Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 154899 razy)

Offline Leyek

Odp: Tytus
« Odpowiedź #465 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 11:59:36 »
Samo wydanie - był wystawiony drugi tom - wygląda porządnie, papier też i okładka. Jedynie te nieszczęsne kolorki ;)

Z tego co pytałem to dostałem odpowiedź, że papier ma być inny.

Natomiast kolory dalej podtrzymuję, że wyszły super.

Offline plast

« Odpowiedź #466 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 13:18:51 »
Czy ktoś już macał Tytusa na żywo?

Pomacałem na emefce, format zaskakująco duży, środek - jakościowo cóż, mogło być gorzej, mogło być lepiej. Niemniej jako fan Tytusa nie mogę tego nie mieć, więc zamówione :)

Offline Midar

« Odpowiedź #467 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 18:18:08 »
Z tego co pytałem to dostałem odpowiedź, że papier ma być inny.

Natomiast kolory dalej podtrzymuję, że wyszły super.
Tak, papier ma być offset, stron na być więcej (ten sygnalny tom miał tylko 274), a kolory rzeczywiście wyszły super (moim zdaniem).

Offline Pinto

« Odpowiedź #468 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 02:15:10 »
Miało być tak jak w ŚM, ale okazuje się, że tam gdzie było im wygodnie, to cięli odcinki do układu pionowego. Rezygnuję definitywnie z zakupu, nie będę wspierał ongrysowych patałachów.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Październik 2023, 02:44:45 wysłana przez Pinto »

Offline Takesh

« Odpowiedź #469 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 08:05:08 »
Ja mam takie pytanie odnośnie tych nieszczęsnych kolorów. Nie znam się, dlatego pytam.

Wszyscy tutaj piszą o kolorach ze Świata Młodych, o niedoskonałościach druku, brakach farby, zmian dokonanych przez wydawnictwo, etc.

Ale jak to wyglądało na planszach stworzonych przez Papcia?

Zdaję sobie sprawę, że nie ma wszystkich oryginałów, ale ileś tam ich jest i Ongrys z pewnością ma pojęcie jak one wyglądają. Czy jest możliwe, że te wszystkie skany "dostrajają" do pierwotnej wizji Papcia?

Offline vision2001

« Odpowiedź #470 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 10:40:33 »
Mi się kolory podobają, ale Na Plasterki znów ma swoje uwagi.

Tytusopedia vs Świat Młodych. Znajdź 20 szczegółów...

vs

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #471 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 11:59:36 »
Eeee, ale o co chodzi? Akurat moim zdaniem na plus, że połączyli te odcinki, żeby zachować spójny format całości, a nie zostawili jebitną białą przestrzeń. Równie dobrze można dać "Złoty Puchar" czy "Szranki i konkury" z Wieczoru Wybrzeża i ze Złotej Kolekcji i napisać: "Złota Kolekcja vs Wieczór Wybrzeża. Znajdź 20 szczegółów..."

« Odpowiedź #472 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 12:00:45 »
Staramy się w minimalny sposób ingerować w komiksy gazetowe o przygodach TRiA. Między innymi dlatego (nie z powodu chęci dorobienia się) wybraliśmy duży format albumu.

Zdecydowana większość odcinków wygląda tak jak w gazecie. Seria Na Dzikim Zachodzie jest tutaj wyjątkiem. Autor zmienił format z pionowego (5 rzędów kadrów na jednej stronie) na poziomy (3 rzędy kadrów) i z powrotem na pionowy w trakcie serii (!).

Ingerencja w stronę była dla nas trudną decyzją, ale utrzymanie "oryginalnego" układu było niemożliwe. Niestety przygotowanie publikacji zbiorowej wiąże się z kompromisami, które nie będą odpowiadać wszystkim czytelnikom. Z całej siły staramy się, żeby były to zmiany minimalne.

Offline Leyek

« Odpowiedź #473 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 14:11:43 »
Utrzymanie "oryginalnego" układu było możliwe - mogli tą część plansz przekręcić o 90 stopni i wydrukować w poziomie.

Co nie zmienia faktu, że wg mnie zastosowane rozwiązanie jest optymalne. Tak to trzeba by było to tomiszcze co chwilę obracać i jeszcze czytać tak obrócone.

