Będąc szczęśliwym posiadaczem czytnika ebooków, zacząłem czytać:)
Na pierwszy ogień poszły książki Toma Clancy'ego o Jacku Ryanie:
Polowanie na czerwony październik
Czas patriotów
Kardynał z Kremla
Pierwsze dwie książki zostały sfilmowane: Polowanie bardzo wiernie, Czasu nie widziałem, a przynajmniej nie pamiętam.
Czytam wg kolejności wydawania, ale w Polowaniu pojawiają się informacje o wcześniejszym życiu głównego bohatera (Ryana), które są później opisane w Czasie patriotów (taki prequel). I wyposażony w obecną wiedzę, czytałbym w odwrotnej kolejności. Po prostu ileś informacji było już podanych i trochę psuło zabawę.
Książki śledzą karierę i życie Jacka Ryana, który będąc wykładowcą i posiadając doświadczenie wojskowe zwraca na siebie uwagę CIA i powoli zaczyna pracować jako analityk, a później ma coraz większy wpływ na decyzje i wydarzenia. Akcja toczy się w połowie lat 80-tych w czasie zimnej wojny i wzajemnych podchodów siły wywiadowczych USA i ZSRR.
Polowanie rozgrywa się w dużej części na łodziach podwodnych. Z tego, co się dowiedziałem, to dość dużo terminów technicznych odpowiadało ówczesnej rzeczywistości. Przeczytałem z przyjemnością, mimo że film widziałem parę razy i nic nie mogło zaskoczyć.
Czas patriotów był momentami głupawy. Charakter serii trochę się tutaj zmienił, więcej było akcji, a wplątanie w to wszystko rodziny królewskiej powodowało mój uśmiech.
Kardynał z Kremla to kapitalna lektura szpiegowska. Akcja rozgrywa się w tajnych ośrodkach badawczych, w Waszyngtonie, Kremlu. Toczą się rozmowy rozbrojeniowe na najwyższym szczeblu, trwa wojna w Afganistanie, obydwie strony rozwijają nowe technologie i chcą je sobie wykraść. No i trwa walka wywiadów i kontrwywiadów - jedni chcą pozyskać szpiegów i wykraść tajne informacje, drudzy próbują ich zwalczać. Jak ktoś lubi czytać o świecie przed internetem, komórkami, gdzie szpiedzy podają sobie mikrofilmy, śledzą się na ulicach, dają sobie tajne znaki to będzie się bawił przednie. Klasyk.
Teraz wziąłem się za Stan zagrożenia - też kiedyś sfilmowany, ale jakoś nie pamiętam.
Następny w kolejce to Suma wszystkich strachów - to już na pewno oglądałem.
Później zobaczę, czy nadal będzie mnie bawić ta seria.