Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 154809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online misiokles

Odp: Tytus
« Odpowiedź #225 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 23:58:47 »

Offline Dalthon

« Odpowiedź #226 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 00:20:02 »
Skoro Ongrys wydawał ostatnio Szarlotę, to wolałbym żeby tak pozostało. Marzenia, marzenia.

Tu jest też inny problem: spadkobiercy p. Szarloty delikatnie mówiąc to ch*je i blokują np. wznowienia Piekielnego Kubusia :(

Online nori

« Odpowiedź #227 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 06:29:37 »
Dalthon źródła?
To ze ktoś coś blokuje to plotki, nigdzie nikt oficjalnie tego nie potwierdził, a jak jest naprawdę zapewne długo się nie dowiemy. Kołodziejczak wspominał, że nie ma na tym polu żadnych problemów. W przypadku Szarloty Egmont ma prawa do Kleksa, Ongrys do pozostałych rzeczy, przynajmniej tak było jakiś czas temu, często prawa są terminowe, i zapewne za jakiś czas inne wydawnictwo wyda coś, co juz Ongrys wydawał. Szarlota po prostu się nie sprzedaje, więc to że jej więcej nie ma, to wina nas, czytelników, po prostu nie byliśmy zainteresowani zakupem. Żąbielek nadal jest bezproblemowo dostępny i zalega w magazynach, a to świetny przecież album. Ongrys przygotowuje się do wydania Tytusa już od około przynajmniej pół roku i dzielnie chłopaki walczą, ale to naprawdę roboty od groma, a plany mają wielkie.

Offline michał81

« Odpowiedź #228 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 06:38:35 »
Trzeba pamiętać o sytuacji jaka zaszła po śmierci Szarloty, kiedy to spadkobiercy wyrzucili jej rzeczy na śmietnik, tym samym pozbywając się większości oryginalnych niepublikowanych materiałów. Tu nawet nie chodzi o blokowanie, a zwykłą niechęć do autorki. Było o tym głośno, bo fani wygrzebywali właśnie jej pracę z kontenera.

Online nori

« Odpowiedź #229 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 06:49:13 »
Zgadza się, stąd poszły różne później dziwne wnioski w świat. Może komuś się w końcu uda porozmawiać z osobami powiązanymi, w tym spadkobiercami, i dowiemy się kiedyś, co tak naprawdę się tam stało.

EDIT: Co oczywiście nie zmienia faktu, że wywalenie na śmietnik tylu wspaniałości to aż się serce kraje...

Offline Spiff

« Odpowiedź #230 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 08:17:34 »
A potem jakiś integral Jonki, Jonka i Kleksa... Ale to byłoby już zbyt piękne.

Ja tak obstawiam, że na za rok na komiksową Warszawę takie coś będzie. Bo obecnie mamy około 2640 tomów KŚK, więc przy tempie trzystu kilkudziesięciu rocznie, to tom 3000 wychodzi mniej więcej za nieco ponad rok.
Jonka Jonek i Kleks
Ale o jaki integral chodzi?
a) integral komiksów książeczkowych
b) integral komiksów przed/książeczkowych ze ŚM
c) inny
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #231 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 09:04:17 »
Żąbielek nadal jest bezproblemowo dostępny i zalega w magazynach, a to świetny przecież album.

To jest ciekawa publikacja dla kolekcjonerów, których jak się okazuje jest niewielka liczba. Ale dla zwykłego czytelnika to nie jest wcale jakiś fajny album do poczytania. To podobny przypadek jak z albumami "dziecięcymi" Tadeusza Baranowskiego - nie ma na nie aż takiego szału jak na kultowe albumy z Kudłaczkami, Nerwosolkami czy Orient Menem.

Offline greg0

« Odpowiedź #232 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 11:08:26 »

No, ale skoro... https://forum.komikspec.pl/komiksy-polskie/tytus/msg227592/#msg227592

Zmylił mnie post @starcek
 :)

Jeśli Ongrys zrobi format podobny do Witka Sprytka, większy od tego nieporozumienia z Egmontu, to jest to bardziej niż pewne.

A potem jakiś integral Jonki, Jonka i Kleksa... Ale to byłoby już zbyt piękne.
Ważne żeby narzekać...

