Autor Wątek: Sytuacja polskiego komiksu  (Przeczytany 87729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: Sytuacja polskiego komiksu
« Odpowiedź #330 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 08:32:04 »
A może należałoby lekko zmodyfikować nazwę tej nagrody?
A nie lepiej "Nagroda dla polskich komiksów wydanych przez Kulturę Gniewu i Timofa, gdyż tylko im chce się wydawać polskie komiksy"?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #331 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 09:07:14 »
A nie lepiej "Nagroda dla polskich komiksów wydanych przez Kulturę Gniewu i Timofa, gdyż tylko im chce się wydawać polskie komiksy"?

A gdzie tam jest w ogóle napisane, że to jest nagroda dla POLSKICH komiksów?

Offline turucorp

« Odpowiedź #332 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 09:15:38 »
A gdzie tam jest w ogóle napisane, że to jest nagroda dla POLSKICH komiksów?

"Najlepszy polski komiks"
DUŻYMI LITERAMI MAJĄ CI TO NAPISAĆ?  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 09:30:24 »
"Najlepszy polski komiks"
DUŻYMI LITERAMI MAJĄ CI TO NAPISAĆ?  ::)

Hola, hola! To jest tylko jedna kategoria. Ale następne są teoretycznie międzynarodowe...
NAJLEPSZY KOMIKS DLA DZIECI
NAJLEPSZA SCENARZYSTKA / NAJLEPSZY SCENARZYSTA
NAJLEPSZA RYSOWNICZKA / NAJLEPSZY RYSOWNIK
NAJLEPSZY DEBIUT
... a nominacje w 100% krajowe  :o

Masz już gotowe jakieś sprytne wytłumaczenie, czy musisz pomyśleć?

Offline turucorp

« Odpowiedź #334 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 09:38:20 »
Hola, hola! To jest tylko jedna kategoria. Ale następne są teoretycznie międzynarodowe...... a nominacje w 100% krajowe  :o

Masz już gotowe jakieś sprytne wytłumaczenie, czy musisz pomyśleć?

MOŻE USTALMY NA POCZĄTEK, O KTÓREJ NAGRODZIE CHCESZ ROZMAWIAĆ?
O TEGOROCZNEJ, CZY O WCZESNIEJSZYCH?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 09:47:43 »
MOŻE USTALMY NA POCZĄTEK, O KTÓREJ NAGRODZIE CHCESZ ROZMAWIAĆ?
O TEGOROCZNEJ, CZY O WCZESNIEJSZYCH?

Możemy rozmawiać i o tegorocznej i o wcześniejszych jednocześnie. Nie ma tu żadnej sprzeczności. Proszę uprzejmie:
http://pask-nagrody.pl/o-nagrodach/

Otóż od 2014 roku nagrody w kategoriach "teoretycznie międzynarodowych" (rysownik, scenarzysta, debiut, okładka, komiks dla dzieci) otrzymują wyłącznie Polacy. Więc bieżący rok nie jest jakiś wyjątkowy, tylko jest "tyn trynd", jak mawiał tow. Grudzień.

Może wystarczyłoby zmienić tytuł nagrody?

« Ostatnia zmiana: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:10:54 wysłana przez Kapral »

Offline turucorp

« Odpowiedź #336 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:12:24 »
Otóż od 2014 roku nagrody w kategoriach "teoretycznie międzynarodowych" (rysownik, scenarzysta, debiut, okładka, komiks dla dzieci) otrzymują wyłącznie Polacy. Więc bieżący rok nie jest jakiś wyjątkowy, tylko jest "tyn trynd", jak mawiał tow. Grudzień.

Nagrody są przyznawane na podst. nominacji, wybacz, ale nie siedzę w głowach osób z jury.
Oczywiście ta nagroda, podobnie jak wiele innych, ma przełomowe znaczenie dla zwycięzców, wiąże się z niesamowitym splendorem i gigantycznym wzrostem sprzedaży komiksów.
W celu ukrócenia machlojek związanych z potajemnym osiąganiem ukrytych profitów przez rodzimych wydawców i twórców powinno powołać się specjalną komisję, która będzie weryfikować zasadność każdego oddanego głosu, winnych nieprawidłowości zakuwać w dyby i wystawiać w centrach miast na publiczne upokorzenie.
Po zakończeniu kary podstawowej, każdy nieobiektywny juror, skorumpowany wydawca i zakłamany twórca powinien przez pół roku nosić papierową, szpiczastą czapkę, z wypisanym przewinieniem.
Już po roku takich zabiegów wyczyścimy polskie bagno z korupcji, do nagród będą nominowani tylko zmarli, ewentualnie autorzy z takich antypodów, że ich przyjazd będzie całkowicie niemożliwy, oraz kolekcjonerzy figurek.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:23:18 »
Jeśli wyczyścić Twój komentarz z sucharów, zostaje coś takiego:

Oczywiście ta nagroda, podobnie jak wiele innych, ma przełomowe znaczenie dla zwycięzców, wiąże się z niesamowitym splendorem i gigantycznym wzrostem sprzedaży komiksów.

