Da Vinci, AiD, Inferno to nie zostały napisane niejako pod... turystów. Sam będąc kilka miesięcy temu w Szkocji musiałem odwiedzić Kaplicę Roslyn, gdzie był przy wejściu przygotowany już potężny hub turystyczny. Kaplica na wsi pod miastem, nikogo by nie obchodziła. Tak na prawdę nic w niej nie ma ciekawego, a sama przewodniczka już na wstępie się zaczęła śmiać, że zostaliśmy oszukani i przygnała nas tu jedynie sława z Kodu Da Vinci.

Powyższe rozważania każą mi podejrzewać, że Dan Brown musi mieć jakieś profity z pisania o danych miejscach. To tak jak oglądam sobie Szybkich i Wściekłych, czy Mission Impossible, gdzie są pięknie pokazane ulice paskudnego Rzymu, to wiem, że tam jest jakiś układ sponsorski. I fajnie jeśli Praga zainwestowała w taką reklamę, bo miasto przepiękne, choć co roku turystów już tam co raz większe zagęszczenie, aż cieżko chodzić w takim ścisku. Jednak ja to łykam.

Przecież już była podobna książka Zbigniewa Nienackiego Pan Samochodzik i Tajemnica Tajemnic. Akcja też  głównie toczyła się w Pradze, jakaś inspiracja? Tytuł ten sam.

https://zupelnieinnaopowiesc.com/2025/01/29/robert-langdon-powraca-jeszcze-w-tym-roku-secret-of-secrets-dana-browna-2/

Dan Brown weźmie na barki te same legendy, co 50 lat wcześniej Zbigniew Nienadzki. Jeśli polski wydawca Pana Samochodzika dobrze zakombinuje, to podczepiając się pod hype może wiele ugrać.

Online misiokles

« Odpowiedź #9 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 17:31:23 »
Ja mam wrażenie, że Początek jest dziś bardziej aktualny niż wtedy gdy się ukazał. Rzeczy, które tam były niejako sci-fi, dzisiaj stają się rzeczywistością. Mówię oczywiście o kwestii AI.

Aczkolwiek dalej się uśmiecham na myśl, że w Początku Brown w fabule przekonywał, że
Spoiler: PokażUkryj
życie na Ziemi rozwinęło się w procesie przypadku i ewolucji i nie może być mowy o żadnym Kreatorze, po czym w dalszej części książki obwieszcza nadejście nowego gatunku (rzeczy i AI), które jak wiemy nie wyewoluowały przypadkowo z zupy, tylko początkiem był właśnie Kreator - człowiek.

Offline Adolf

« Odpowiedź #10 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 17:50:11 »
Aczkolwiek dalej się uśmiecham na myśl, że w Początku Brown w fabule przekonywał, że
życie na Ziemi rozwinęło się w procesie przypadku i ewolucji i nie może być mowy o żadnym Kreatorze, po czym w dalszej części książki obwieszcza nadejście nowego gatunku (rzeczy i AI), które jak wiemy nie wyewoluowały przypadkowo z zupy, tylko początkiem był właśnie Kreator - człowiek.

Mi tam się rzuciło w oczy, że
promowana jest mocno teoria panspermii. Czyli, że życie na Ziemii przyszło z Kosmosu. Jednak ewolucja na jaką położyła nacisk fabuła, to nawet nie jest ewolucja. To samounicestwienie. To pójście w stronę rodem z Terminatora. Niewykluczone, że chciał nam w ten sposób powiedzieć, że gdzieś już istniało życie, lecz zostało zniszczone właśnie w ten sposób, przez maszyny i AI. I za każdym razem gdy gdzieś znowu się narodzi biologicznie inteligentny gatunek, to zawsze zgotuje na siebie zagładę. A, że przy okazji zostanie stworzonych wiele niesamowitych cywilizacji, setki osiągnięć przemysłowych, architekturalnych i społecznych, to jeszcze bardziej podkreśla smutną egzystencję.