Offline starcek

« Odpowiedź #233 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 11:56:10 »
Jonka Jonek i Kleks
Ale o jaki integral chodzi?
a) integral komiksów książeczkowych
b) integral komiksów przed/książeczkowych ze ŚM
c) inny

Na początek wystarczy pkt. a) w rozsądnym formacie.  :) 

Natomiast po wyniku Tytusologii Ongrys będzie wiedział, czy warto zrobić ten z pkt b).

A admin wrzuci to do wątku Kleksa i będzie porządek.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #234 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 15:24:14 »
Dalthon źródła?
Odpowiedzi Ongrysa na FB.

Online Leyek

« Odpowiedź #235 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 23:43:56 »
Świetny ten rysunek.

Fani Tytusa, Romka i A'Tomka niejednokrotnie sami rysują komiksy! 🤩 Wspaniały fanart stworzył dla nas Piotr Nowacki, którego prace znajdziecie na fanpage'u Piotr Nowacki - komiksy i ilustracje 🔥
Zadaliśmy Piotrowi kilka pytań o Tytusa 🐵 - oto, czego się dowiedzieliśmy! 👇
➡️ Pamiętasz swoje pierwsze spotkanie z Tytusem?
👉 O rety, takiego absolutnie pierwszego nie jestem w stanie sobie przypomnieć, bo to musiało być naprawdę wczesne dzieciństwo. Jestem najmłodszym z trójki rodzeństwa i książeczki z Tytusem były w moim domu odkąd pamiętam. Takie konkretne pierwsze wspomnienie, lub jedno z nich, to kiedy moja siostra przynosi z dyskoteki szkolnej (widocznie był tam jakiś mini kiermasz książki przy okazji) dwie świeżutkie księgi - tę na dzikim zachodzie i uczłowieczanie przez umuzykalnianie. Pamiętam, że jak tylko pokazała mi na podwórku, co mi kupiła, to natychmiast pożegnałem ziomeczków i pobiegłem do domu zabrać się za lekturę. Od wczesnych lat byłem komiksowym świrem i miałem absolutnego fioła na tym punkcie. 😍
➡️ Który komiks z serii jest Twoim ulubionym?
👉 Oj, to jest strasznie trudny wybór i chyba nie po raz pierwszy odpowiadam na to pytanie. Odpowiem trochę szerzej. Bardzo cenię pierwsze księgi za stylówkę, w jakiej Papcio je rysował. Taka gruba, tłusta krecha i do tego fantastycznie szalona kolorystyka. Czyli za rysunki najbardziej cenię np. wyprawę wannolotem, podróż w kosmos lub przygotowanie do olimpiady. Ale moje ulubione historie od strony scenariusza i wciąż fajnie narysowane to: skok do westernu, wyprawa na Wyspy Nonsensu i praca dziennikarza w Trele Morele.
➡️ Masz jakieś szczególne wspomnienie związane z Papciem Chmielem?
👉 Spotkałem Papcia kilka razy na żywo na festiwalach komiksowych. Mam w zbiorach klasyczny rysunek głowy Tytusa wystany podczas pierwszych Warszawskich Spotkań Komiksowych, na jakich byłem, czyli jakiś 2002 lub 2003 rok. Ale jakiejś fajnej anegdotki do opowiedzenia niestety nie mam.
➡️ Czy masz marzenie, które wiąże się Tytusem lub twórczością Papcia?
👉 Z przyjemnością kupiłbym porządne i kompletne zbiorcze wydanie tych wszystkich Tytusów ze Świata Młodych z ery przedksiążeczkowej. Część tego wydał Egmont w dwóch tomach, ale właśnie - to tylko część i bez tych kwasowych plam kolorów, które były użyte przynajmniej w niektórych z nich. No i format też jest za mały. W jednym z numerów magazynu “Akt” można zobaczyć, jak to fajnie wygląda w większym formacie i z tymi kolorami właśnie. 🎨
Nie marzę jakoś szczególnie o kontynuacji, może z tego względu, że sam Papcio na wysokości XIX księgi stracił już fajne pomysły na tę serię, co może świadczyć o tym, że może formuła się wyczerpała? Ale jeśli miałbym wskazać artystów, których widziałbym w roli potencjalnych kontynuatorów, to Śledziu i Tomek Leśniak, jeśli chodzi o stronę plastyczną i Rafał Skarżycki w roli scenarzysty. Czyli w sumie ekipa odpowiedzialna za widniejącą na horyzoncie animację. 🎬
➡️ Co byś zrobił, gdyby zaoferowano Ci kontynuowanie Tytusowej spuścizny? Jak wyglądałby "Tytus" wg. Jaszcza?
👉 Wszystko zależy od tego jak poważna byłaby to oferta i na jakich zasadach. Większą zajawkę mam jednak na rozwijanie nowych serii i bohaterów jak “Detektyw Miś Zbyś na tropie” czy “Nieustraszeni Łowcy Strachów”, których jestem pełnoprawnym współautorem. I wielu innych, które mam nadzieję wciąż przede mną. Oczywiście, gdyby oferta narysowania nowego Tytusa była ciekawa zarówno od strony artystycznej (fajny scenariusz) i finansowej (fajne honorarium), to jako zawodowiec na pewno poważnie bym ją rozważał. 👌
*
✍️ Piotr Nowacki to twórca komiksów dla dzieci i dorosłych, doskonale znany z autorskich projektów oraz współpracy z takimi scenarzystami jak Bartosz Sztybor czy Maciej Jasiński. Z tym pierwszym stworzył między innymi albumy "Jeśli zrobisz to teraz, to co będzie zaraz" (wyd. Kultura Gniewu) i "W koronie" (wyd. TADAM). 🌳 We współpracy z Jasińskim od dekady tworzy przygody Misia Zbysia (wyd. Kultura Gniewu), a niedawno rozpoczął serię "Nieustraszeni Łowcy Strachów" (Wydawnictwo Ongrys). 👻 Piotr zwany też Jaszczem jest ilustratorem licznych książek dla dzieci, gier planszowych, swoje komiksy i ilustracje publikował w zinach i antologiach.

