Autor Wątek: Komiksy Zbigniewa Kasprzaka aka Kas.  (Przeczytany 1424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Thorgal

Komiksy Zbigniewa Kasprzaka aka Kas.
« dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 16:59:06 »
Wierzyć mi się nie chce, że nie ma tu jeszcze wątku o twórczości Zbigniewa Kasprzaka, który jakby nie patrzeć powinien być zaliczany do klasyków polskiego komiksu.

Był jednym z kilku autorów, który regularnie dostarczał nam swoje komiksy w szarych latach PRL-u.

W 1982 roku pojawił się w czasopiśmie Fantastyka z "Eksponatem AX", dwa lata później z "Człowiekiem bez twarzy".  Potem, już w zeszytach, mogliśmy podziwiać takie tytuły jak:  „Bogowie z gwiazdozbioru Aquariusa”, „Regenerit”, dylogię „Gość z kosmosu” i „Zbuntowana”, „Człowiek bez twarzy” i cykl "Wyprawy".  Po wyjeździe z kraju zawojował rynki frankofońskie kontynuacją "Yansa" (przejmując pałeczkę od Grzegorza Rosińskiego) a także swoimi "Podróżnikami" i "Halloween Blues".

W roku 1984 "Człowiek bez twarzy" ukazał się w miesięczniku Fantastyka, w wersji czarno białej, a ja od tego czasu zastanawiałem się jak wyglądałoby to w kolorze. 

Kiedy Egmont podjął się zebrania fantastycznych komiksów Kasprzaka w integralu, byłem przekonany, że zapodają nam właśnie taką wersję.  Niestety, jak to korpo, poszli na łatwiznę i nie dane nam było przekonanie się jak komiks wygląda w kolorze.

Napisałem więc do przyjaciela z światów alternatywnych - Wojtka Olszówki 😉 i on spróbował tchnąć kolory w czarno białe plansze Kas-a.

Print na specjalnym papierze do farb wodnych i kolory w gwaszach, 33 cm x 48 cm (A3+)

Więcej zdjęć w galerii:  https://www.facebook.com/MilkymenTorfiakWiesminGwidon

picture upload
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Styczeń 2025, 17:01:10 wysłana przez Thorgal »

Online NuoLab

Odp: Komiksy Zbigniewa Kasprzaka aka Kas.
« Odpowiedź #1 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 17:38:18 »
"Człowiek bez twarzy" to według mnie najlepsze dzieło Kasa, chociaż swego czasu zbierało joby od czytelników Fantastyki spragnionych Funky Kovala. Bardziej od wersji pokolorowanej (sam też kolorowałem kredkami jako dzieciak) chciałbym zobaczyć kontynuacje albo prequel, chociaż chyba się tego nie doczekamy.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 18:41:51 »
W moim przypadku zdecydowanie Zagłada Atlantydy, Yans(pikujący w dół scenariusz, ale nie rysunki) i okładki do Podróżników(Athabasca) oraz Bogów z Gwiazdozbioru Aquariusa.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #3 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 20:26:37 »
Thorgalu, temat pt. ,,Zbigniew Kasprzak" od ponad pięciu lat znajduje się w dziale ,,Komiksy europejskie".

Offline Thorgal

« Odpowiedź #4 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 23:16:42 »

No ale przecież o komiksach, które wymieniłem, tam postów nie wypada zamieszczać bo to komiksy stricte polskie, wydane tylko w Polsce więc moim zdaniem takiego wątku tu brakowało.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #5 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 23:30:41 »
Z tym akurat nie ma problemu. Polska usytuowana jest w Europie, a nieoceniony Zbigniew Kasprzak, jako Polak, równocześnie jest też Europejczykiem 👍

Offline Thorgal

« Odpowiedź #6 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 10:37:04 »

Spodziewałem się takiej odpowiedzi, ja jednak wolę porządek niż miszmasz.

Głupio pisać posty o komiksach wydanych przez KAW czy inne PRLowskie wydawnictwa w dziale komiksy europejskie.

Wiem, wiem, Polska leży w Europie, uczyliśmy jeść widelcami Francuzów więc jak najbardziej można.

Idąc tym tropem to w sumie po co ten dział "Komiks polski" skoro polscy autorzy to Europejczycy, mieszkający w jednym z największych krajów Europy więc nie powinni być dyskryminowani  ...? :-)
« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Styczeń 2025, 10:44:34 wysłana przez Thorgal »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #7 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 12:05:44 »
A czy wszyscy polscy autorzy, tak jak Zbigniew Kasprzak, publikowali również poza Polską?

Offline keram2

« Odpowiedź #8 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 16:34:06 »
Orientuje się ktoś, czy Kas jeszcze tworzy?
Bo jego ostatni komiks to chyba "Bez twarzy" opublikowany przez Lombard w 2019, potem dostawaliśmy jedynie wznowienia i zbiory dawnych prac.
Byłoby szkoda gdyby już nie rysował.

Offline Thorgal

« Odpowiedź #9 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 16:59:04 »
Orientuje się ktoś, czy Kas jeszcze tworzy?
...

Mi narysował w zeszłym roku więc rysuje :-)

Oczywiście wiem, że chodzi Ci o pracę nad jakimś nowym projektem.  Niestety tego nie wiem.

Offline Thorgal

« Odpowiedź #10 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 19:58:59 »

Dla odmiany coś w wersji black & white.

Ale też z "Człowieka bez twarzy"