Offline nori

« Odpowiedź #474 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 14:17:01 »
Tym bardziej, że cześć historii na Dzikim zachodzie była pionowa, a część pozioma - jak dla mnie, takie rozwiązanie jest lepsze.

Pinto - goście spędzili w pocie czoła ponad rok pracując nad Tytusopedią, do tego wspierało ich wielu fanów, a samo zbieranie materiałów i przymiarki rozpoczęły się już parę lat temu. Wiadomo, nie wszystkie rozwiązania każdemu przypadną do gustu, ale nazywać ich patałachami to kurwa wielka przesada!

Online michał81

« Odpowiedź #475 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 14:22:43 »
Przy zmianie układu plansz z pionowych na poziome w Złotej Kolekcji KiKów jakoś nie było takiego marudzenia. Przeglądałem na festiwalu to co było na stoisku Ongrysa i wg mnie naprawdę jest dobrze, choć jakoś mam wrażenie mało dodatków w stylu takich jakie dostaliśmy w Złotej Kolekcji, co dla niektórych osób może być minusem.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #476 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 15:08:28 »
Oczywiście, że było marudzenie, do tej pory mnie ciarki przechodzą jak oglądam te "schodki" mimo że obyte koleżeństwo tłumaczyło że to sam J. Christa tak pociął. Wciąż mam nadzieję na KiK w odtworzonej wersji poziomej w kolorze i cb, deluxe, powiększone.
Ale w Tytusie mi to nie przeszkadza jeżeli to wygląda jak na planszach powyżej.

« Odpowiedź #477 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 11:28:10 »
Przy zmianie układu plansz z pionowych na poziome w Złotej Kolekcji KiKów jakoś nie było takiego marudzenia. Przeglądałem na festiwalu to co było na stoisku Ongrysa i wg mnie naprawdę jest dobrze, choć jakoś mam wrażenie mało dodatków w stylu takich jakie dostaliśmy w Złotej Kolekcji, co dla niektórych osób może być minusem.

Przypomnę tylko, że to wydruk testowy (pokazywany na fanpage'u Tytusopedii już w czerwcu), mający ok. 270 stron - tom drugi, który trafi do sprzedaży, będzie miał ponad 300 stron, więc komiksów i dodatków może być więcej  ;)

Offline vision2001

« Odpowiedź #478 dnia: So, 14 Październik 2023, 10:58:53 »
W pierwszym tomie "Tytusopedii" znajdą się komiksy z lat 1957-1965, czyli gazetowe Serie I-IX. W sekcji dodatków czytelnicy znajdą reprodukcje Rowerowej Szkoły Jazdy 🚴 oraz Kalendarza 🗓️ na 1964 rok, a także sporo tekstów.
👉 Część publicystyczna w tym tomie zawiera biografię Papcia Chmiela autorstwa Rafała Kołsuta, wywiad z twórcą Tytusa przeprowadzony przez Agatę Napiórską oraz artykuł Adama Ruska o tym, jakie komiksy ukazywały się w "Świecie Młodych" przed przygodami Tytusa. Wojciech Łowicki pisze o pozatytusowej twórczości Papcia Chmiela, a Adam Rusek przybliża szczegóły publikacji przygód TRiA w macierzystej gazecie w latach 1957-1965. Z kolei Marcin Jaworski analizuje edukacyjne aspekty przygód Tytusa, Romka i A'Tomka. 🧑‍🏫
👉 Na okładkę pierwszego tomu "Tytusopedii" trafiła ilustracja z jednej z kolorowanek. 🎨 Nie nawiązuje bezpośrednio do żadnej serii ani Księgi, ale jest inspirowana prehistorycznym epizodem z Serii I (1957-1958). 🦕 Prehistoryczni Tytus, Romek i A'Tomek to idealny wzór na okładkę najstarszych przygód słynnego trio. Zwróćcie też uwagę, że tom pierwszy wizualnie reprezentuje samego Tytusa. A że tomy są trzy, łatwo się domyślić zastosowania tego klucza w kolejnych.😉

Online parsom

« Odpowiedź #479 dnia: So, 14 Październik 2023, 12:01:15 »
Pytanie brzmi - jaką część tomu będzie zajmowała ta część publicystyczna?