Autor Wątek: Sytuacja polskiego komiksu  (Przeczytany 87977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Motyl

• Gość
Odp: Sytuacja polskiego komiksu
« Odpowiedź #255 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 17:01:31 »
No choćby wydawcy.
5 nominacji zdobyła KG, 4 Timof, 3 Wydawnictwo 23, reszta to jednostrzałowi self-publisherzy i nagroda pocieszenia dla Egmontu :)

Czy naprawdę inne wydawnictwa, zwłaszcza te duże, nie mają na koncie dobrych komiksów, wartych choćby nominacji? Tak się tylko zastanawiam.

To już kwestia wyborów poszczególnych głosujących. Można było oddawać głosy na komiksy wszystkich wydawców. Na przykład moje typy z wybranymi nominacjami na komiks zagraniczny całkowicie się rozminęły.   

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 17:15:29 »
O indywidualnych wyborach moglibyśmy mówić, gdyby jury składało się z 4-5 osób. Ale PASK liczy 136 osób!!! Być może były jakieś wstępne ustalenia, o których nie wiemy. Albo dobór członków (pardon) Akademii był, że tak powiem, wsobny.

Aha, i nie rozumiem dlaczego we wszystkich kategoriach "międzynarodowych" nominowani zostali wyłącznie twórcy polscy. Polski komiks naprawdę jest taki wybitny, czy jednak głosowanie było pod tezę?
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Wrzesień 2020, 17:21:32 wysłana przez Kapral »

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 17:24:17 »
O indywidualnych wyborach moglibyśmy mówić, gdyby jury składało się z 4-5 osób. Ale PASK liczy 136 osób!!! Być może były jakieś wstępne ustalenia, o których nie wiemy. Albo dobór członków (pardon) Akademii był, że tak powiem, wsobny.

O żadnych wstępnych ustaleniach nic mi nie wiadomo, a też wątpię, aby wszyscy członkowie głosowali. 136 to chyba trochę przeszacowałeś, mi wyszło 126.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 17:27:52 »
Rzeczywiście 126. Niczego to nie zmienia. Przy takich liczbach działa już statystyka.

A w kategoriach "scenarzysta", "rysownik" i "debiut" można było głosować na twórców zagranicznych, czy nie?

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 17:40:40 »
Strona z głosowaniem w pierwszej turze jest już niedostępna, ale patrząc po tym, co mi zostało w drugiej, to raczej nie albo pamięć płata mi figla i mylę z kategorią komiks zagraniczny, bo tam było najwięcej okładek do przejrzenia.

Offline Hans

« Odpowiedź #260 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 18:58:12 »
Tak mi się jakoś skojarzyło z głosowaniami:
„Nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy”   :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Wrzesień 2020, 19:34:10 wysłana przez Hans »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 19:08:52 »
He he! Też mi to przegalopowało przez głowę, ale nieeeee... :)

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #262 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 19:16:45 »
Tak mi się jakoś skojarzyło z głosowaniami:
„Nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy”   :)

Jak już to nieważne ;)

Offline Hans

« Odpowiedź #263 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 19:35:29 »
Sypię głowę popiołem - już poprawiłem  :) , przez tego wirusa nie ma 3/4 osób w pracy i człowiek siedzi po 12-14 godzin, a czasem więcej.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #264 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 11:25:29 »
Szkoda, że nikt tu nie napisał (albo przegapiłem) o tej nagrodzie, kiedy było głosowanie na nominacje. Bo jakoś mam wrażenie, że ilość nominacji dla pewnej rysowniczki jest skutkiem jej aktywności w lewicowych grupach komiksowych na facebooku. Podobne zjawisko (przejmowanie takich nagród przez lewicowe grupy) znane jest na zachodzie (patrz skandale z Nebulą) i właśnie w tym roku dotarło do Polski - patrz Zajdle, nominowana wybitna kupa (nie dotyczy Raka), ale właściwa ideologicznie. Ciekawostka: w tym roku po raz pierwszy aż tak rozjechały się nominacje "czytelników" (czyt. krewnych i znajomych) do Zajdli i krytyków do Żuławi - tylko książka Raka ma nominacje do obu.
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Wrzesień 2020, 11:27:13 wysłana przez Pawel.M »

Offline misiokles

« Odpowiedź #265 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 11:52:07 »
Bo lewicowych komiksów wydaje się w Polsce więcej niż prawicowych, więc siłą rzeczy jest ich więcej wszędzie. A prawicowi czytelnicy zawsze podnoszą larum po fakcie, wiecznie niedoinformowani :)

A tak bardziej na poważnie - ta dyskusja to pochodna co rok powracającej dyskusji czemu taki Disney jak są nominacje do Oskarów, Złotych Globów i innych nagród filmowych jest notorycznie pomijany :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #266 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 11:54:06 »
"lewicowe grupy komiksowe na facebooku"? :O
Widzę, że ten wątek coraz bardziej odpływa w kierunku płaskiej ziemi  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #267 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 12:11:08 »
Przecież całe to PASK to jest kółeczko wzajemnej adoracji. Dziwię się, że jeszcze ktoś zwraca uwagę na te nagrody.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #268 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 12:32:36 »
Dzwoniłem wczoraj do kumpla, który niby jest w tej Akademii, chciałem wypytać o szczegóły. Ale okazało się, że olał to całe głosowanie :)

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 12:38:28 »
Bo lewicowych komiksów wydaje się w Polsce więcej niż prawicowych, więc siłą rzeczy jest ich więcej wszędzie. A prawicowi czytelnicy zawsze podnoszą larum po fakcie, wiecznie niedoinformowani :)

A tak bardziej na poważnie - ta dyskusja to pochodna co rok powracającej dyskusji czemu taki Disney jak są nominacje do Oskarów, Złotych Globów i innych nagród filmowych jest notorycznie pomijany :)

Widzisz, tu wychodzi twoje niedoinformowanie. Disney nie jest pomijany, a wręcz zdobywa Oscary, Czarna Pantera zgarnęła aż 3 :)