Autor Wątek: Marek Turek  (Przeczytany 73417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kierpic

Odp: Marek Turek
« Odpowiedź #255 dnia: Cz, 24 Czerwiec 2021, 12:26:55 »
Zdjęcie z Warszawy, gdzie zostałem ugoszczony przez Chmurnego (jeszcze raz WIELKIE dzięki!)

Chmurny z lewej, ja to ten bez oczu a w środku koleś który chciał koniecznie pochwalić się swoim komiksem ;)
Mistrzowie drugiego planu to Lucas Varela i Alvaro Ortiz.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #256 dnia: Cz, 24 Czerwiec 2021, 13:40:21 »
Chmurny z lewej, ja to ten bez oczu a w środku koleś który chciał koniecznie pochwalić się swoim komiksem ;)
Mistrzowie drugiego planu to Lucas Varela i Alvaro Ortiz.
Obaj nie mamy oczu! To przez ten blask bijący od zadowolonego Autora!

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 12:25:29 »
Cytat: Pawel.M
turucorp
A nie boisz się, że jak będziesz tak PiS atakował, to kochanych pieniążków z IPN nie będzie?

Można prosić o rozwinięcie? Czy Marek Turek korzysta z publicznych pieniędzy na finansowanie swojej twórczości?

Offline Gazza

« Odpowiedź #258 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 14:15:08 »
Recka „Fastnachtspiel” na tictoku zbanowana za promowanie nagości i aktów seksualnych  :o
(...)
Postępowi zjadają własny ogon. USUNIĘTE PRZEZ MODERATORA, ale recenzja komiksu z nagością w tle jest banowana.
Nie wiem czy śmiać się czy płakać...
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Lipiec 2021, 19:49:32 wysłana przez stachel »

Offline turucorp

« Odpowiedź #259 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 14:28:04 »
W „Fastnachtspiel” nie ma ŻADNEGO aktu seksualnego, a jedyne sceny „nagości” to syreny i przesłuchiwany więzień (których nie ma w filmiku), nie ma żadnego „ w tle”.
Opowieści o nagich facetach z fujarami na wierzchu proszę sobie wypisywać na prywatnym blogu, a nie w tym temacie.
Za to w świecie rzeczywistym jest zorganizowana grupa(?) (zgłoszenia były z różnych kont, ale o identycznej treści) usiłująca zbanować ten komiks, i są oczywiście takie anonimy jak @Apasz (jego powyższy wpis oczywiście zgłoszony do moderacji, czekam na reakcję).
« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Lipiec 2021, 14:30:16 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 15:35:31 »
Postępowi zjadają własny ogon. Marsze nagich facetów w kagańcach i z fujarami na wierzchu są ok, ale recenzja komiksu z nagością w tle jest banowana.
Nie wiem czy śmiać się czy płakać...

Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Piękne, prawda? :)

Opowieści o nagich facetach z fujarami na wierzchu proszę sobie wypisywać na prywatnym blogu, a nie w tym temacie.

Proszę nie mówić innym ludziom co mają pisać, a czego nie. To nie jest twój prywatny folwark, tylko publicznie dostępne forum komiksowe.

Za to w świecie rzeczywistym jest zorganizowana grupa(?) (zgłoszenia były z różnych kont, ale o identycznej treści) usiłująca zbanować ten komiks, i są oczywiście takie anonimy jak @Apasz (jego powyższy wpis oczywiście zgłoszony do moderacji, czekam na reakcję).

Jaki punkt regulaminu narusza mój post? Temat dotyczy twórczości Marka Turka, moje pytanie również. Jak będzie trzeba, to wystąpię do IPN w trybie dostępu do informacji publicznej i zapytam o finansowanie twojej twórczości. A może o zapomogę covidową też wystąpiłeś? Też sprawdzimy :) A potem pokażemy na co marnowane są publiczne pieniądze i może trzeba będzie je wówczas zwrócić :) Wcale bym się nie zdziwił, gdybyś kąsał rękę, która daje ci pieniądze, to bardzo typowe dla ludzi o podobnym twojemu światopoglądowi. Co nie oznacza, że jako podatnik będę to tolerował.

Offline keram2

« Odpowiedź #261 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 15:41:55 »
Można prosić o rozwinięcie? Czy Marek Turek korzysta z publicznych pieniędzy na finansowanie swojej twórczości?

