Komiksy > Komiksy polskie
Postapo - Daniel Gizicki, Krzysztof Małecki
Itachi:
Na serię Postapo składają się na ten moment:
- tom 1 Nienormalna normalność
- tom 2 Najpierw słychać grzmoty
Do tego po premierze tomu drugiego wyszła Antologia Postapo, a w ubiegłym roku nastała premiera Życie toczy się dalej / To nie jest kraj dla starych bogów w której znalazły się dwie krótkie historie narysowane przez uwielbianą przeze mnie Joannę Karpowicz. Opis wydawcy:
Albumik będzie flipbookiem, zawierającym 2 krótkie historie Postapo: Życie toczy się dalej, która pojawiła się już w wydanym w 2015 roku albumie Postapo: Antologia oraz Postapo: To nie jest kraj dla starych bogów, ta opowiastka była opublikowana w pokonkursowej antologii Festiwalu Komiksu w Łodzi.
Na tomik trzeci czekamy już kilka lat, aktualnie nie mam pojęcia w jakim stopniu są prace nad nim. Swego czasu był problem z awarią komputera, przez którą utracono część rysunków. Na Gildii nadal wisi zapowiedź kolejnej historii, z chęcią dowiedziałbym się jak autorzy widzą szansę na jej wydanie.
Polskie The Walking Dead zapowiadało się bardzo dobrze, szkoda że odwieczny problemem naszego rynku ponownie dał o sobie znać. Brak regularności, stałej częstotliwości wydawania. Mam nadzieję, że Wydział 7 zapoczątkuję lepszy okres i otrzymamy w końcu otwarte serie, dobijające przynajmniej do nastego numerka.
Postapo czyta się sprawnie, ponieważ historia skonstruowana jest w taki sposób, iż czujemy wszechobecne zagrożenie. Mieszkańcy pozostali przy życiu toczą zażartą walkę o dobra, niezbędne do życia. Trzeba przyznać iż dosyć szybko czytelnik utożsamia się z bohaterami starając się im kibicować, jednak jak to zazwyczaj w takich powieściach bywa życie nieustannie wystawia ich na wszelkiego rodzaju próby. Jak sobie z nimi poradzą dowiecie się z kart komiksu:) W rozmowach z innymi czytelnikami panował entuzjazm jeśli chodzi o Postapo. Cena nie była w żaden sposób wygórowana, oba wydania miały dodruki. Także zainteresowania było z pewnością, dlatego co jakiś czas przypominam sobie o tej pozycji i zastanawiam się czy jest jeszcze na co czekać :)
Graficznie nie miałem żadnych zastrzeżeń, rysunki komponowały się z fabułą, a czarno białe plansze dodawały uroku jak w serii Kirmana. W antologii swojego talentu użyczyli inni ilustratorzy jak Mateusz Skutnik, Grzegorz Pawlak czy Krzysztof Budziejewski.
Na ten moment trudno o dostępność, raczej należy poszukiwać z drugiej ręki. Ewentualnie podpytać na grupach, czy ktoś nie ma na sprzedaż.
Ze swojej strony polecam, jeśli ktoś nie słyszał.
daniel gizicki:
cześć
#3 tom "Postapo" jest aktualnie w korekcie, powinien się wkrótce ukazać. Potem wznowimy poprzednie tomy
Seria będzie ukazywać się nakładem wydawnictwa Celuloza -> https://www.facebook.com/wydawnictwoceluloza
daniel gizicki:
“Postapo: Są łatwe i trudne wybory”
Życie w postapokaliptycznej Polsce nie jest łatwe, o czym na każdym kroku przekonują się Marcin Tramowski i towarzyszący mu bohaterowie. Kolejne trudności pojawiają się na horyzoncie i trzeba się z nimi zmierzyć by przetrwać. Dodatkowo po okolicy kręci się wrogo nastawiony oddział wojska…
Tymczasem w zupełnie nowym wątku przedstawiono losy pewnych entuzjastycznie nastawionych ludzi, marzących o spokojnym życiu w zgodzie z górnolotnymi ideami. Jak sobie poradzą w nowej rzeczywistości?
Po kilku latach wraca seria wykreowana przez scenarzystę Daniela Gizickiego i rysownika Krzysztofa Małeckiego. Do składu twórców dołączyli także nowi rysownicy: Łukasz Rydzewski i Grzegorz Pawlak.
Premiera podczas 11. Krakowski Festiwal Komiksu
więcej info: https://www.facebook.com/wydawnictwoceluloza
daniel gizicki:
hej, ktoś już czytał? ciekaw jestem Waszych opinii. Komiks dostępny w sklepie gildii
adamarluk:
--- Cytat: daniel gizicki w So, 02 Kwiecień 2022, 12:13:13 ---Komiks dostępny w sklepie gildii
--- Koniec cytatu ---
A będą dodruki dwóch pierwszych części?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej