Autor Wątek: Sytuacja polskiego komiksu  (Przeczytany 90097 razy)

Offline Death

Odp: Sytuacja polskiego komiksu
« Odpowiedź #510 dnia: Pn, 16 Czerwiec 2025, 19:12:09 »
Okładka też jest ksero, czy jakiś grubszy papier?
Muszę odkopać swoje egzemplarze, fajne to było czasopismo, nie wierzę że to już 30 lat minęło :(
Wszystko ksero. A w środku jest podpis długopisem Witolda Tkaczyka i napis w stylu, że to ksero czy tam dodruk wydania oryginalnego. W sumie spoko pomysł. Chcę kolejne numery.

Offline Szekak

« Odpowiedź #511 dnia: Pn, 16 Czerwiec 2025, 20:09:16 »
Ale maleństwa. :o :)
Pierwsze trzy numery AQQ to kartka A4 zgięta na pół.

Mam ze dwadzieścia późniejszych numerów i wszystkie są A4.
Ja mam male formaty tez, leza gdzieś spakowane w karton, więc nie sprawdzę które numery.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Archelon

« Odpowiedź #512 dnia: Pn, 16 Czerwiec 2025, 20:50:39 »
Z ciekawości sprawdzałem w pudełkach. Nie mogę odnaleźć numeru 6 i 7. Piąty jest mały, ósmy w formacie A4.
Jak sobie przypominam, to pięć pierwszych numerów było A5.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #513 dnia: Wt, 17 Czerwiec 2025, 10:02:41 »
Z ciekawości sprawdzałem w pudełkach. Nie mogę odnaleźć numeru 6 i 7. Piąty jest mały, ósmy w formacie A4.
Jak sobie przypominam, to pięć pierwszych numerów było A5.

Numery 6 i 7 też były w formacie A5, ale miały sztywną okładkę.

Offline srogin

« Odpowiedź #514 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 15:34:04 »
Na Gildii dostępne kolejne trzy numery reprintów AQQ - 4, 5 i 6

Offline drop

« Odpowiedź #515 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:26:16 »
Czy jest jakieś miejsce, gdzie można dowiedzieć się coś o nakładach komiksu w Polsce?

Średnia na tytuł, ile na hit + wielkość całego rynku?

Pewnie w podziale na mangę i komiksy

Offline misiokles

« Odpowiedź #516 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:43:00 »
Nigdzie.
Właściwie nigdzie na świecie nie podaje się. Jedynie to, co różni Polskę a resztę zachodniegonświata, to to, że reszta podaje iiczbę sprzedanych egzemplarzy w danym roku/okresie czasu.

Offline drop

« Odpowiedź #517 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 21:46:26 »
No, ale na forum wyjadaczy i specjalistów ktoś może wie? Albo nie wiem, były jakieś próby podjęcia tematu?

Pewnie trzeba by podzielić na kilka grup:
-manga
-komiksy dla dzieci
-superbohaterowie
-polscy
-frankfońscy
-reszta

I potem każde na niski nakład, średniaków i wysoki -> a potem jakoś zaszeregować tytuły.

Albo jakiś sprytny haker może pewnie sprawdzi w bazie danych naszego ulubionego sklepu, którego zabezpieczenia pewnie są dziurawe jak sito.

Kiedyś było takie spotkanie on-line (tzn. było w Warszawie i tak słabo rozreklamowane, że tylko obejrzałem on-line) gdzie siedzieli ludzie z wydawnictw - jakby chcieli, to mogliby zrobić coś podobnego do tego co jest na wybranych rynkach - czyli poprosić kogoś o zbieranie danych i publikowanie ich zbiorczo, bez podziału na wydawnictwa. Ale pewnie wydawcy nie chcą współpracować z konkurencją nawet tak

Offline amsterdream

« Odpowiedź #518 dnia: Pn, 04 Sierpień 2025, 20:15:51 »
Niektórzy wydawcy czasem coś podadzą:

Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #519 dnia: Pn, 04 Sierpień 2025, 22:11:40 »
Nieźle. Wynik kosmiczny jak na nasze warunki. Jednak ta młodzież coś tam czyta.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #520 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 21:01:31 »
Tak tylko zauważę, że Hanako, duch ze szkolnej toalety tom 1 miał premierę pod koniec 2020 roku, a zatem ta liczba rozkłada się - jak się zdaje - na ponad 3 lata. Co bez wątpienia jest i tak ogromnym sukcesem, ale już nie robi takiego wrażenia. Gdyby to dotyczyło tylko 2023 roku, to myślę, że wydawnictwo chwaliłoby się ogromnie tym faktem :)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #521 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 21:40:17 »
Hanako, duch ze szkolnej toalety:

- Premiera 1 tomu: 23 października 2020

- Informacja o przekroczeniu 100k sprzedanych egzemplarzy 1 tomu: 11 października 2023

IMHO 33 333 egzemplarze sprzedanego tomu rocznie jednak dalej robi kolosalne wrażenie.

Wyobraźmy sobie sytuację, kiedy Timof sprzedaje 33 333 egzemplarze 1 tomu Wdówki przez rok (czego mu życzę, bo to super komiks jest) - byłaby sensacja.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - REWOLUCJA - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-19-rewolucja/

Offline komiks

« Odpowiedź #522 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 21:56:31 »
Tylko, że ta manga kosztuje okładkowo 27,99 zł, a są komiksy, które kosztują 280 zł okładkowo, czyli x10.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Yorik

« Odpowiedź #523 dnia: So, 08 Listopad 2025, 15:23:07 »
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline JanJ

« Odpowiedź #524 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 13:37:32 »
Nie wiem gdzie to wrzucić, więc daję tutaj - ew. można stworzyć nowy wątek.

W komiksie polskim za bardzo nie siedzę, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale największy międzynarodowy sukces ostatnich lat odniósł chyba komiks "Wilki". Prawa do tłumaczenia zostały sprzedane do 7 krajów, komiks dostał m.in. nagrodę „Najpiękniejsza Polska Książka Roku 2022” PTWK, nagrodę Naukowa Książka Miesiąca (EMYS) dla najlepszej książki popularnonaukowej dla dzieci i młodzieży na rynku niemieckim (październik 2023) i włoską Premio nazionale „Un Libro per l’Ambiente” 2024 oraz został nominowany do nagrody Książka Roku 2022 przyznawanej przez Polską Sekcję IBBY i do Deutscher Jugendliteraturpreis 2024.

Nie wiem czemu, ale na naszym forum Wilki przeszły bez echa. Może dlatego, że nawet w opisie wydawcy traktują tę pozycję bardziej jako książkę niż jako komiks, choć niewątpliwie jest to komiks. Komiks przyrodniczo-dokumentalny. Jeśli ktoś lubi takie tematy to polecam. Mi i moim córkom bardzo się podobał.

A do napisania tego posta skłoniło mnie odkrycie, że właśnie ukazał się kolejny tom z tej serii - Rysie.

https://wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/rysie.html