Chodzi chyba o komiks "Orlęta " wydany przez IPN.

www.ceneo.pl/100546389;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&gclid=EAIaIQobChMIxc_bqcHE8QIV-EaRBR1RlA-DEAQYAiABEgIFX_D_BwE

Offline turucorp

« Odpowiedź #262 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 15:48:05 »
Jaki punkt regulaminu narusza mój post? Temat dotyczy twórczości Marka Turka, moje pytanie również. Jak będzie trzeba, to wystąpię do IPN w trybie dostępu do informacji publicznej i zapytam o finansowanie twojej twórczości. A może o zapomogę covidową też wystąpiłeś? Też sprawdzimy :) A potem pokażemy na co marnowane są publiczne pieniądze i może trzeba będzie je wówczas zwrócić :) Wcale bym się nie zdziwił, gdybyś kąsał rękę, która daje ci pieniądze, to bardzo typowe dla ludzi o podobnym twojemu światopoglądowi. Co nie oznacza, że jako podatnik będę to tolerował.

Ponieważ działanie moderacji się opóźnia, pozwolę sobie odpowiedzieć, zanim te wpisy zostaną usunięte.
Jest wiedzą powszechną, że instytucje państwowe (a w szczególniści IPN) nie dają nikomu publicznych pieniędzy na finansowanie twórczości.
Komiksy są wykonywane pod ścisłym nadzorem merytorycznym wyznaczonych recenzentów o właściwej specjalizacji, na zlecenie i przechodzą na własność zleceniodawcy (podobnie jak instalacje elektryczne czy wymiana okien).
Ze względu na to, że jest to wiedza powszechna (i ogólnodostępna) twój wpis jest jawnym pomówieniem, mającym na celu wygenerowanie spamu, co podlega regulacjom na podst. regulaminu forum.
To tyle z mojej strony, czekam na reakcję moderacji  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #263 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 16:34:48 »
Za to w świecie rzeczywistym jest zorganizowana grupa(?) (zgłoszenia były z różnych kont, ale o identycznej treści) usiłująca zbanować ten komiks

Ostro tego bym się nie spodziewał. Jak jestem jeszcze w stanie w jakiś tam mocno naciągany sposób pojąć działania oszołomów czepiających się np. Behemotha czy artystów wizualnych (mimo, że wiadomo, że to akcja odgórnie zorganizowana i "szeregowi oburzeni" są tylko wykorzystywani) to czepianie się czegoś tak niszowego (bez urazy) jak Twój komiks to już wyższa szkoła jazdy.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #264 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 16:36:38 »
Ponieważ moderator jest w gorącej wodzie kąpany i ma w zwyczaju ciąć bez głębszej refleksji zwracam uwagę, że dyskusja toczy się NA TEMAT. Ja nie wiedziałem, że Marek Turek zrobił komiks dla IPN i nie znałem procedury zlecenia takich opracowań. Nie zgadzam się z opinią, że jest to powszechna wiedza, osoby które nie interesują się komiksem patriotycznym (jak np. ja) mogą takich rzeczy nie wiedzieć. Ja nie wiedziałem, stąd moje pytania. Warto zostawić tutaj te informacje, bo ktoś inny mógłby mieć podobne wątpliwości :)

EDIT: o, nawet piszący powyżej zwrócił uwagę na niszowość twórczości Turka, więc zapewne takich osób jak ja jest więcej
« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Lipiec 2021, 16:38:13 wysłana przez Użytkownik usunięty53490 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #265 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 16:49:11 »
Patrząc na to jak liczna jest tutaj (nawet w tym wątku) grupa skrajnie prawicowych zwolenników cenzurowania komiksów i ograniczania dostępu do publikacji i realizacji zleceń komiksów dla autorów spoza „wybranego kręgu”, można bez problemu założyć, że w przestrzeni publicznej takich „czytelników komiksów” jest więcej i są równie aktywni (co potwierdzają chociażby dyskusje na grupach komiksowych na FB).
Doceniam sprawność działania i umiejętność poruszania się w mediach społecznościowych części tych forumowiczów i osób z FB i dlatego uważam, że są oni (lub im podobni) zorganizować akcję z próbą banowania moich komiksów nawet na TikToku (jak bardzo absurdalnie by to nie brzmiało).
Zauważ, że @Apasz potrafił (a przynajmniej tak twierdzi) pójść do prokuratury, a @Nawimar wykreował na FB kilka swoich profili (niezgodnie z regulaminem FB).
To ponure, że w nawet w tak niszowym i malutkim środowisku ludzie tej prominencji nie tylko aktywnie działają, ale również zdobywają poklask, nie można jednak ich nie doceniać czy zbyt nisko szacować potencjału ich działań.

