Autor Wątek: Komiksy Szarloty Pawel  (Przeczytany 18045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eyeless

Odp: Komiksy Szarloty Pawel
« Odpowiedź #30 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 19:52:58 »
Ja też :) ... kiedyś nawet przez chwilę zastanawiałem się skąd ten "byk" w imieniu

Offline komiks

« Odpowiedź #31 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 20:24:40 »
Nie ty jeden, to był jej pseudonim.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Deg

« Odpowiedź #32 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 20:26:04 »
Ba... ja kiedyś myślałem, że w niektórych książkach pod napisem "Czytelnik" trzeba wpisać swoje nazwisko... :)

Ech, były czasy ;)

@Zwirek: poważnie? :o

;D
This is my truth, tell me yours.

Offline 79ers

« Odpowiedź #33 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 20:41:12 »
Eugenia Joanna Pawel-Kroll

Offline Spiff

« Odpowiedź #34 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 19:23:56 »
Starsze historie Egmont niemiłosiernie pomniejszył.
Miałem gdzieś porównanie wydania książeczkowego i oryginalnego ze ŚM , jak znajdę to wrzucę.

Znalazłem!

"Na wakacjach" , "Odwiedziny smoka" , "Szalony eksperyment" , "Szukajmy ciotki Plopp!"
Ś.M. vs. Książeczki

Spoiler: PokażUkryj

przepraszam za fotki kiepskiej jakości - robione dawno temu marnym sprzętem . :-[
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Październik 2023, 20:51:29 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline komiks

« Odpowiedź #35 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 19:30:28 »
Ktoś mi wyjaśni o co chodzi z tym zielonym kolorem w wydaniu Egmontu? Żarówka świeci na zielono, wybuch jest zielony, itd.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #36 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 20:38:32 »
Ja też tego nie rozumiem.
Tam, gdzie trzeba chwalić Egmont, tam będę go chwalił. Np. za całą inicjatywę z KiK, Bedu itd.
Ale tutaj to po prostu zasługuje na wieczne potępienie.
Przecież to jest jakaś obelga, ta cała niedoróbka. Plus format, gdzie bodaj Szalonego Wynalazcy nie dało się czytać z racji tych małych obrazeczków.
Jak wydawać polskich klasyków to pokazał Ongrys, choćby poprzez Żąbielka tej samej autorki właśnie. I szkoda, że Kleks nie trafił właśnie do nich.
Pozostaje liczyć, że na rocznicę to poprawią, chociaż nie ukrywam, że w to wątpię. No, ale to zobaczymy.

Offline Spiff

« Odpowiedź #37 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 17:22:41 »

ciekawe, jaki będzie format?

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Kandor

« Odpowiedź #38 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 17:28:44 »

ciekawe, jaki będzie format?
Jaki, jaki, to już wiemy od października: taki jak w kolekcji Kajka i Kokosza.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #39 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 18:58:32 »
Jaki, jaki, to już wiemy od października: taki jak w kolekcji Kajka i Kokosza.

Poważnie??? Przecież to tylko 216 x 285! Przy wydaniu zeszytowym 170 x 260 część opowiadań nie dało się po prostu czytać a to niewielkie powiększenie nic nie poprawi. Mam jeszcze nadzieję że jednak pójdzie Egmont po rozum do głowy i wyda to w wielkości na jaką Kleks zasługuje.

Offline starcek

« Odpowiedź #40 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 19:42:04 »
I tylko znowu można marudzić, że to nie jest Ongrys i nie będzie dwóch wersji historii - tych ze Świata Młodych i tych albumowych (o ile były różnice).
Oby tylko te wspomnieniowe teksty nie były takie jak wstępniak Malinowskiego z jednego z tomów Złotej Kolekcji KiK, gdzie odmieniał siebie przez wszystkie przypadki bez zmiłowania.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #41 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 19:50:01 »
No jeśli tak będzie z tym Kleksem, to kiszka. Czyli pewnie nie ma co liczyć na poprawę skanów i znowu dostaniemy zielone strony, jak w Kleksie Wynalazcy bodajże.

Rocznicowo ale budżetowo. Tort będzie, ale świeczki damy te sprzed roku.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #42 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 20:01:10 »
I tylko znowu można marudzić, że to nie jest Ongrys i nie będzie dwóch wersji historii - tych ze Świata Młodych i tych albumowych (o ile były różnice).

Były różnice - w skrajnych przypadkach nie tylko pojedyncze strony były inne ale narysowany cały od nowa.

Oby tylko te wspomnieniowe teksty nie były takie jak wstępniak Malinowskiego z jednego z tomów Złotej Kolekcji KiK, gdzie odmieniał siebie przez wszystkie przypadki bez zmiłowania.

Ej! Maciej nie jest takim narcyzem!

Tort będzie, ale świeczki damy te sprzed roku.

Przy tych wymiarach, to nie będzie tort ale g*wno ze starego przetrawionego tortu :(

Offline 79ers

« Odpowiedź #43 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 20:49:25 »
Okładki do kitu, poza tym brawa i podziękowania z mojej strony. Faktycznie te małe książeczki to było nieporozumienie, chociaż maluchy z czasów przedegmontowskich były porządne i akurat.

Offline komiks

« Odpowiedź #44 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 22:55:28 »
Czytam co piszecie i czy mi się tylko wydaje, czy sugerujecie, że Egmont wziął pojedyncze zeszyty Jonka, Jonki i Kleksa, które już mieli i po prostu połączył w integrale, plus dorzucili trochę dodatków? Jeśli tak zrobią, to będzie pójście po linii najmniejszego oporu. Liczę jednak na to, że to będzie odświeżony komiks, tak jak w przypadku złotej kolekcji KiK.