Komiks o Chrobrym raczej średni.
Podoba mi się to, że mamy do czynienia z fabularną opowieścią, a nie paradokumentem jednak to jeden z niewielu plusów.
W komiksie znajduje się poważny błąd faktograficzny, przy mapie, na stronie 23 czytamy o Chrobrym:
"W latach 992-999 zajął Kraków, podbił Śląsk, Słowaczyznę i Morawy!"
Przecież Kraków i Śląsk zostały zajęte przez Mieszka I do 990 roku, a Słowację i Morawy zajął
Chrobry dopiero po Zjeździe Gnieźnieńskim. Nie rozumiem jak mogło dojść do takiego błędu w komiksie konsultowanym przez historyków z Muzeum Początków Państwa Polskiego.
Nie rozumiem też, jak robiąc komiks o Bolesławie Chrobrym można prawie całkowicie pominąć trzy wojny z Niemcami z lat 1002-1018, jedynie na stronie 24 widzimy pobojowisko (i możemy domyślać się, że chodzi o walki z Niemcami), a po zdobyciu Kijowa Chrobry wspomina w rozmowie o pokoju w Budziszynie.
To zdecydowanie za mało.
Na KW pytałem autorów, czy zamierzają zaangażować do serii innych rysowników, troszkę wymijająco odpowiedzieli, że nie.
Dziwi mnie to bo przecież mają także swoją serię (Lil i Put), więc aby seria o władcach nie zaliczała dużych przestojów powinni zatrudnić jeszcze kogoś (tak uważam).
Cóż, pożyjemy zobaczymy.