Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 155244 razy)

Offline KzT

Odp: Tytus
« Odpowiedź #195 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 11:35:52 »
Ja tam niektóre nostalgiczne starocie trzymam, bo po prostu lubię do nich wracać. I na tym poziomie Tytusy (w szczególności te pomiędzy księgą VII a XVII) są u mnie obok najlepszych komiksów Baranowskiego, dwóch pierwszych tomów Funky'ego Kovala czy Thorgala (do Między ziemią a światłem). To wszystko są - moim zdaniem - bardzo dobre komiksy. Natomiast, w przeciwieństwie do pozostałych tu wymienionych, Tytusy są po prostu oryginalne. Ale tą oryginalność widzę dopiero teraz, bo w młodości były to dla mnie komiksy przezroczyste. Tzn. równie oryginalny wydawał mi się Kajko i Kokosz, Skradziony skarb czy Lądowanie w Andach. Dopiero po przerzuceniu tony innych komiksów dotarło do mnie, że Papcio Chmiel wymyślił sam siebie, tj. formę i świat. Że nie ma tu jednoznacznych "inspiracji". I tak dalej. A jednocześnie jest to komiks masowy (chociaż z kreską w sumie undergroundową), który potrafi śmieszyć dzieciaki i dzisiaj (moja chrześnica w wieku ok. 12 lat czyta Tytusy z zachwytem). Czyli: sprzedawać nie mam zamiaru i liczę, że kiedyś wyjdzie jakaś wersja de luxe.

Offline greg0

« Odpowiedź #196 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 12:52:41 »
Gdy kilka lat temu wyszła "Pamiątkowa kolekcja " i była dostępna na stacjach benzynowych to zawsze kupowałem a przecież mam wszystkie księgi multum zdublowane. Taki odruch bezwarunkowy. :D
Ważne żeby narzekać...

Offline nori

« Odpowiedź #197 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 21:11:24 »
Niedawno przeczytałem wszystkie księgi, i muszę przyznać, całkiem dobrze się bawiłem, pierwsze może sa nieco zbyt naiwne i głupawe, ale mają multum fajnych pomysłów, a w kolejnych Papcio ewidentnie się jeszcze rozkręcił. Niezły poziom jest do księgi 18, 19 jeszcze jest jak najbardziej spoko, dalej niestety już zaczynają się koszmarki.

Teraz nadrabiam historie przedksiążeczkowe, w kolejności chronologicznej (czyli księga Zero, 80-lecia + Remanent + co udało mi się uzupełnić) i póki co, no nie jest dobrze, głupotka goni głupotkę, ale lepsze momenty także na szczęście się pojawiają. Fajne jest szukanie powiązań, Papcio był mistrzem recyklingu swoich pomysłów.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #198 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 01:15:36 »
Mnie wnerwily i rozczarowały poprzesuwane kolory.

(Chyba to była ks. XV - ...geologiem, wkrętacz), ale pewności nie mam. Pisałem o tym na forum gildia pl. Czy też taki zeszycik macie?

Z tego okresu:
XIII   1979 Wyprawa na wyspy nonsensu   Slajdolot
XIV   1980 Nowe metody nauczania   Gwizdkolot
XV   1982 Tytus geologiem   Wkrętacz
XVI   1981 Tytus dziennikarzem   Syfonolot
XVII    1985 Uczłowieczenie Tytusa przez umuzykalnienie Okarynolot/lądownik Mandolina
XVII 1987 Tytus plastykiem   Aerografolot
XIX   1992 Tytus aktorem   –

To tylko jeden taki felerny zeszyt był i tylko na części stron kolorowych, ale wyglądało to bardzo nieczysto jak na masowy produkt z drukarni.

"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline greg0

« Odpowiedź #199 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 09:09:17 »
Mnie wnerwily i rozczarowały poprzesuwane kolory.

(Chyba to była ks. XV - ...geologiem, wkrętacz), ale pewności nie mam. Pisałem o tym na forum gildia pl. Czy też taki zeszycik macie?
Fatalnie wydana jest ks. XiV  Nowe metody nauczania. Wznowienia "Prószyńskiego" wyglądają gorzej od tych wcześniejszych z MAW-u ( też kiepskiej jakości).
Jest to {chyba} spowodowane tym, że zaginęły oryginalne materiały - kreska i blaudruk .

Cyt. '' Zwróciłem się o zwrot oryginałów. Obiecano szukać i "jak tylko znajdą to mi przyniosą". Szukanie trwało bez końca (...)

W 2014 materiały się odnalazły ale ...