Przyznam, że ja też nie rozumiem po co ta cała szopka z nagrodami PSK. Forsy z tego nie ma, splendor tylko u starych kumpli, a polewka wśród fanów spora. Przecież nie może chodzić tylko o to, żeby się poklepać po pleckach i powiedzieć parę słów do mikrofonu. Może te nagrody przyznają sobie po to, żeby potem poważniej wyglądało na wnioskach o granty? No sam nie wiem... :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #338 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:27:18 »
Jeśli wyczyścić Twój komentarz z sucharów, zostaje coś takiego:

Przyznam, że ja też nie rozumiem po co ta cała szopka z nagrodami PSK. Forsy z tego nie ma, splendor tylko u starych kumpli, a polewka wśród fanów spora. Przecież nie może chodzić tylko o to, żeby się poklepać po pleckach i powiedzieć parę słów do mikrofonu. Może te nagrody przyznają sobie po to, żeby potem poważniej wyglądało na wnioskach o granty? No sam nie wiem... :)

Suchary to Ty sobie zjedz na śniadanie, dobrze wpływają na trawienie.
A w kwestii nagród komiksowych, byłoby bardzo sympatycznie gdybyś wymienił jakiekolwiek inne w naszym kraju, które podsumowują dany rok i przekładają się na cokolwiek więcej niż "polewka wśród fanów".

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #339 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:29:18 »
Szekak, dlaczego usunąłeś komentarz? Fajny był, taki oderwany od wielu innych komentarzy w tym wątku :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #340 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:33:51 »
Bo nie zacytowałem, a komentarz Turka wskoczył w międzyczasie, a byłem na tel.

Przyznam, że ja też nie rozumiem po co ta cała szopka z nagrodami PSK. Forsy z tego nie ma, splendor tylko u starych kumpli, a polewka wśród fanów spora.
Polewka wśród fanów? Mów za siebie, myślę, że wśród większości komiksiarzy jest przeciwieństwo polewki, czyli raczej zaciekawienie tytułem i docenienie tego, że został nagrodzony.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:37:41 »
myślę, że wśród większości komiksiarzy jest przeciwieństwo polewki, czyli raczej zaciekawienie tytułem i docenienie tego, że został nagrodzony.

Czyli według Ciebie jednak chodzi o sprzedaż, czyli o kasę. Turucorp też tak twierdzi:

OK, takie rzeczy to ja rozumiem :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #342 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:41:53 »
OK, takie rzeczy to ja rozumiem :)

No, w końcu dotarło  ::)

Offline Szekak

« Odpowiedź #343 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:43:16 »
Czyli według Ciebie jednak chodzi o sprzedaż, czyli o kasę. Turucorp też tak twierdzi:
Czyli jak ktoś opisuje komiksy na forum które mu się najbardziej spodobały i te "recenzje" budzą wśród innych zainteresowanie tytułem, to w tym, że ten ktoś się dzieli swoimi wrażeniami chodzi o kasę. Kapral, jakiś ty inteligentny!
« Ostatnia zmiana: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:59:28 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: Wt, 29 Wrzesień 2020, 10:52:48 »
Czyli jak ktoś opisuje komiksy na forum które mu się najbardziej spodobały i te "recenzje" budzą wśród innych zainteresowanie tytułem, to tym, że ten ktoś się dzieli swoimi wrażeniami chodzi o kasę. Kapral, jakiś ty inteligentny!

Przepraszam cię bardzo, ale jak chcesz porównywać komentarz anonimowego usera na forku z nagrodą Polskiego Stowarzyszenia Komiksowego albo wręcz Polskiej Akademii Sztuki Komiksu? Trochę nie ta skala, trochę nie to zadęcie :)

PS. Nie bardzo wiem czy dyskutujesz z sucharami Turucorpa, czy z moimi :D
« Ostatnia zmiana: Wt, 29 Wrzesień 2020, 11:00:09 wysłana przez Kapral »