Ponieważ moderator jest w gorącej wodzie kąpany i ma w zwyczaju ciąć bez głębszej refleksji zwracam uwagę, że dyskusja toczy się NA TEMAT. Ja nie wiedziałem, że Marek Turek zrobił komiks dla IPN i nie znałem procedury zlecenia takich opracowań. Nie zgadzam się z opinią, że jest to powszechna wiedza, osoby które nie interesują się komiksem patriotycznym (jak np. ja) mogą takich rzeczy nie wiedzieć. Ja nie wiedziałem, stąd moje pytania. Warto zostawić tutaj te informacje, bo ktoś inny mógłby mieć podobne wątpliwości :)

EDIT: o, nawet piszący powyżej zwrócił uwagę na niszowość twórczości Turka, więc zapewne takich osób jak ja jest więcej

Tuż nad twoim wpisem jest zdjęcie autora trzymającego ten komiks w ręku, USUNIĘTO PRZEZ MODERATORA przestań generować spam.
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Lipiec 2021, 16:15:35 wysłana przez stachel »

Offline Gazza

« Odpowiedź #266 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 20:09:34 »
Po pierwsze: pisał będę co uznam za stosowne i dopóki nie wychodzę poza łamy tematu, nie ulegnę niczyim cenzorskim zapędom. Mianował ktoś Marka Turka moderatorem, cenzorem i właścicielem tego tematu, czy forum? Albo coś mnie ominęło albo ktoś tu odlatuje...
Po wtóre: jestem na tym forum od początku jego istnienia, a wcześniej od lat na forum Gildii i przez ten cały czas nie zaobserwowałem na żadnym „licznej grupy skrajnie prawicowych zwolenników cenzury”. Nie mierz ludzi własną miarką.
Po trzecie: dużo w Twoich wywodach (że się tak delikatnie wyrażę) ogólnikowych sformułowań typu „oni”, „ich”, „ludzie tej prominencji”, „skrajne grupy”, „tacy „czytelnicy komiksów”” - nie przesadzasz trochę z tą paranoją? Nie kreuj się na komiksowego P.K. Dicka. On sławy za dopatrywanie się w S. Lemie agentury KGB nie zdobył. Nie tędy droga.
Po czwarte: zgłosiłem moderacji post w którym nazywasz forumowicza idiotą. To zwykłe chamstwo i brak kultury. O łamaniu regulaminu nie wspominając.
Po piąte: M. Turek to najbardziej toksyczny z znanych mi współcześnie tworzących polskich autorów. Tyle w temacie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #267 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 20:25:20 »
Po pierwsze, o nie od ciebie, ani nie ode mnie zależy, co zostanie przez moderację uznane za spam i usunięte z „dyskusji”
Po drugie, jestem użytkownikiem for komiksowych od początku ich istnienia w Polsce (posty nosiło się na dyskietce lub przesyłało modemem telefonicznym), później Wak, Wrak, Aleja, Gildia i tutaj. Na żadnym z nich nie było takiego zgromadzenia i takiej bezczelności „prawaków”, z ich zapędami cenzorskimi, ilością zgłoszeń do moderacji i narzucaniem pozostałym użytkownikom forum swoich racji.
Po trzecie, ja nie tworzę fikcyjnych kont, ani ich nie muliplikuję, moja tożsamość jest praktycznie jawna, a „wasze” ataki mają jednoznacznie spersonalizowany charakter i nawet nie udajecie, że atakujecie użytkownika o nicku „turucorp” tylko na każdym kroku podajecie moje personalia.
Po piąte, od wielu godzin ten spamerski wątek w temacie dotyczącym mojej osoby (sprawdź sobie nazwę tematu, w którym piszesz, nie nosi on nazwy „komiksy Marka Turka”) jest zgłoszony do moderacji, co nie przeszkadza wam lecieć tutaj w narrację w klimacie „dojechać tego lewaka”. BTW nie nazwałem go jednoznacznie idiotą, nie kłam tylko przeczytaj co napisałem.
Po piąte, to miło, że uznałeś mnie za najbardziej toksycznego współczesnego polskiego autora, jak rozumiem znasz ich tabuny, tylko na forum jakoś nie ma wyboru, więc nie musisz się wysilać z szukaniem innych „niewygodnych”.

Offline Gazza

« Odpowiedź #268 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 21:55:45 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #269 dnia: Pt, 02 Lipiec 2021, 22:13:08 »
I po to zabrałeś tutaj głos?
Serio?  ::)
Doceniam ten wewnętrzny imperatyw odzywania się w temacie, w którym nie ma się nic do powiedzenia, ale kompletnie go nie rozumiem.