Autor Wątek: Mieszko, Mieszko...  (Przeczytany 36275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Guru_Komiksu

Odp: Mieszko, Mieszko...
« Odpowiedź #105 dnia: Pn, 07 Październik 2024, 22:10:45 »
Czyli na listopad będzie, bo zawsze mają obsuwę z miesiąc :P Ale i tak dobrze, że regularnie wychodzi.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #106 dnia: Pn, 07 Październik 2024, 22:47:58 »
O ile dobrze pamiętam to na MFKIG Robert mówił, że premiera nowego tomu będzie w październiku, a Przemek mówił, że w listopadzie  ;D ;D ;D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Death

« Odpowiedź #107 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 18:32:02 »

Offline roj

« Odpowiedź #108 dnia: Cz, 14 Listopad 2024, 13:37:24 »
"Mieszko - Niepokój" od wczoraj dostępny na Gildii. Właśnie kupiłem :)

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #109 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 09:13:57 »
Komiks przeczytany. Szybko się czyta, bo ten tom zdominowany jest przez walki. Jest krwawo, w powietrzu latają odcięte kończyny, wszędzie odcięte głowy. Chyba najbrutalniejszy tom z dotychczasowych, ale w końcu wojna to nie jest spacerek. Intrygi zeszły na drugi plan, ale nadal dzieje się. Jak atmosfera w poprzednich tomach była gęsta, tak tutaj jeszcze bardziej gęstnieje. Braterski konflikt zaraz wejdzie na nowy poziom. Bolemir z towarzyszami wracają z Grodów Czerwieńskich, ale wszystko się tak komplikuje, aż szkoda, że dopiero w kolejnym tomie będzie rozwinięcie (mam nadzieję). Ogólnie "Niepokój" kończy się podwójnym cliffhangerem.
Wiele stron poświęcono też Wieletom, jest też Otton, epizod z żoną Mieszka. Rysunkowo bardzo fajnie. Szczególnie te plansze pokazujące bitwy i dziesiątki wojowników w kadrze robią wrażenie. Cóż, teraz trzeba czekać rok na kolejny tom - i na szczęście tylko rok, bo to chyba jedyna regularnie wychodząca polska seria za co szacun.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #110 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 14:43:32 »
No jest tych regularnie wychodzących serii jednak trochę więcej. np. Wydział VII, Iskry, Ćma dla dorosłych czy Malutki lisek i wielki dzik, Detektyw Miś Zbyś na tropie czy Bajka na końcu świata dla dzieci.

Offline Leyek

« Odpowiedź #111 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 15:07:48 »
Bajka na końcu świata dla dzieci.

Bajka... jest już zakończona na 8 tomie z zeszłego roku.

Z regularnie wychodzących jeszcze na szybko bym dorzucił Mięcho (na razie 3 zeszyty), Pętla (3 tom w najbliższy weekend premiera), Dziadostwo Topora (5 części na razie) nie wspominając o Wilq-u czy Panie Wiedźmie.

Offline Death

« Odpowiedź #112 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 15:21:13 »

Dużo rozwałki w tym nowym Mieszku. Daję o jedną ocenę niższą niż ostatnim trzem tomom, ale nie dlatego, że jest wyraźnie słabszy, tylko dlatego, że subiektywnie wolę więcej dialogów, fabuły i cichych momentów (na przykład widoków puszczy i jej zwierzęcych mieszkańców), niż flaków, wyłupionych oczu i bitew. Nie było aż tyle oddechu, tom zatytułowany Niepokój jest głównie nastawiony na akcję. Z radością więc przejmowałem te nieliczne momenty, kiedy akurat nie było jakiejś bitwy, na przykład, kiedy wjechało niemal pozbawione dialogów wznowienie relacji Mieszka i jego pierwszej żony Szabory. Same w sobie bitwy i potyczki były przedstawione nad wyraz ciekawie, zwroty akcji, taktyka w walce wzbudziły moje zainteresowanie, ale troszeczkę za dużo rodzynek w tym mieszkowym serniczku, a za mało sera. Ale to nadal rewelacyjna seria jest, tylko pozwólcie mi odetchnąć, pokażcie jakiegoś liska polującego na łące pod borem. :) Jeśli ktoś będzie czytać kilka tomów z rzędu, to nawet tego nie zauważy, to jedna długa historia, po prostu w tym konkretnym tomie parę wydarzeń doprowadziło do zbrojnych rozwiązań konfliktów. Ale jeśli ktoś czekał rok na kolejny tom, to ciężko będzie nie zwrócić uwagi, że jest więcej akcji, a mniej fabuły, niż w poprzednich tomach. I teraz zależy kto co lubi. Ja należę do osób, które wolały jak Bilbo i Gandalf siedzieli sobie po bitwie pięciu armii i palili fajkę, niż samą bitwę. I tutaj jest tak samo.
Sześć tomów za nami, więc chyba można już spokojnie nazwać Mieszka jedną z najlepszych serii w historii polskiego komiksu i powoli zacząć go nazywać klasykiem. Moje oceny poszczególnych tomów: 8, 9, 10, 10, 10, 9.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #113 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 16:27:22 »
Dodam od siebie parę zdjęć z PSK 24, na których wczoraj byłem. Miałem okazję być na spotkaniu z rysownikiem Mieszka, a nawet chwilkę porozmawiać. Oczywiście byłem też na wystawie.

Wrysy dwa, jeden dla mnie drugi dla znajomego.
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Grudzień 2024, 16:37:01 wysłana przez Lyricstof »
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Death

« Odpowiedź #114 dnia: Nd, 22 Grudzień 2024, 19:33:48 »
Dla zainteresowanych historią.

Offline Death

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 12:44:50 »

Offline Death

« Odpowiedź #116 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 11:07:20 »

Siódma część serii Mieszko. Wzmocniona armia wielecka kroczy ku państwu Mieszka i Zdziebora. Tymczasem spiskowcy poczynają sobie coraz śmielej i zbliża się nieuchronna konfrontacja.

https://mieszkokomiks.pl/produkt/mieszko_potrzask_tom_7/
Mają rozsyłać jakoś na początku listopada.

« Odpowiedź #117 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 11:10:56 »
Mają rozsyłać jakoś na początku listopada.

Ufff, przeraziłem się, że to też na MFK...  ;)

Offline Death

« Odpowiedź #118 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 11:13:38 »
No ja miałem nadzieję. :)

« Odpowiedź #119 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 12:02:49 »
Ponad 150 premier, jest z czego wybierać i tak trzeba będzie zrobić selekcję, niech coś zostanie na kolejne miesiące ;)