Offline greg0

« Odpowiedź #236 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 21:33:09 »
Tytusopedia pisze:
"Praca wre! Już w maju ujawnimy kolejne informacje na temat "Tytusopedii", bo wiemy, że czekacie na nie z niecierpliwością!  Tymczasem dajcie nam znać w komentarzach, czego się spodziewacie po naszej książce.  O czym myślicie, słysząc hasło "Tytusopedia"? Co chcielibyście znaleźć między okładkami❓ Co poza odcinkami ze "Świata Młodych" powinno trafić do spisu treści❓
⬇️ Czekamy na Wasze komentarze! ⬇️"

https://www.facebook.com/Tytusopedia?locale=pl_PL

Ważne żeby narzekać...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 11:27:32 »
Zalewacie nas pytaniami w komentarzach, więc podajemy pierwsze informacje na temat "Tytusopedii"! ⬇️
👉 W związku z tym, że niektóre komiksy w "Świecie Młodych" zajmowały całą stronę gazety, chcemy reprodukować je w powiększonym formacie. Będzie to rozmiar analogiczny do wydawanych przez wydawnictwo Prószyński Media albumów historycznych z serii „Z Tytusem przez historię”, czyli 355x250mm. 👌
👉 W "Tytusopedii" NIE pojawią się „książeczkowe” odcinki przygód Tytusa, Romka i A'Tomka, czyli te, które w tej samej formie zostały wydane później w poszczególnych księgach. ❌
👉 Pojawią się natomiast WSZYSTKIE inne komiksy o przygodach TRiA, które w księgach się nie pojawiły. ✔️
Mamy nadzieję, że powyższe informacje choć trochę zaspokoiły Waszą ciekawość! Pamiętajcie, że urodziny Papcia Chmiela już w czerwcu - szykujemy z tej okazji małą niespodziankę... 🎁

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #238 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 12:10:00 »
Przed każdym zdaniem pozbawionym sensu powinno stawiać się "bezmyślnik".
~
To firmowy znak Tytusa.
Bezmyślnik to podstawa słowa pisanego.
Tytusopedia koniecznie powinna zawrzeć hasło o tym wynalazku.
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Bender

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 14:46:58 »
Przy takim zainteresowaniu powinni może pomyśleć o stosunkowo wczesnym preorderze.