Autor Wątek: Sytuacja polskiego komiksu  (Przeczytany 87740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Sytuacja polskiego komiksu
« Odpowiedź #315 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:16:24 »
Procedury FB działają poprzez weryfikację zgłoszeń, a nie „widzimisie” zgłaszających.

Każdy użytkownik ma możliwość zgłoszenia postu, który narusza regulamin społeczności. Facebook z obawy, że zgłoszenie jest zasadne, usuwa post, może też zablokować konto. Dopiero potem wiadomość jest weryfikowana. Gdy oskarżenie okazuje się niesłuszne, blokada zostaje zniesiona.
Facebook poprzez swój algorytm gromadzi informacje dotyczące łamania zasad. Administrator fanpage’a za każdym razem otrzymuje odpowiednie powiadomienie. Często są one bagatelizowane, ponieważ wychodzimy z założenia, że nic się nie dzieje. Kiedy Facebook zgromadzi 5 skarg, usuwa fanpage bez ostrzeżenia.

W skrócie - jak jest dużo zgłoszeń w krótkim okresie czasu FB z automatu banuje a w skrajnych przypadkach nawet usuwa dany fanpage. To właśnie spotkało profil Sztuka Komiksu.

Do dalszych rzeczy nawet nie będę się odnosił bo widzę, że wszedł syndrom oblężonej twierdzy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline turucorp

« Odpowiedź #316 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:18:10 »
Zatem jak nazwiesz głosowanie powiedzmy 63 osób na nagrodę komiksową w Polsce?
Nie gubię się, tylko nie chciało mi się liczyć (nie miałem czasu głosować, a miałem mieć czas na liczenie?), rzuciłem orientacyjnie, mea culpa.
63 osoby to i tak olbrzymi progres, przy innych nagrodach komiksowych w kraju głosuje często jakaś wąska grupa tajemniczych i anonimowych jurorów, chyba tylko na konkursie MFKiG tożsamość i ilość jurorów jest znana?
Tym razem potencjalnie PSK dało możliwość oddania głosu (i nominacji) 126 jurorom, nie ukrywając ich tożsamości.
Jaka masz alternatywę?
Tylko proszę, bez akcji typu „każdy może głosować”, przerabiano już to kilka razy, wyniki były skrajnie patologiczne i służyły potem przez lata min. takim ludziom jak wspominany tutaj prowadzący „Sztukę komiksu” do opowiadania bajek o patokomiksiarzach.

W skrócie - jak jest dużo zgłoszeń w krótkim okresie czasu FB z automatu banuje a w skrajnych przypadkach nawet usuwa dany fanpage. To właśnie spotkało profil Sztuka Komiksu.

Do dalszych rzeczy nawet nie będę się odnosił bo widzę, że wszedł syndrom oblężonej twierdzy.

Jakiej „oblężonej twierdzy”?
Wiesz coś o czym ja nie wiem w tej sprawie?
Grubo, bo akurat jestem małym żuczkiem, któremu to zwisa i powiewa jak kilo kitu z nosa.
A to, że akurat widzę co ten koleś odstawia wynika z tego, że mi się wyświetlają powiadomienia.
BTW Gdyby FB działało z automatu, to by te obecne jego poczynania chyba poleciały jeszcze szybciej, a wiszą sobie beztrosko.
Więc co?
Moja „oblężona twierda”, czy jednak Twoja percepcja działania FB do weryfikacji?
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:24:48 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Arku

« Odpowiedź #317 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:23:47 »
Zatem jak nazwiesz głosowanie powiedzmy 63 osób na nagrodę komiksową w Polsce?
Jeżeli wśród tych 63 osób swój głos oddał Truściński, Gawonkiwicz, Karpowicz, Turek, Kołomycka, Sosnowska to jest to prestiżowa nagroda.

Offline misiokles

« Odpowiedź #318 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:29:28 »
Pytanie czy oni czytają a jeśli tak to ile nowych polskich komiksów i czy orientują się jakie wychodzą w Polsce zagraniczne tytuły.

Offline Arku

« Odpowiedź #319 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:32:14 »
Oni mają wiedzę.Gust. Wystarczy, żeby wybrać najlepszy komiks.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #320 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:33:06 »
Nie gubię się, tylko nie chciało mi się liczyć (nie miałem czasu głosować, a miałem mieć czas na liczenie?), rzuciłem orientacyjnie, mea culpa.
63 osoby to i tak olbrzymi progres, przy innych nagrodach komiksowych w kraju głosuje często jakaś wąska grupa tajemniczych i anonimowych jurorów, chyba tylko na konkursie MFKiG tożsamość i ilość jurorów jest znana?
Tym razem potencjalnie PSK dało możliwość oddania głosu (i nominacji) 126 jurorom, nie ukrywając ich tożsamości.
Jaka masz alternatywę?

