Autor Wątek: Sytuacja polskiego komiksu  (Przeczytany 87678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kapral

• Gość
Odp: Sytuacja polskiego komiksu
« Odpowiedź #225 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 14:49:41 »
Kapral, a w jakim to celu zamierzasz "budować ten sensowny obraz"? Piszesz pracę naukową, robisz zlecone badania marketingowe, czy jesteś wydawcą i chcesz oszacować zapotrzebowanie rynku???

Rozumiem, że ty wszystko co robisz, robisz wyłącznie dla kasy. To bardzo smutne.
A tak w ogóle to nic ci do tego :) Niech ci będzie, że piszę zleconą pracę naukową dla wydawcy :)

Nikogo nie uważam za debila (nie wiem skąd wziąłeś ten pomysł), rozróżniam jednak bardzo różne grupy czytelników i widzę jakie mają problemy. Jeśli dla Ciebie czytelnicy stanowią jednolitą masę, to chyba nie ja mam problem z ich oceną  ::)

Wydawało mi się, że nie pisałeś o jakiejś wąskiej grupie niegodnych Ciebie czytelników, tylko o polskim komiksowie en bloc.

Offline turucorp

« Odpowiedź #226 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 15:03:33 »

Wydawało mi się, że nie pisałeś o jakiejś wąskiej grupie niegodnych Ciebie czytelników, tylko o polskim komiksowie en bloc.
Tobie się bardzo dużo wydaje  :-\
Szerszego spojrzenia w nadchodzącym roku, szczerze życzę  :)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #227 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 15:35:39 »
Nikogo nie uważam za debila (nie wiem skąd wziąłeś ten pomysł), rozróżniam jednak bardzo różne grupy czytelników i widzę jakie mają problemy.

Już dawno porzuciłem wszelką wiarę w kwestii komiksowa.
A o rozmaitych segmentach rynku można zacząć rozmawiać dopiero w chwili, kiedy czytelnicy zaczną te segmenty rozróżniać.
Z całym szacunkiem, ale na chwilę obecną, zbyt wiele osób ma nawet z tak elementarną sprawą poważny problem :/

A mógłbyś zdradzić jakież to grupy czytelników mają elementarne problemy, np. z rozróżnianiem segmentów rynku? Czy chodzi na przykład o osoby niewykształcone, ze wsi, pracowników fizycznych, inżynierów, humanistów? A może o dzieci, starców, wielbicieli Kaczora Donalda, superhero czy tzw. klasyki? No bardzo jestem tego ciekaw.

Offline Torpedo

« Odpowiedź #228 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 15:36:33 »
Rozumiem, że ty wszystko co robisz, robisz wyłącznie dla kasy.
Skąd to domniemanie? Komiksy np czytam i oglądam dla przyjemności. I nie potrzebuję do tego dogłębnej analizy rynku heh.

Offline turucorp

« Odpowiedź #229 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 15:46:19 »
A mógłbyś zdradzić jakież to grupy czytelników mają elementarne problemy, np. z rozróżnianiem segmentów rynku? Czy chodzi na przykład o osoby niewykształcone, ze wsi, pracowników fizycznych, inżynierów, humanistów? A może o dzieci, starców, wielbicieli Kaczora Donalda, superhero czy tzw. klasyki? No bardzo jestem tego ciekaw.
Jak jesteś ciekaw to przeprowadź sobie kompleksowe badania  ::)
Jeśli dla Ciebie zwrot "zbyt wiele osób" stanowi pretekst do wywoływania kolejnej, niczym, oprócz Twojej powierzchownej lektury cudzych wypowiedzi, nieuzasadnionej gównoburzy, to nie pozostaje mi nic innego, jak jedynie powtórzyć życzenia z poprzedniego wpisu  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #230 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 15:50:11 »
Nie no, chłopie, skoro zarzucasz czytelnikom, że część z nich nie potrafi nawet odróżnić komerchy od niszy, to miej odwagę powiedzieć o kogo Ci chodzi. Byłoby uczciwie, zwłaszcza wobec tych, którzy na to obrzucanie g...em nie zasłużyli.

Offline turucorp

« Odpowiedź #231 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 16:12:48 »
Nie no, chłopie, skoro zarzucasz czytelnikom, że część z nich nie potrafi nawet odróżnić komerchy od niszy, to miej odwagę powiedzieć o kogo Ci chodzi. Byłoby uczciwie, zwłaszcza wobec tych, którzy na to obrzucanie g...em nie zasłużyli.
A wystarczyłoby żebyś przeczytał ze zrozumieniem np. mój post z godziny 12:31, zamiast z uporem, w ostatni dzień roku udowadniać, że robisz tutaj za jakąś czepialską primadonnę  ::)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 17:02:25 »
Proszę bardzo. Wskażesz jakiś konkretny fragment, w którym definiujesz grupę czytelników debili?

Wybacz, ale bajdurzysz.
Gdyby wydawcy nie mieli żadnych obaw, to by poprostu takie dane powszechnie ujawniali. Skoro tego w większości nie robią, to znaczy, że mają z tym problem (kwestia, czy ich obawy są uzasadnione, to inna sprawa).
Nakład nic ci, jako czytelnikowi, nie daje. Bo inny nakład będzie miał komiks, z takich czy innych względów niszowy, a inny stricte komercyjny, szczególnie taki, który idzie do bardzo szerokiej dystrybucji.
Na "tanią książkę" trafiają często końcówki dużych nakładów, które już zarobiły i są to rzeczy z większych wydawnictw.
Chyba, że masz na myśli dyskonty typu Aros czy Bonito?
Ale w ich przypadku obawiam się, że kolejny raz strzelasz kulą w płot, bo to normalny system dystrybucji, a nie "wyprzedaż końcówek nakładu".

