Autor Wątek: Komiksy Jakuba Kijuca  (Przeczytany 8233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Komiksy Jakuba Kijuca
« dnia: Pn, 16 Wrzesień 2019, 15:16:21 »
Jakub Kijuc to autor aktywny na gruncie rodzimego komiksu co najmniej od roku 2010. W jego autorskim dorobku odnajdujemy m.in. takie przedsięwzięcia jak seria "Konstrukt", "Jan Hardy", "R.O.T.A." oraz zrealizowane do scenariusza Sławomira Zajączkowskiego fabuły "Lirnik" i "Ale w radiu nic nie mówili". Ostatnio wykonał też ilustracje okładki polskiej edycji "Supermana". A poniżej ilustracja sprzed kilku lat również z udziałem Człowieka ze Stali:

Offline Nawimar III

Odp: Komiksy Jakuba Kijuca
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2019, 11:16:23 »
Oczywiście Hansior, że chodzi tylko i wyłącznie o tzw. gównoburze (czy jak wy tam w tym swoim lemingradzie zwykliście określać te całe nimby-imby). To co, że Jakub "popełnił" całkiem sporo jak na nasze warunki komiksowych inicjatyw. Wszak nade wszystko liczy się zacna pyskówka. A do tego zawsze jest okazja byś miał sposobnośc po raz enty podrapować się na "głos rozsądku" co przecież bardzo lubisz. A poniżej obrazeczek specjalnie dla ciebie abyś popisał się swoją otwartością do lusterka:

Offline gashu

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2019, 12:45:51 »
Wpadł mi swego czasu (tzn. w momencie premiery) w łapska następujący komiks omawianego autora:

Niestety, wizja Twórcy okazała się chyba zbyt ambitna dla przeciętnego czytelnika (czyt. dla mnie), bo za cholerę nie mogłem załapać co, gdzie i dlaczego (i w końcu: po co?).

Offline daviddaniel

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2019, 17:40:55 »
Jak dla mnie to strasznie słabe te rysunki.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2020, 13:15:56 »
Z profilu "Jan Hardy" na FB:

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że nakładem wydawnictwa DC Comics ukaże się powieść graficzna „Batman: The Ballad of War Saw” autorstwa Jakuba Kijuca (rysunki) oraz Damiana Zajko (kolory, design, pomysłodawca). