Autor Wątek: Marek Turek  (Przeczytany 73406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Marek Turek
« Odpowiedź #60 dnia: So, 05 Grudzień 2020, 22:44:34 »
Escher jest dla Ciebie ważnym źródłem inspiracji czy to tylko moja nadinterpretacja ?

To chyba oczywiste ;) (Wow, to ktoś jeszcze analizuje plansze w ten sposób? :O )
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #61 dnia: So, 05 Grudzień 2020, 22:56:48 »
Dla mnie oczywiste, ale chciałem innych uświadomić. O Escherze zawsze warto wspomnieć zwłaszcza, że sa tacy co o zgrozo nigdy o nim nie słyszeli (!)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #62 dnia: Nd, 06 Grudzień 2020, 01:37:36 »
Czołem!

Dołączam do sympatyków Marka Turka, bo zobaczony w Fenixie przekonał mnie do ponownego zainteresowania komiksem.

A co do analiz - kilka dni temu namówiłem żonę, żeby zweryfikowała moją umiejętność oceny twórczości plastycznej na przykładzie Bajabongo (mam od tygodnia, można jeszcze kupić nowe!) i prac pewnego Włocha, zawodowca, którego komiks niedługo ukaże się w Polsce, a ma być ponoć artystycznym majstersztykiem. Tak więc i normalsi z doskoku przyglądają się i analizują.

I na Fasta też czekają  8)

Offline Arne

« Odpowiedź #63 dnia: Nd, 06 Grudzień 2020, 02:10:35 »
Nie kupujcie kota w worku  8)
W ramach wirtualnej wystawy z Wrocławia do wglądu m.in. dwa epizody z cyklu „Archiwum ekspansji”:
http://www.zamek.wroclaw.pl/wystawy/galeria-tymczasem-komiks-i-ilustracja/magiczne-obrazki-marek-turek/
No dobrze @turucorp, kupiles mnie☺

Offline turucorp

« Odpowiedź #64 dnia: Pt, 18 Grudzień 2020, 20:34:57 »
Zbiórka na „Fastnachtspiel” zakończona. Dziękuję wszystkim wspierającym.
Wszystkie progi zaliczone (z górką), czyli album solidnie przytył a do tego każdy dostanie dodatkowo zestaw kredek.
Oryginały, które nie znalazły nabywców, trafią do sprzedaży w innym miejscu (niestety będzie drożej).
https://www.kickstarter.com/projects/wydawnictwo23/fastnachtspiel-wydanie-zbiorcze?ref=discovery&term=Fastnachtspiel
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Pt, 18 Grudzień 2020, 21:26:33 »
Gratuluję i czekam z niecierpliwością, to była chyba zbiórka, nad którą najkrócej się zastanawiałem :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #66 dnia: Pt, 25 Grudzień 2020, 20:11:49 »
Po świętach rusza dystrybucja „Archiwum ekspansji”w ramach sklepiku zinów Słowobraz i bezpośrednio z Celulozy. Nie wiem jak z Gidlią i ewentualnymi sklepami stacjonarnymi, raczej po sylwestrze i bez opcji rysografami.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #67 dnia: So, 16 Styczeń 2021, 16:35:32 »
Pojawiły się zapowiedzi nowego komiksu w kilku księgarniach internetowych.

https://www.ceneo.pl/100546389

Tym razem komiks pt. Orlęta. "Straceńcy"Lwów 1918, a tak prezentuje się okładka. Wydawnictwo IPN.

W sumie mało informacji jest o tym wydaniu. Format chyba A-4 (pewnie tak ja większość komiksów z IPN-u), brak przykładowych stron. A ciekawi jak zostało to narysowane, czy styl został zmieniony czy też są to czarno-białe rysunki?
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline turucorp

« Odpowiedź #68 dnia: Wt, 19 Styczeń 2021, 12:58:05 »
Agencje reklamowe też nie zarabiają na produktach, które reklamują. W nosie mam twoje rozliczenia z Leszkiem albo z kolegami ze "wspieram.to". Ktoś na tym zarabia, projekt jest komercyjny, a sposób podziału kasy jest wewnętrzną sprawą zaangażowanych w projekt stron.

Niczego nie reklamuję, sugeruję żebyś z takimi zarzutami udał się bezpośrednio do Administratora, jest szansa, że przekonasz go, że odpowiadanie na pytania o własny komiks są "reklamą" zabronioną przez regulamin.
Jednak na chwilę obecną jedynym oczywistym i jednoznacznym złamaniem regulaminu są twoje spersonalizowane oszczerstwa i przeróbka grafiki mojego autorstwa, której używasz jako awataru.

