Autor Wątek: Magazyn "Komiks i My"  (Przeczytany 41895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Magazyn "Komiks i My"
« Odpowiedź #135 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 23:26:21 »
A to portale internetowe są prestiżowe? Ja sądziłem, że tylko to forum. ;-D
Nie wiem, nie znam się, ale byłem obecny przy publicznym debiucie redakcji Paradoksu na imprezie komiksowej i w tamtych czasach ich deklarowane ambicje zmierzały w tym kierunku  8)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline starcek

« Odpowiedź #136 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 09:14:19 »
Wańkowicz miał na to ładne określenie: chciejstwo.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #137 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 09:19:14 »
Prestiżowe (i oczywiście także aspirujące) to są grupy na Facebooku 8) I niech tak już sobie zostanie :)

Offline keram2

« Odpowiedź #138 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 16:43:50 »
Internet nie zapomina:

Kategoria open
- 1 nagroda w wysokości 1500 złotych Robert Konsztat za komiks pt. Niewielka improwizacja
- 2 nagroda w wysokości  1000 złotych Michał P. Wójcik za komiks pt. Młodzieniec zaklęty
- 3 nagroda w wysokości  800 złotych Bartłomiej Ogonowski za komiks pt. Bitwa na rymy

Wyróżnienia (po 400 zł każde):
- Krzysztof Gawronkiewicz za komiks pt. Adam Mickiewicz - Stepy akermańskie
- Daniel Gizicki (scenariusz) i Grzegorz Pawlak (rysunek) za komiks pt. Co by sobie Mickiewicz pomyślał?
- Wojciech Zieliński za komiks pt. Dzień z życia pomnika,

Kategoria do lat 18
- 1 nagrody nie przyznano
- 2 nagroda ex aequo:
Izabela Kownacka za komiks pr. Niepewność
Ameliia Piekutowska za komiks pt. Droga nad przepaścią w Czufut-Kale

- 3 nagroda:
Weronika Salwa za komiks pt. Narodziny mickiewiczowskiej ballady

Wyróżnienia:
- Urszula Baranowska za komiks pt. Lilje
- Agata Białek (scenariusz) i Zuzanna Wielec (rysunki) za komiks pt. Złamana przysięga
- Natalia Górecka za komiks pt. Przysięga
- Aleksandra Słowik za komiks pt. Niespełniona miłość

Czuwaj!

Nie wiem czy zauważyliście:
- w kategorii open, nagrody i wyróżnienia tylko dla facetów,
- w kategorii do lat 18, nagrody i wyróżnienia tylko dla dziewczyn,
Jak to interpretować? Przypadek, czy nadciągająca fala młodych "twórczyń"?

Offline starcek

« Odpowiedź #139 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 18:00:55 »
Spisek, spisek - kasa tylko dla facetów!
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 18:11:08 »
Byłem jednym z jurorów w tegorocznym konkursie dla młodzieży szkolnej organizowanym przez EC1. Były dwie kategorie wiekowe 10-14 i 15-18. Na konkurs przyszło ponad 200 prac. Sporo na bardzo fajnym poziomie. W obu kategoriach były 3 nagrody i 3 wyróżnienia. Nagrodzonych i wyróżnionych było 11 dziewczyn i 1 chłopak. Dziewczyny przejmują branżę ;)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 19:09:42 »
I może to jest przyszłość polskiego komiksu, bo póki co chłopacy  ledwo sobie radzą, kisną w undergroundzie , wydają w większości jakieś pitu-pitu dla 100 osób i nie potrafią się przebić do szerszej publiczności  ;) Trzymam kciuki za babeczki !

