Autor Wątek: Co teraz czytacie? Forumowicze forumowiczom polecają/odradzają  (Przeczytany 94321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Co teraz czytacie? Forumowicze forumowiczom polecają/odradzają
« Odpowiedź #660 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 21:35:58 »
Tylko gdyby to co pisze było bzdurami to raczej nie rzucałby nazwiskami w obawie przed pozwami. A tymczasem jakoś nie obawiał się pojechać po nazwisku po (jeśli dobrze pamiętam) dwóch miliarderach zarzucając im kłamstwa i manipulacje. Gdyby sam pisał bajki to pozwy miałby jak w banku.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline parsom

« Odpowiedź #661 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 21:38:01 »
Jasne, sama prawda i tylko prawda, niech ci będzie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #662 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 21:48:31 »
Nie chodzi o to, że sama prawda. Chodzi o to, że to co sprzedają w głównym nurcie samą prawdą być nie musi.

Offline parsom

« Odpowiedź #663 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 22:54:35 »
A tym bardziej to co się sprzedaje pod hasłem: "Tamci ci tego nie powiedzą! Prawda którą przed tobą ukrywają!"

Offline death_bird

« Odpowiedź #664 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 23:02:12 »
Śmiem podejrzewać, że podpinanie się pod koncerny, gra w ich orkiestrze i pisanie "ekspertyz" pod tezy lobby jest dzisiaj bardziej opłacalne niż skrobanie książki, którą kupi garstka podejrzliwych świrów. ;) To nie jest nowy "Raport Pelikana" żeby z tego były film i miliony na koncie. Kasa dzisiaj leży gdzie indziej. U nas wydało to wydawnictwo "Prześwity". Pierwszy raz trzymam ich książkę w ręku. Nie sądzę żeby nakład szedł w miliony.

Offline parsom

« Odpowiedź #665 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 23:11:20 »
No tak, zapomniałem - jest jeszcze uczciwy i dla idei to pisze.

Offline death_bird

« Odpowiedź #666 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 23:39:04 »
Może pisze dla idei. Może dla kasy. Może z poczucia humoru. Wychodzę z założenia, że dopóki zapewnia inny punkt widzenia niż obowiązujący to trzeba korzystać, bo niedługo może się okazać, że tego typu bibuła będzie wychodzić wyłącznie w obiegu nieoficjalnym za ciężkie, mało oberżnięte monety.
Ale rzecz jasna wierz w co chcesz i nie wierz w co nie chcesz.

Offline JakubM

« Odpowiedź #667 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 13:37:28 »
Przyjemne książki przeczytałem.

Pierwsza  - "PARADYZJA" - taki Orwell 1984, albo KOMBINAT (Teatr muzyczny Poznań)

Druga - "Nieznajomy na tratwie" - książka kupiona w ciemno na bazarze nad morzem. Bardzo szybko się czyta. Lubię książki gdzie jest "hermetyczne" środowisko -  w tym przypadku tratwa.

Offline volker

« Odpowiedź #668 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 13:46:07 »
Janusz A. Zajdel to mistrz, polecam także inne jego książki i opowiadania!
Nie bez przypadku najważniejsza literacka nagroda za fantastykę jest jego imienia.

Offline bfg

« Odpowiedź #669 dnia: Wt, 02 Lipiec 2024, 13:50:44 »
Paradyzja bardzo mi się podobała. Tego samego autora polecam jeszcze Limes inferior, która jest równie wspaniała. Reszty pozycji jeszcze niestety nie czytałem.

Offline Kandor

« Odpowiedź #670 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 19:28:33 »
Pamiętacie Roberta Rankina? Pisarz w Polsce dziś w zasadzie zapomniany, w latach 90-tych i na początku tego wieku jego humorystyczne powieści fantastyczne publikowane były przez Zysk  i s-kę w serii "Kameleon". Wedy też co niektórzy publicyści "Nowej Fantastyki" wykorzystywali jego nazwisko by udowodnić jacy to przereklamowani są Terry Pratchett i Douglas Adams o których wciąż się w Polsce pamięta, co wcale nie znaczy że Robert Rankin tym sławom nie dorównywał, wręcz przeciwnie (jednak wtedy redaktorzy "NF" - w ówczesnym składzie redakcyjnym - bywali czesto złośliwi :-))
Piszę o tym autorze bo szukając nowinek na portalu Bleeding Cool natknąłem się na taki mały artykulik jego osobie poświęcony:

https://bleedingcool.com/comics/robert-rankin-books-sell-more-in-one-day-now-than-in-a-month-before/

« Odpowiedź #671 dnia: Wt, 13 Sierpień 2024, 11:00:13 »
Obecnie zatopiłem się w literaturze antywojennej, szczególnie jednego autora Sergiusza Piaseckiego.
Polecam trylogię Jabłuszko, książki: Piąty Etap, Kochanek Niedzwiedzicy, Zapiski Oficera Armi Czerwonej. Planuję przeczytać cały dorobek tego autora. Książki już jadą.

Bardzo pasuje mi ta literatura na obecne czasy, jest użyteczna, utylitarna. Książki tego autora bronią się w czasie, będą zawsze aktualne gdyż mówią o naturze człowieka. Pasuje mi podejście do człowieka jakie przedstawił autor, a pisze o rzeczach trudnych: złodziejach, przemycie, totalitaryzmie, ubóstwie.

Będąc w literaturze antywojennej to jeszcze myślę o: 'Na zachodzie bez zmian', 'Paragrafie 22' oraz 'Przygodach Wojaka Szwejka'.

Offline parsom

« Odpowiedź #672 dnia: Wt, 13 Sierpień 2024, 11:13:34 »
Zapiski są słabe, po dobrym początku Piasecki przedobrzył. Kochanek z kolei rewelacyjny.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #673 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 21:29:33 »
Max Brooks, Dewolucja

Nie spodziewałem się, że coś, co miało być animal horrorem, tak mnie wciągnie. I to jeszcze powieść, której autor pozornie strzelił sobie najpierw w jedno kolano, a potem poprawił w drugie.

WIĘCEJ
https://seczytam.blogspot.com/2024/09/max-brooks-dewolucja.html