Autor Wątek: Piotr Nowacki  (Przeczytany 13932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Piotr Nowacki
« Odpowiedź #60 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 10:16:36 »
O zdecydowanie w "Na szybko spisane" wielu moich rówieśników może utożsamić się z głównym bohaterem i urządzić sobie sentymentalną (jednak bez różowych okularów) podróż do czasów dzieciństwa. O ile jest się w stanie zaakceptować inny sposób rysowania niż np. w Spawnie oraz brak cyca na okładce. Chociaż! Co ja gadam? Akurat na okładce drugiego tomu NSS jest i cyc!

Offline Pabloff

« Odpowiedź #61 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 10:52:09 »
Ha, akurat przymierzam się do lektury Na szybko spisane i jestem dobrej myśli! A kreskę Śledzia kupuję.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #62 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 11:13:45 »
Ciekawa lista, "Na szybko spisane" sprawdzę , Futuro Darko i Astronom za nisko, "Słodkie Chłopaki " za wysoko :) Szkoda że część komiksów które chciałbym przeczytać jest niedostępna ( Skutnik, Gawronkiewicz).

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #63 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 11:23:07 »
Ha, akurat przymierzam się do lektury Na szybko spisane i jestem dobrej myśli! A kreskę Śledzia kupuję.

Super! Daj znać koniecznie (w odpowiednim temacie) jakie wrażenia po lekturze. U mnie jest to topka polskich komiksów ever.

@PabloWu Kolejność na tej mojej liście jest bardzo przypadkowa. Mimo to nie przypadkiem akurat rzeczy Śledzia są na jej początku ;)

Teraz widzę, że jeszcze kilku tytułów tam brakuje (np. Wilq, Mr. Silence, Noir, Maszinga, Szminka, Maczużnik, Bezból, Wydział 7, Stachanowiec in space, Dziennik okupacyjny Stanisława Rembeka, Bler), ale już nie będę uzupełniał, bo ta lista to był jednak spontan. Też nie wszystkie polskie komiksy znam (np. "Niezwyciężonego", "Mieszka", "Ixbuniety" i wielu innych) ale mam w planach kiedyś nadrobić. Oczywiście dla wielu osób bardziej przywiązanych i do realistycznego rysunku i bardziej klasycznych fabuł "Funky Koval" będzie zawsze najlepszym polskim komiksem i dla mnie to jest w porządku, nie mam zamiaru nikogo nawracać.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #64 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 11:40:07 »
Przecież tu nie powinno chodzić o jakieś nawracanie, tylko o czytanie dobrych komiksów  :) Sam jestem przywiązany do realistycznej kreski, ale to nie znaczy, że mam klapki na oczach i zamykam się tylko na jeden styl. Dla przykładu — niedawno przeczytałem „Konklawe Świerszczyków” i była to jedna z ciekawszych komiksowych jazd, jakie ostatnio odbyłem. :)
Generalnie coraz częściej mam wrażenie, że dziś to właśnie twórcy preferujący tak zwany realizm są niedoceniani — i to widać nie tylko przy okazji różnego rodzaju nagród, ale nawet już na etapie samych nominacji.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #65 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 11:53:39 »
To już zależy co kto uzna za realizm. Np. kilka zeszytów "Wydziału 7" jest według mnie narysowanych bardzo klasycznie, jest to też komiks mainstreamowy i gatunkowy i kilka ważnych nagród zgarnął. Ale zgadzam się też trochę z tą tezą i np. taki Marek Oleksicki, Przemysław Kłosin, Monika Laprus-Wierzejska, Rafał Szłapa czy Krzysztof Wyrzykowski to są fachowcy w swojej dziedzinie i zasługują na wszelkie nagrody i wyróżnienia.

Offline Leyek

« Odpowiedź #66 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 12:38:40 »
Generalnie coraz częściej mam wrażenie, że dziś to właśnie twórcy preferujący tak zwany realizm są niedoceniani — i to widać nie tylko przy okazji różnego rodzaju nagród, ale nawet już na etapie samych nominacji.

Realistyczną "kreskę" masz jak spojrzysz przez okno albo włączysz tv. Po co Ci jeszcze w komiksie? :P

Nierealistyczna kreska powoduje, że Twoja mózgownica się bardziej natrudzi przetwarzając ją ;)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #67 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 19:02:34 »
Jeśli kogoś interesuje nad czym ostatnio pracuję, to dosyć obszernie o tym opowiadam w najnowszym odcinku najbardziej niszowego podkastu komiksowego na jutube To Się Nie Sprzeda TV. Gadamy też z Łazurem o tym co u niego, a także trochę o tym co się przez ostatnie trzy miesiące wydarzyło w komiksowie i co nas czeka w najbliższym czasie:

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #68 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 10:37:44 »

A co z tym extra pomysłem?  Nie żebym ponaglał, ale z chęcią bym przytulił.

Co prawda nie w większym formacie i nie książeczki do kolorowania (choć jeśli ktoś chce, to może sobie kolorować), ale zmaterializował się ten pomysł :)

Szczegóły tu:

https://komiksopedia.pl/tytul/blankbook/

Do nabycie bezpośrednio ode mnie ze stolika na MFKiG lub w sklepie Gildia:

https://gildia.pl/blankbook.html

« Odpowiedź #69 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 11:03:14 »
Biorę!

Crossover z Filutkiem złoto <3

EDIT: Blanki ułożone w kolejności powstawania czy zgodnie z kolejnością wydawania Żbików?
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Wrzesień 2025, 11:54:30 wysłana przez Anonimowy Grzybiarz »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #70 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 14:40:56 »
EDIT: Blanki ułożone w kolejności powstawania czy zgodnie z kolejnością wydawania Żbików?

Zgodnie z kolejnością ukazywania się Żbików. I to też zasługa skrupulatności Łazura, bo ja w moim roztrzepaniu to bym wrzucił jakkolwiek :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #71 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 15:09:07 »
Szkoda, że tylko same Żbiki, bo fajne blanki robiłeś i na amerykańcach czy W7.

« Odpowiedź #72 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 15:40:18 »

Czyli jest materiał na kolejne tego typu "artbooki" - może na kolejnym festiwalu wyjdzie zbiór blanków z amerykańskiego superhero albo właśnie W7.

Przy okazji - coraz bliżej Złote Kurczaki Podziemne Kocury i mam nadzieję, że zobaczymy tam następny zbiorek z cyklu "Z pieca spadło", czyli kolejne shorty narysowane przez Piotrka do scenariuszy Mateusza Wiśniewskiego.

Zgodnie z kolejnością ukazywania się Żbików. I to też zasługa skrupulatności Łazura, bo ja w moim roztrzepaniu to bym wrzucił jakkolwiek :)

Super! Dzięki, Łukasz!

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 15:46:49 »

Słuchaj, na grzbiecie przy tytule jest #1  :)

Przy okazji - coraz bliżej Złote Kurczaki Podziemne Kocury i mam nadzieję, że zobaczymy tam następny zbiorek z cyklu "Z pieca spadło", czyli kolejne shorty narysowane przez Piotrka do scenariuszy Mateusza Wiśniewskiego.

O kochany, to musielibyśmy mieć jakieś klony, żeby teraz przez dwa miesiące pocisnęły to co wcześniej z Mateuszem ciułaliśmy przez kilka lat :)

« Odpowiedź #74 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 15:53:57 »
Myślałem, że jeszcze trochę nieopublikowanych shortów zostało na drugi zbiorek - ale jak nie, to czekam cierpliwie, ile będzie trzeba  8)