Nie twierdzę, że wybrana forma jest zła, byłem mile zaskoczony, że znalazłem się w gronie głosujących. Ale przeprowadzenie tego plebiscytu pozostawia już sporo do życzenia. Osoby nie głosowały z różnych powodów, w głównej mierze zawinił czas, ale też słyszałem głosy, że ktoś nie interesuje się rodzimymi publikacjami, więc nie zagłosuje. Patrząc po datach maili z zaproszeniami do głosowania i przypominaniem o glosowaniu, wychodzi na to, że takie zaproszenie i głosowanie powinno rozpocząć się z dwa tygodnie wcześniej, by większość z wybranych do głosowania mogła się zapoznać i oddać głos. Forma głosowania też nie należy do fortunnych, bo głosy z pierwszej tury przechodzą do drugiej. I tak w pierwszej możesz wybrać trzy typy, w drugiej tylko jeden. Z tym że, jak wspomniałem, głosy z pierwszej tury - jeśli twoje typy znalazły uznanie w oczach innych głosujących - przechodzą do drugiej, i tak w jednej kategorii miałem dwa oddane głosy w drugiej turze, gdzie normalnie można oddać jeden. Nie jest to system do końca sprawnie obmyślony.   

Offline turucorp

« Odpowiedź #321 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:36:58 »
Nie jest to system do końca sprawnie obmyślony.
Oczywiście, że nie jest.
Ale, z mojego punktu widzenia, to i tak olbrzymi progres.
I dlatego nie potrafiłem utrzymać języka na wodzy, czytając tutaj opowieści o spiskach, układziku itp.  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline misiokles

« Odpowiedź #322 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 22:54:38 »
Oni mają wiedzę.Gust. Wystarczy, żeby wybrać najlepszy komiks.

Wiedza i gust nie pozwoli wybrać najlepszego komiksu bez jego przeczytania. A żeby przeczytać trzeba znaleźć czas i ochotę na dowiedzenie się o istnieniu tych komiksów a następnie ich lekturze. Gdyż to mit, że uznani komiksiarze w wolnych chwilach czytają komiksy innych twórców.

Offline turucorp

« Odpowiedź #323 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 23:01:29 »
Gdyż to mit, że uznani komiksiarze w wolnych chwilach czytają komiksy innych twórców.
Bez przesady, np. Karpowicz czyta, Trust też, z rozmów z Gawronem wyszło mi, że też się trochę orientuje, chociaż nie wiem jak bardzo jest na bieżąco.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 06:50:56 »
A może należałoby lekko zmodyfikować nazwę tej nagrody? Na przykład tak: Nagroda dla polskich komiksów wydanych przez Kulturę Gniewu i Timofa  :P

Offline turucorp

« Odpowiedź #325 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 07:25:36 »
A może należałoby lekko zmodyfikować nazwę tej nagrody? Na przykład tak: Nagroda dla polskich komiksów wydanych przez Kulturę Gniewu i Timofa  :P

Moment, kategoria "najlepszy komiks krajowy": Wydawnictwo 23, KG, Booka
kategoria "Debiut": Graphos, Booka, "komiks dla dzieci": KG i Egmont.
Przecież Twoje słowa można zweryfikować w 30 sekund  ::)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 07:56:32 »
Och, wiedziałem, że się odezwiesz :) Tylko że Ty piszesz o tegorocznych nominacjach do nagród, a ja o faktycznie przyznanych nagrodach na przestrzeni ostatnich 10 lat :)

40% dla Kultury Gniewu
32% dla Timofa
10% dla Wydawnictwa Komiksowego
Czyli powyższa trójka zgarnęła w sumie 82% nagród

Będziesz dyskutował z faktami? Zapraszam :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 29 Wrzesień 2020, 08:00:20 wysłana przez Kapral »

Offline turucorp

« Odpowiedź #327 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 08:00:56 »
Och, wiedziałem, że się odezwiesz :) Tylko że Ty piszesz o tegorocznych nominacjach, a ja o faktycznie przyznanych nagrodach na przestrzeni ostatnich 10 lat :)

"przez 10 ostatnich lat"... chyba za dużo TVP oglądasz :O

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #328 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 08:08:09 »
A merytorycznie masz coś do powiedzenia, czy będzie jak zwykle?

Offline turucorp

« Odpowiedź #329 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 08:14:54 »
A merytorycznie masz coś do powiedzenia, czy będzie jak zwykle?

Merytorycznie to masz moje wypowiedzi o tej nagrodzie od wczoraj.
Nie wiem czego jeszcze oczekujesz?
Że założę włosienicę i będę się publicznie biczował, błagając o przebaczenie za "zbrodnie" stowarzyszenia komiksowego, z którym mam tyle wspólnego, że wiem, że istnieje?
 ::)