Autor Wątek: Marek Turek  (Przeczytany 73440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chmurny

Odp: Marek Turek
« Odpowiedź #135 dnia: Pt, 05 Luty 2021, 15:43:43 »
Wydawca w stopce informuje, że rok wydania to 2020, a egz. zeszło na chwilę obecną jakieś 50% (gdyby były jakieś imprezy komiksowe to zapewne już by nie było, ale tak pozostaje jedynie bardzo wąskie gardło dystrybucji internetowej dla wtajemniczonych  ;) ).

Czyli w forumowej topce może brać udział.

Offline roble

« Odpowiedź #136 dnia: Pt, 05 Luty 2021, 15:54:32 »
Wydawca w stopce informuje, że rok wydania to 2020, a egz. zeszło na chwilę obecną jakieś 50% (gdyby były jakieś imprezy komiksowe to zapewne już by nie było, ale tak pozostaje jedynie bardzo wąskie gardło dystrybucji internetowej dla wtajemniczonych  ;) ).

schodzi szybciej niż limitki SL, wkurzę się jak nie zdążę kupić.. :)
będzie jeszcze dostępny na gildi?

Offline turucorp

« Odpowiedź #137 dnia: Pt, 05 Luty 2021, 15:59:18 »
schodzi szybciej niż limitki SL, wkurzę się jak nie zdążę kupić.. :)
będzie jeszcze dostępny na gildi?

Schodziłoby szybciej gdyby poszło info na grupach typu Polska fantastyka na FB, ale olaliśmy  ;)
A na Gildii oczywiście, że jeszcze będzie, spokojnie.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline wilk

« Odpowiedź #138 dnia: So, 06 Luty 2021, 08:27:45 »
Czyli w forumowej topce może brać udział.
Gdybym ja prowadził plebiscyt to nie. Brałem pod uwagę datę wydania widniejącą na Gildii, a ta wskazuje na rok 2021. Jakby co, to pytaj perek82 w temacie do pytań i sugestii - on decyduje.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #139 dnia: So, 06 Luty 2021, 09:37:19 »
Gdybym ja prowadził plebiscyt to nie. Brałem pod uwagę datę wydania widniejącą na Gildii, a ta wskazuje na rok 2021. Jakby co, to pytaj perek82 w temacie do pytań i sugestii - on decyduje.

Pewnie masz rację, bo Archiwum można było kupić dopiero w styczniu. A na Gildii, poza przedsprzedażą, to chyba ciągle jest niedostępne.
Najwyżej Turu będzie nadreprezentowany za rok: Archiwum, Fast, jeszcze jakimś SF się odgraża.

Offline turucorp

« Odpowiedź #140 dnia: So, 06 Luty 2021, 19:19:09 »
Archiwum, Fast, jeszcze jakimś SF się odgraża.

"Mr. Silence" (już wyszedł w formacie cyfrowym, razem z wersją EN Fasta), możliwe, że jeszcze "Mały Słownik Wielojęzyczny", czyli zbiór pasków z "Raptularza", do tego cały czas Wydział 7, który wciąż jest m.in. moim dzieckiem i oczywiście seria SF (roboczy tytuł "Hiato").
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline turucorp

« Odpowiedź #141 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 20:27:38 »
Prev jednej strony z komiksu "Hiato" (jeszcze bez tekstów, seria SF, powoli się dłubie):

Offline Leyek

« Odpowiedź #142 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 21:32:28 »
Super, że wreszcie coś od Ciebie w kolorze (Orlęta wymazałem z pamięci :) ). Zajawka świetna.

Offline Szekak

« Odpowiedź #143 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 21:38:26 »
Kolorowanie bardzo klimatyczne. :)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Torpedo

« Odpowiedź #144 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 22:09:30 »
Kolorystycznie ewidentnie inspirowane "Niezwyciężonym"...  ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #145 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 22:27:20 »
Kolorystycznie ewidentnie inspirowane "Niezwyciężonym"...  ;)

Wybacz, ale bzdura, kolorystycznie inspirowane Moebem i Cazą + fakt, że akcja dzieje się na Marsie. Mikołajczyk zupełnie inaczej kładzie kolor, zbieżność czerwieni zupełnie przypadkowa  ::)

Offline wilk

« Odpowiedź #146 dnia: Pn, 08 Luty 2021, 08:04:52 »
Po lekturze "Archiwum ekspansji" naszła mnie myśl, że moja przygoda z komiksami Marka Turka zatoczyła koło. Pierwszym komiksem turucorpa jaki przeczytałem było "Bambino" w "Czasie komiksu". Swoją drogą magazyn ten w czasach licealnych ukształtował w pewnym sensie moje spojrzenie na współczesny polski komiks. W każdym razie zerknąłem po lekturze do oryginalnego Bambino i jednak bardziej mi się ta historia podoba w oryginale niż w zremasterowanej wersji. I to nie przez wnuczka, który stracił włosy (alter ego autora)? ;) Jako całość zbiorek prezentuje jednak solidny wysoki poziom, również graficznie. Fabularnie jest przewrotnie, pesymistycznie. W jakimś stopniu, jakkolwiek by to nie brzmiało, jest to próba mierzenia się z demonami ludzkiej natury i ocena ta nie wypada dobrze. Świetna okładka, wyśmienita czerń w środku, co wbrew pozorom nie jest tak powszechne jak powinno być. Po lekturze czuć pewien niedosyt, bo chciałoby się czegoś więcej w tych klimatach, jakiś dłuższy metraż. Tym niemniej polecam.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #147 dnia: Pn, 08 Luty 2021, 11:12:44 »
mega wygląda ta plansza :)

wiadomo może kiedy Archiwum pojawi się w sklepach typu poznąński KiK ?

Offline Lafar

« Odpowiedź #148 dnia: Pn, 08 Luty 2021, 14:51:27 »
Dobra paleta kolorów i cross hatching!

Offline PJP

« Odpowiedź #149 dnia: Pn, 08 Luty 2021, 19:50:27 »
Dostałem właśnie maila od IPN-u i oprócz nowości książkowych są także reklamowane Orlęta. Komiks nabyłem już wcześniej i cierpliwie czeka na swoją kolej, ale pierwsze wrażenie jest pozytywne i wspominana wcześniej maniera filmowa nie razi, a nawet ma uzasadnienie z uwagi na tematykę 8)