Autor Wątek: Co teraz czytacie? Forumowicze forumowiczom polecają/odradzają  (Przeczytany 106425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perek82

Odp: Co teraz czytacie? Forumowicze forumowiczom polecają/odradzają
« Odpowiedź #705 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 08:01:17 »
Akurat tytuł serialu jest taki jak książki (właściwie to chyba jest 11/22/63 - miesiąc jako pierwszy). Dallas 63 to tytuł polskiego wydania. Pewnie uznano, że data zamachu u nas jest mniej znana.
Życie wesołe smutnego psa Corneliusa *
Shenzen **
Misja **
Cywilizacje: Kreta *
Dziewięć **

Online JakubM

« Odpowiedź #706 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 09:30:20 »
"Umysł w ogniu" - książka którą czyta się świetnie, opisuje przypadek choroby która dotknęła młoda dziennikarkę. Susannah Calahan praktycznie z dnia na dzień zachorowała na autoimmunologiczne zapalenie mózgu. Objawy tego zapalenia są charakterystyczne do katatonii i schizofrenii i całe szczęście dla Pani Calahan że  nie zamknięto jej w zakładzie dla chorych psychicznie.

Fajna książka -  terminów medycznych nie ma za dużo, a te które sią nie przygniatają czytelnika.

8/10

Offline perek82

« Odpowiedź #707 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 11:53:53 »
Istnieje całkiem przyjemny miniserial na podstawie Dallas ’63 Kinga.
Pod dziwnym tytułem  22.11.63
Z rozpędu wciągnąłem i serial. Podobał mi się. Świetnie oddany świat lat 60-tych. Stare samochody, ubrania, akcent (w sensie, że inny, a czy prawdziwy, to trudno powiedzieć). Nie wiem, czy to efekty, czy prawdziwe modele samochodów i nawet nie chcę wiedzieć, żeby nie psuć odczuć. Tak samo ze scenami w Dallas w miejscu zamachu - czy wszystkich stamtąd wyprosili, żeby nakręcić swoje sceny, czy to CGI. Wyglądało super.
Serial jest dość wierny książce. Parę wątków przyciętych, jeden bohater dodany, a właściwie to zmieniono jego charakter. Ale to był zabieg raczej niezbędny, żeby głównych bohater miał z kim gadać w czasie rozpracowywania Oswalda.
Kilka fajnych mrugnięć okiem do widza, gdy główny bohater rozbudowywał swoją legendę nawiązaniami do filmów i seriali.
Nie rozumiem tylko, dlaczego tak schrzaniono punkt kulminacyjny.
Spoiler: PokażUkryj
W książce Jake miał rozwalone kolano i trudności z pamięcią i to miało uwiarygodnić, że mimo 5 lat przygotowań i tak na miejsce dotarł w ostatniej chwili. Obecność Sadie też była dość oczywista. W serialu zaparkowali autem w nocy pod samym budynkiem. A gdy przegonił ich policjant, to zamiast odjechać 2 przecznice, to pojechali na przedmieścia, a później zaspali w aucie :) Nie wiem, jak coś takiego można było puścić. W efekcie Sadie ginie stojąc bez sensu za jakimiś pudłami, gdy Jake i Oswald się szamocą.

Obsada też mi się spodobała. Oswald był genialnie zagrany. To samo mąż Sadie. I ogólnie tu chyba słabego punktu nie było.
Życie wesołe smutnego psa Corneliusa *
Shenzen **
Misja **
Cywilizacje: Kreta *
Dziewięć **

Offline komiks

« Odpowiedź #708 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 12:37:51 »
Nie pamiętam już końcówki, a książki nie czytałem więc nie miałem porównania. Jednak zapamiętałem to co wymieniłeś, że jest oddany klimat lat 60, stylistycznie i wizualnie serial cieszy oko. Udane sa również nawiązania do filmów, a historia wciąga.

Online JakubM

« Odpowiedź #709 dnia: Pt, 28 Luty 2025, 09:02:26 »
Tym razem cięższy temat.

Bezsilność, poczucie winy, ciągła nadzieja. Książka wydaje mi się miała też być formą terapeutyczną dla Pana Krzysztofa - opisuje w niej w próbę walki o życie syna.
Zapis w komunikatorze prowadzonych rozmów ojca z synem tworzy atmosferę uczestnictwa w tym dialogu.

Niestety walka o życie uzależnionej osoby polega na jedynej brutalnej metodzie - niestwarzania komfortu trwania w uzależnieniu. W momencie kiedy dotyka to bliską osobę jest bardzo trudna.

Chłopak zmarł w wieku 21 lat, był uzależniony od opiatów.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #710 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 23:36:05 »
Trochę przez przypadek przytrafiła mi się poniższa pozycja, tj. zbiór opowiadań Sławomira Rogowskiego pt. "Za tamtymi drzwiami":

http://mezotyda.blogspot.com/2025/03/za-tamtymi-drzwiami.html

Na ogół współczesna polska literatura głównego nurtu w większości mnie odrzuca, ale muszę przyznać, że ten zbiorek mocno mnie zaabsorbował. Dotyczy to zwłaszcza opowiadania "Żurawinowy las", przybliżającego losy Polaków z Wileńszczyzny, zesłanych na Syberię już po zakończeniu II wojny światowej. Efekt lektury jest taki, że pewnego dnia planuję sięgnąć po pierwszy zbiór tekstów tego autora, tj. po "Zimę stulecia".