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 19:22:05 »
Nie dam się wciągnąć w tę dyskusję (poszedł tu delikatny diss również w moim kierunku), więc napiszę tylko, że trzymam kciuki zarówno za dziewczyny jak i chłopaków :) Fajnie, że dzieciaki chcą tworzyć i oby zajawka im nie minęła.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #143 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 19:43:56 »
Absolutnie żaden diss! Szanuję to co tworzycie ale niestety tak to wygląda z perspektywy przeciętnego czytacza również polskich komiksów. Fajnie że dzieciaki chcą tworzyć i oby mogli żyć z tej zajawki jak najlepiej i jak najdłużej ,  pozdrawiam.

Offline Leyek

« Odpowiedź #144 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 18:11:26 »
Krótki przewodnik po dłuższych historyjkach z „KiM” 🙂

W 13 numerach „Komiks i My” opublikowaliśmy zalewie pięć dłuższych historyjek, podzielonych na odcinki.
Drukowaliśmy głównie nowelki i shorty oraz cykle jak np. „Wg. Siostry Dolores” Grzegorza Weigta. 35 plansz, „KiM” numery 1-10. Kilka odcinków jeszcze jest.

No ale przypomnijmy te pięć dłuższych odcinkowych historyjek i napiszmy, w których numerach można je znaleźć:
1) „Stacja Kontroli dusz” – scen. i rys. Piotr Promiński, 51 plansz, „KiM” numery 1-3, koniec.
2) „Lirnik” – scen. Sławomir Zajączkowski, rys. Jakub Kijuc, 36 plansz, „KiM” numery 4-5, koniec.
3) „Ixbunieta” – scen. Sławomir Zajączkowski, rys. Krzysztof Wyrzykowski, 35 plansz, „KiM” numery 4-5 oraz 8, jedyna niedokończona historyjka, będziemy ja kończyli w „KiM” lub już w oddzielnym albumie,
4) „Futuro Darko” - scen. i rys. Krzysztof Nowak, 40 plansz, „KiM” numery 10-11, koniec rozdziału I (dodatkowo w numerze 13 komiks „Futuro Darko. Pościg” z tego uniwersum) 
5) „Lucja” – scen. Sławomir Zajączkowski, rys. Marek Baranowski, aż 59 stron, to nasza najdłuższa historyjka.  „KiM” numery 7-8 oraz 13, koniec.

Offline keram2

« Odpowiedź #145 dnia: Cz, 20 Kwiecień 2023, 17:59:54 »

W tym roku "chcą wydać" tom pierwszy Ixbuniety.
Trzymam kciuki.

Offline Itachi

« Odpowiedź #146 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 15:47:05 »
Trzymam od wczoraj  :)

Jesień 2023 ?

No oby, oby.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Itachi

« Odpowiedź #147 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 17:08:32 »
Ostatnio pracowaliśmy nie nad nowym numerem magazynu, ale nad specjalnym komiksowym zeszytem – zawierającym odrębną historyjkę. Zdecydowaliśmy się przypomnieć mało znany komiks z 2008 roku pt. „Jedną nogą w grobie” autorstwa: Sławomir Zajączkowski i Krzysztof Burdon (scenariusz) oraz Artur Suchan (rysunki). Komiks pierwotnie w 2009 r. ukazał się w magazynie „Templum Novum” – pismo miało format B5.
Teraz wydrukujemy go w formacie takim samym jak „Komiks i my”, w czerni i bieli. Publikacja będzie miała 56 stron (komiks plus wstępny artykuł). Zeszytem tym - miejmy nadzieję - otwieramy biblioteczkę naszego magazynu.

„Jedną nogą w grobie” ukaże się jeszcze w maju.

https://www.nsz.com.pl/20091112-komiks-o-nsz-qjedn-nog-w-grobieq/

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Arne

« Odpowiedź #148 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 17:55:55 »
Super! Kupię 😄

Offline Pinto

« Odpowiedź #149 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 18:27:00 »
https://www.nsz.com.pl/20091112-komiks-o-nsz-qjedn-nog-w-grobieq/

Mam nadzieję, ze moderatorzy są mądrzejsi i usuną ten prawicowy ściek.