Cyt. "Zgłosili się dwaj osobnicy (...) do Desa Unicum w W-Wie (...), z propozycją sprzedaży oryginałów Księgi 14 "Tytus uczniem" 64 strony /rysunek - folia – kolorowe blaudruki/. ZA 300 TYIĘCY ZŁ! Byłem niezmiennie wzruszony i szczęśliwy, że po 26 latach odnalazła się moja praca. Niestety nie byli to ludzie, którzy by zwrócili oryginały książki za jakieś "znaleźne", czy inne zadość uczynienie. "

Sprawa trafiła do sądu.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Kwiecień 2023, 09:20:57 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline volker

« Odpowiedź #200 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 12:34:21 »
Tak z ciekawości, jak się ta sprawa skończyła?

Offline greg0

« Odpowiedź #201 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 13:05:14 »
Up.
Cyt.
"19.10.2016
Sprawa księgi XIV. Czy to nokaut?
Szanowni fani Tytusa! Chcemy podzielić się fantastyczną informacją! Otóż, pod okiem telewizyjnych kamer i radiowych mikrofonów dnia 24 października br. Wysoki Sąd obradujący w Legionowie, postanowił nie przychylić się do wniosku „aktualnych posiadaczy” oryginałów XIV księgi „Tytusa, Romka i A’Tomka” o zasiedzenie tychże plansz, a tym samym uznał rację Papcia Chmiela! Ta dobra wiadomość oznacza, że oryginały powinny niebawem wrócić do właściciela, czyli Henryka Jerzego Chmielewskiego. Co prawda, ze strony adwokata „posiadaczy” może jeszcze nastąpić apelacja, ale po tym co w mowie końcowej zaprezentował „nasz” adwokat (...), "nokautując przeciwnika", nic już nie powinno się zmienić.
(...)
Wojtek Łowicki"
...

tyle wiem. :)

Ważne żeby narzekać...

Bender

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 17:03:54 »
Ongrys na fejsie coś tizuje z Tytusem

Już wkrótce uchylimy rąbek tajemnicy związany z naszą nową publikacją! 🐵 Czy zgadniecie, czego może dotyczyć, patrząc na załączony fragment rysunku? 😉 Czekamy na Wasze pomysły, a już za kilka dni ujawnimy więcej szczegółów! 😎

Offline Spiff

« Odpowiedź #203 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 18:08:31 »
Ongrys na fejsie coś tizuje z Tytusem

Strzelam:
"Tytus w Świecie Młodych" !?
coś à la  :
  :)
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline starcek

« Odpowiedź #204 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 18:13:31 »
Może dogadał się z właścicielem/właścicielami praw, zagadał z pasjonatami, co już część materiałów obrobili i idzie po sukces rynkowy?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline celtic

« Odpowiedź #205 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:38:37 »
Może te zdjęcia sprzed kilku stron okażą się nie prima aprillisowym żartem?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline misiokles

« Odpowiedź #206 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 22:11:32 »
To samo pomyślałem! I wish!

Offline nori

« Odpowiedź #207 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 22:41:48 »
Ja tylko podpowiem, że od paru miesięcy w Bibliotece narodowej Światy Młodych cieszą się dużym zainteresowaniem, zapewne wielu z nas będzie z tego projektu zadowolonych. ;)

Offline greg0

« Odpowiedź #208 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 23:07:49 »
zapewne wielu z nas będzie z tego projektu zadowolonych. ;)
cokolwiek by to nie było,  jestem już zadowolony. :)
...
w oczekiwaniu na wieści.
wygrzebane w sieci :

Spoiler: PokażUkryj

jeden z komentarzy

Lider wśród fanów
Wojciech Żółkiewicz
"Jak patrzę na te 4 kolorowe Tytusy że ŚM, to mam nadzieję że jest specjalne miejsce w piekle dla tych z Egmontu, którzy nie są zainteresowani by to wydać w integralach... " 

:D
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Kwiecień 2023, 23:44:32 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline Dalthon

« Odpowiedź #209 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:21:26 »

w oczekiwaniu na wieści.
wygrzebane w sieci :

...
jeden z komentarzy

Lider wśród fanów
Wojciech Żółkiewicz
"Jak patrzę na te 4 kolorowe Tytusy że ŚM, to mam nadzieję że jest specjalne miejsce w piekle dla tych z Egmontu, którzy nie są zainteresowani by to wydać w integralach... "
 :D
Potwierdzam (bo to jest mój komentarz) - ja jestem bardzo zadowolony :D
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Kwiecień 2023, 16:10:42 wysłana przez Dalthon »