Autor Wątek: Marek Turek  (Przeczytany 73406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Marek Turek
« Odpowiedź #105 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 00:12:17 »
Czuję, że zaraz będzie dojeżdżanie za porównywanie się do Moebiusa :)

Możliwe, chociaż trzeba naprawdę dużo złej woli, żeby to co napisałem nazwać „porównywaniem się” :(
Odwołał bym się do tych dzięsiątków krajowych autorów, ale oni prawdopodobnie mają jakieś zezwolenie na refki?
Chociaż podpytałam trochę i nikt nic nie wie o pozwoleniach na robienie zleceń z instytucji, więc to chyba oddolna inicjatywa kilku osób na tym forum?
BTW To dosyć zabawne, że właściwie od zawsze używam zdjęć w swoich komiksach, w „Bajabongo” bardzo często stosowałem kolaże, w „NeST” refki z modeli samochodów i plastelinowych ludków, w „Bellmerze” miałem stosy swoich zdjęć z Katowic, Berlina i Paryża, ale tropiciel autorów bez licencji wpadł na pomysł, że grzeszę takimi rozwiązaniami dopiero kiedy zrobiłem coś, w czym zleceniodawca wymaga takiej bazy  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 01:56:20 »
Wybacz, ale tropiciel nie śledzi twojej twórczości.

Offline turucorp

« Odpowiedź #107 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 02:00:45 »
Wybacz, ale tropiciel nie śledzi twojej twórczości.

Domyślam się od dłuższego czasu i m.in. w tym upatruję problemów z komunikacją.
Dwa kompletnie inne światy, które zderzają się tutaj w ramach jednej bańki komiksowej :(
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 02:09:40 »
Oczywiście, bo dobra komunikacja możliwa jest tylko między autorem i jego wielbicielami. Powinieneś wystawiać licencje na rozmowy o komiksach, byłoby łatwiej :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #109 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 02:44:29 »
I pomyśleć, że wystarczyłoby żebyś chociaż przez sekundę się zastanowił zanim klepniesz coś w klawiaturę.
Jak widać za dużo jednak wymagam.
Mówi się trudno.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 07:33:46 »
Przed przyznaniem licencji proponuję egzamin ze znajomości lektur i publiczne wyrecytowanie wierszyka pochwalnego.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #111 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 11:43:13 »
A ja już "Orlęta" mam!

BLAM! BLAM!

Offline Arne

« Odpowiedź #112 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 12:06:00 »
A ja już "Orlęta" mam!

BLAM! BLAM!
Gdzie kupowales?

Offline Chmurny

« Odpowiedź #113 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 12:10:39 »
Gdzie kupowales?

A w Tantisie, w środę, dziś rano przyszła paczka.

Offline Arne

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 12:18:45 »
Widze, ze na ceneo pojawil sie juz w kilku sklepach. W Tantisie na razie nie mam nic do zamowienia, ale wezme z czytam.pl z odbiorem osobistym.

Offline turucorp

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 12:19:19 »
A ja już "Orlęta" mam!

BLAM! BLAM!

A ja nadal nie mam nawet info od wydawcy, że już wyszło :(
Taki ze mnie „kolaborant”  ;)
BTW Tylko mnie nie zniszcz po lekturze.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #116 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 13:53:37 »
"Orlęta" są w takim formacie (na oko dokładne A4?), w minimum jakim powinny się ukazać "Archiwum Ekspansji", "NeST" i "Bellmer" ("Bajabongo" bym zostawił, bo świetnie pasuje). Jeśli będą kiedyś kolejne wydania, apeluję o rozważenie zmiany.

I to tyle o "Orlętach", natomiast taki zalążek hipotezy mi zaświtał:
JeST dwóch Marków Turków, tzn.: dwie osobowości twórcze, okupujące jedno ciało. Odmianę założenia, czyli że jest dwóch fizycznych Marków odrzuciłem, a dlaczego, o tym będzie w późniejszym wywodzie. Postaram się dowieść słuszności hipotezy, niestety tylko w oparciu o dowód pośredni, tzn. opinię eksperta pośledniejszej klasy, czyli moją (ekspert klasy profesjonalnej, niefortunnie, po czwartej stronie "Orląt" kategorycznie odmówił pomocy i udziału w panelu wymiany myśli, wydania opinii, a jeszcze powiedział, że bardzo prosi, by następny komiks Turka, który weźmie do ręki - "Fastnachtspiel" chyba w marcu - był co najmniej na miarę twórcy trylogii BNB).
Jeśli uda mi się poprawnie przeprowadzić proces myślowy i sfalsyfikować twierdzenie przeciwne, to (może w sobotę lub niedzielę) poznamy skrywaną dotychczas tajemnicę i sporo się wyjaśni.
 :o

Offline turucorp

« Odpowiedź #117 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 14:07:47 »
Heh... grubo.
A „osobowości twórczych” jest niestety o wiele więcej, niektóre są głęboko zagrzebane (niestety), inne czasami niepotrzebnie dominują (również niestety).
Z pokorą przyjmuję.
„Fast” kontra percepcja szanownej ekspertki będzie ciekawym doświadczeniem ;)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #118 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 00:06:28 »
To mamy jasność, nie trzeba główkować  ;)

Pytanie takie, bo to mnie ciekawi: przemyśliwałeś przed, żeby np.: króciaki do "Naszego Muzeum" albo "Orlęta" (albo jakieś cosie w pewnie kilku antologiach) zrobić w czystym Turku?
Nie wiem, czy IPN puściłby coś takiego (czy zrozumieliby zamysł artystyczny), ale mnie się widzi, że wszędzie to byłoby ciągnikiem i zawsze byłoby jakieś. A "Orlęta" w takim wydaniu mogłyby się okazać bardzo ciekawym wydarzeniem.

Aaa, "Archiwum" w Gildii będzie, czy coś się stało? Bo naraiłem kogoś, kto nie może przez sklepik zinowy, a tu zonk, nawet nie podają, od kiedy będzie dostępne.

Offline turucorp

« Odpowiedź #119 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 00:28:07 »
„Archiwum” miało być dostępne na Gildii od poniedziałku, nie wiem co się stało, że status się zmienił na „niedostępne” :o Wyjaśnię sprawę i dam znać.
Jeśli chodzi o „czystego turka” (heh), to chciałem zrobić dla IPNu komiks po swojemu (chociaż z jednym dodatkowym kolorem), ale pomysł przepadł, bo to miało być o kontyngencie francuskim na Górnym Śląsku w okresie Powstań Śląskich. A akurat to był moment, że nasz rząd zerwał negocjacje z Francją w sprawie helikopterów i temat został uznany za niewygodny. I przepadł zarówno jako scenariusz jak i jako forma graficzna :(
Spokojnie, w tym roku będzie jeszcze „Fast”, „Mr. Silence” i prawdopodobnie jakieś SF.