Autor Wątek: Postapo - Daniel Gizicki, Krzysztof Małecki  (Przeczytany 9685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daniel gizicki

Odp: Postapo - Daniel Gizicki, Krzysztof Małecki
« Odpowiedź #30 dnia: Nd, 05 Maj 2024, 11:45:31 »
może gdy wydamy całość serii (10 albumów + dodatki) czyli najwcześniej za jakiś 15 lat

Offline muaddib

« Odpowiedź #31 dnia: Cz, 09 Maj 2024, 13:02:55 »
A może ktoś z Was już czytał najnowszą część i chciałby się podzielić opinią?
Przeczytałem, ale nie wiem czy mogę coś dodać poza tym, że seria trzyma poziom i warto się z nią zapoznać :) Ten tom nie był dla mnie tak szokujący jak poprzedni, ale dobrze się go czytało. Dzięki prologowi płynnie przechodzimy do wydarzeń w tym tomie, ale mimo to zakładka z przypomnieniem wcześniejszych wydarzeń dodana w poprzednim tomie była czymś czego mi teraz brakowało.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #32 dnia: Cz, 09 Maj 2024, 14:15:00 »
dzięki za opinię. Pomyślimy nad dodaniem zakładek ze streszczeniem pierwszych trzech tomów

Offline Blind

« Odpowiedź #33 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 00:07:19 »
Napisać dobre i angażujące postapo to ciężka sprawa. Wielu próbowało i upadło niczym świat, który kreowali. Na naszym rynku komiksowym z tym niełatwym zadaniem postanowili stanąć w szranki Daniel Gizicki wraz z rysownikiem Krzysztofem Małeckim (później do zespołu dołączyli Łukasz Rydzewski i Grzegorz Pawlak). Oto jak oceniam ich starania. Przed Wami recenzja serii "Postapo".

Na wstępie zaznaczę, że opisywana seria, to wydawany niezależnie tytuł, który swój żywot zaczął w 2013 roku. Przez te dwanaście lat otrzymaliśmy 4 zbiorcze wydania oraz zeszytowy dodatek. Bohaterem głównej serii jest Marcin Tramowski, który w realiach apokalipsy próbuje zachować resztki człowieczeństwa i wyrusza na poszukiwania żyjących członków rodziny. Wraz z nim obserwujemy upadek świata oraz kręgosłupów moralnych u bliźnich. Dla większości liczy się jedynie przetrwanie. Rzeczywistość nie pieści nikogo i co chwilę dostajemy ciężarem gatunkowym między oczy. Dla weteranów postapo nie będzie tu żadnych nowości, jednak wciąż będą czerpać radość z kolejnych rozdziałów. Twórcom udało się zbudować angażujące postacie, którym chcemy kibicować. Świetnym zabiegiem jest dobudowanie do głównej osi fabularnej historii osady, którą zbudowali znudzeni życiem w korporacyjnych realiach bogacze. Zamiast codziennego wyścigu szczurów w Mordorze, zapragnęli oni pięknej uśmiechniętej społeczności, która żyje z solidarnej pracy własnych rąk w zgodzie z naturą. Oczywiście postnuklearne realia szybko zgniatają ich wizję świata i ukazują im w jak wygodnym środowisku miejskim przyszło im do tej pory żyć. Ogromnie doceniam rozwój scenarzysty na przestrzeni serii. Daniel z każdym kolejnym rozdziałem pisze lepsze dialogi, a jego decyzje fabularne zyskują na oryginalności.

Krzysztof Małecki bardzo dobrze kadruje poszczególne sceny, potrafi pokazać bezwzględność świata i ludzi. Doceniam jego szczegółowość w kreowaniu wielowątkowych kadrów. Są tu rysunki, na których dzieje się wiele na raz, a wszystko to zostaje idealnie oddane. Utrzymana w bieli, czerni i odcieniach szarości historia zyskuje dzięki takiemu wachlarzowi barw. Wybornie podkreśla to nastrój opowieści.

Postapo to opowieść obyczajowa w świecie postapo. Zamiast zmutowanych stworów, mamy tu ludzkie potwory, które swoimi wyborami udowadniają, że sami dla siebie stanowimy największe zagrożenie. A świat postapokaliptyczny uwypukla wszelkie nasze pęknięcia w kręgosłupach moralnych. Czekam na kolejne zeszyty z wypiekami na twarzy. Sięgacie po tę serię i wspierajcie niezależnych twórców!

MOJA OCENA 8️⃣/🔟
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline Popiel

« Odpowiedź #34 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 00:50:12 »
Bardzo fajna seria. Z każdym tomem widać rozwój scenarzysty. Świetni rysownicy. W październiku połknąłem 4 części plus spin offy i czekam na więcej. W zasadzie - obok Wydziału 7 - najlepszy seryjnie ukazujący się polski komiks.

Offline michał81

« Odpowiedź #35 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 07:27:26 »
Przez te dwanaście lat otrzymaliśmy 4 zbiorcze wydania oraz zeszytowy dodatek.
oraz 1 Antologię

Offline mappy

« Odpowiedź #36 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 23:27:08 »
Byłoby pewnie więcej gdyby nie ten nieszczęsny dysk.