Offline Koalar

« Odpowiedź #233 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 17:12:08 »
A tak w ogóle, to czy możesz mi podać chociaż JEDEN sensowny argument przeciwko ujawnianiu nakładów? Skąd aż taki opór? Komu to zagraża?

Może na początek sam zdradź, jakie były nakłady komiksów, do których pisałeś scenariusz. I może jeszcze jaki pieniądz za to dostałeś. Już będziemy troszeczkę wiedzieć o sytuacji polskiego komiksu.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline turucorp

« Odpowiedź #234 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 17:18:27 »
Proszę bardzo. Wskażesz jakiś konkretny fragment, w którym definiujesz grupę czytelników debili?
Kolejny raz przypisujesz mi nazwanie czytelników debilami, i kolejny raz udowadniasz, że nie czytasz postów osób, z którymi tutaj usiłujesz konwersować.
Miłego sylwestra życzę.
BTW wpis z godz. 13:10, machnąłem się z godz. a Ty dzięki temu udowodniłeś, że nie masz pojęcia co się do Ciebie pisze.
EOT na dzisiaj, idź strzel sobie racą w jakieś zwierzę czy przypadkowego przechodnia, może ci ulży?
Do zobaczenia w przyszłym roku.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 17:33:07 »
Stary, ja nie tylko nie czytam twoich postów, zwłaszcza tych "innych", "nie z tej godziny", ale nawet swoich własnych nie pamiętam. Na przykład tego:

Piszesz bzdety, jakie są Ci w danym momencie wygodne. Uważasz swoich rozmówców za kretynów, czy masz jakiś inny problem? Obiecuję więc, że już nigdy nie będę Twoich wypocin traktował poważnie. Możemy sobie pożartować o tym czy owym, ale w jakiekolwiek merytoryczne rozmowy po prostu wchodzić z Tobą nie warto, bo to jakby się człowiek z wańką-wstańką siłował.

Ale na szczęście mi go przypomniałeś i teraz będę się już tego trzymał. Powiedzmy nawet, że jest to moje postanowienie noworoczne. Życzę sobie wytrwałości.

Offline Hans

« Odpowiedź #236 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 18:19:45 »
Optymistycznie zakładam cały czas, że Ty potrafisz odróżnić, ale np. 1100 lajkujących pewien funpage na FB już nie potrafi, więc nie zakładaj, że jesteś zunifikowanym rzecznikiem wszystkich czytelników rodzimych komiksów w naszym kraju 
Ja bym na Twoim miejscu dodał też grupę , na której jest kilka tysięcy ludzi , a wypociny kilku jednostek często się w tej grupie wypowiadających mocno „zakrzywiają rzeczywistość”.  :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #237 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 18:29:17 »
Ja bym na Twoim miejscu dodał też grupę , na której jest kilka tysięcy ludzi , a wypociny kilku jednostek często się w tej grupie wypowiadających mocno „zakrzywiają rzeczywistość”.  :)
To miło, że decyzje szefa jednego wydawnictwa przepisujesz na głosy kilku osób z grupy komiksowej na FB.
Zakrzywiaj dalej tą rzeczywistość  ::)

Offline Hans

« Odpowiedź #238 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 18:47:10 »
To miło, że decyzje szefa jednego wydawnictwa przepisujesz na głosy kilku osób z grupy komiksowej na FB.
Zakrzywiaj dalej tą rzeczywistość  ::)
O jakim zakrzywianiu rzeczywistości piszesz?
Piszę jak bardzo kiepskie oddziaływanie jest na czytelników, nie tylko osób z tej grupy, ale także ze wspomnianego fanpage.
Szkoda ze nikt nie widzi jak destruktywne są takie działania, zwłaszcza ze spora cześć wypowiadających się osób ma na myśli „dobro komiksu”   :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #239 dnia: Wt, 31 Grudzień 2019, 19:02:55 »
O jakim zakrzywianiu rzeczywistości piszesz?
Piszę jak bardzo kiepskie oddziaływanie jest na czytelników, nie tylko osób z tej grupy, ale także ze wspomnianego fanpage.
Szkoda ze nikt nie widzi jak destruktywne są takie działania, zwłaszcza ze spora cześć wypowiadających się osób ma na myśli „dobro komiksu”   :)
Mam wrażenie, że wypowiadasz się o sytuacji, którą nie do końca ogarniasz  ::)
Wydawnictwo podejmuje decyzję, że uhonoruje wybranych rodzimych twórców, proponując im wykonanie specjalnych okładek DC.
Grupa osób wyraża swoje niezadowolenie na FB, uważając, że filozofia życiowa i sposób jej propagowania, jednego z wybranych autorów nie licuje z honorowanie go w ten sposób, i kłóci się z przesłaniem komiksu, który ma zilustrować.
Wyrażają swoje opinie na profilu FB.
Organizator przedsięwzięcia czyli wydawnictwo, rezygnuje ze spotkania z wszystkimi autorami okładek na MFK, uzasadniając to publicznie domniemanym zagrożeniem (terrorystycznym?) ze strony protestujących.
Autor omawianej okładki pojawia się na festiwalu i spokojnie rozdaje autografy.
Kto tu jest "destrukcyjny" i kto zakrzywia rzeczywistość?

« Ostatnia zmiana: Wt, 31 Grudzień 2019, 19:05:51 wysłana przez turucorp »