No to zacznę od pierwszego autora. Biogram od autora, o twórczości ja skleciłem. I taką formę nadałem, ale można i inaczej.
Prezentacja # 1 - Młodzi (nowi) autorzy komiksowi
Biogram
Luko Czakowski - magister filozofii, obecnie kończy studia podyplomowe „Ilustracja i komiks z elementami concept art” w Instytucie Sztuk Wizualnych Wydziału Artystycznego Uniwersytetu Zielonogórskiego. Pisze i reżyseruje spektakle dla dzieci. Współpracował z krakowskimi teatrami alternatywnymi/amatorskimi, jako aktor, reżyser i scenarzysta. Stworzył dwie sztuki dla dorosłych, które były wielokrotnie wystawiane w Krakowie. Swoje prace plastyczne prezentował na wystawach indywidualnych w Teatrze Barakah, Teatrze Supernova oraz w Galerii M. Jego ilustracje regularnie pojawiają się w cyfrowych magazynach artystyczno-kulturalnych.
Twórczość
Autor w 2020 roku debiutował swoim picture bookiem pt. Human Book wydanym własnym sumptem. Następnie autor stworzył krótki komiks „Zlecenio-Wyznawcy”, dostępny na YT.
Kolejnym autorskim projektem była ilustrowana książka „Detektyw i diabeł”, do której dodatkiem jest oryginalny cyrograf, przeznaczony do własnoręcznego podpisu. Świat wykreowany przez autora jest pełen niepokoju, nasycony emocjami z zaskakującą puentą. Twórca nie próżnuje, obecnie kończy prace nad swoim nowym komiksem „Głowa”. Za niedługo możemy się spodziewać tego go komiksu w sklepach. A na razie zapraszam do zapoznania się z wcześniejszymi pracami autora.
https://www.gildia.pl/szukaj/osoba/luko-czakowskiPrezentacja trzech plansz z powstającego komiksu:
Postaram się wrzucać co jakiś czas info o kolejnym rysowniku, artyście, taką prezentację.
Oczywiście jak macie pomysły i dojście do autorów też wrzucajcie. Ogólnie przejrzałem kilka nazwisk z obu list i jest trochę informacji, niektórzy mają swoje strony. Ale może tutaj coś uzupełnimy. No i zwrócimy uwagę na nich innym.