Sugeruję, że o innych swoich komiksach w tym Faście wspominałeś dosyć sporo, a o Orlętach wręcz odwrotnie.
 :D  aaaaa więc jednak było coś o IPN-ie. Tak z ciekawości, jakie mieli wtedy problemy? Komiksy propagandowe robili za publiczne pieniądze?
"Fasta" robię w ścisłej współpracy z wydawcą, mam bieżące informacje na jego temat i prawa do do dysponowania jego zawartością. W przypadku "Orląt" nie mam żadnych informacji od wydawcy na temat aktualnej sytuacji z publikacją, a prawa do dysponowania materiałami są ograniczone przez wydawnictwo.
Serio nie widzisz różnicy?
Problemy IPN? Już tutaj dzisiaj wspomniałem, ale mogę powtórzyć, ograniczenia w "fabularyzacji" scenariuszy, narzucona, mocno "paradokumentalna" formuła. Przy wielu projektach mocne ograniczenie doboru tematów do realizacji. Bardzo zachowawczo traktowane zarówno treść jak i warstwa graficzna komiksów. O takich problemach często wspominam w dyskusjach o instytucjonalnych komiksach i formach wydawania i dopisywanie do tego oszczerstw o moich domniemanych "działaniach ideologicznych" w tym temacie uważam za bezczelne pomówienia.
Mam swoje prywatne poglądy, nie mają one zbyt wiele wspólnego z "polityką", ale bardzo dużo wspólnego z normami życia w społeczeństwie, którym staram się być wierny.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Wt, 19 Styczeń 2021, 13:30:08 »
Niczego nie reklamuję, sugeruję żebyś z takimi zarzutami udał się bezpośrednio do Administratora, jest szansa, że przekonasz go, że odpowiadanie na pytania o własny komiks są "reklamą" zabronioną przez regulamin.

Czyli W7 to jest TWÓJ komiks? I nic na nim nie zarabiasz?! Szokujące, nawet jak na warunki polskie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #70 dnia: Wt, 19 Styczeń 2021, 13:50:29 »
Czyli W7 to jest TWÓJ komiks? I nic na nim nie zarabiasz?! Szokujące, nawet jak na warunki polskie.

Podobno masz w nosie moje rozliczenia finansowe? Już nawet swoje własne słowa sprzed godziny próbujesz fałszować?  ::)
Do rozmów o "Wydziale" jest odpowiedni temat, podobno bardzo ci przeszkadza, że tylko ja tam się wypowiadam.
Kwestie udziału w procesie twórczym i zasad dysponowania potencjalnymi zyskami finansowymi i prawami autorskimi mamy w zespole dosyć precyzyjnie określone.

Offline turucorp

« Odpowiedź #71 dnia: Wt, 19 Styczeń 2021, 14:15:32 »
W sumie mało informacji jest o tym wydaniu. Format chyba A-4 (pewnie tak ja większość komiksów z IPN-u), brak przykładowych stron. A ciekawi jak zostało to narysowane, czy styl został zmieniony czy też są to czarno-białe rysunki?
Chciałeś sampla z dymkami ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #72 dnia: Wt, 19 Styczeń 2021, 17:06:45 »
@turucorp
Widziałem tą planszę już parę dni temu (poszukałem żeby zobaczyć co tam hejter wrzucił w avatara) i szczerze to myślałem, że to jakiś bardzo stary projekt. Sylwetki jakieś takie nieporadne, część twarzy też momentami dziwna (choć można się tam doszukać Twojego stylu), ale kolorowanie tych wystrzałów z broni to jest dramat. Wygląda jak efekt zrobiony w minutę w Paincie. To jest wersja ostateczna?

Offline turucorp

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 19 Styczeń 2021, 17:28:56 »
@turucorp
Widziałem tą planszę już parę dni temu (poszukałem żeby zobaczyć co tam hejter wrzucił w avatara) i szczerze to myślałem, że to jakiś bardzo stary projekt. Sylwetki jakieś takie nieporadne, część twarzy też momentami dziwna (choć można się tam doszukać Twojego stylu), ale kolorowanie tych wystrzałów z broni to jest dramat. Wygląda jak efekt zrobiony w minutę w Paincie. To jest wersja ostateczna?

Ani przez minutę, ani nie w paincie, ale tak, to wersja ostateczna, taką wybrałem stylistykę i uznałem ją za optymalną w momencie realizacji,  trudno, musisz z tym żyć  ::) (ja też muszę).
BTW Ciekawe jak obecność tej planszy (i kilku innych) w sieci ma się do stawianych tu dzisiaj tez o tym jak to ukrywam informacje o tej publikacji?

Offline Lafar

« Odpowiedź #74 dnia: Wt, 19 Styczeń 2021, 17:56:40 »
Papyrus na podtytule, okładka jakaś przekrzywiona... Ciężko brać to na poważnie, patrząc na wydawcę i tematykę to jakość powinna być jednak inna.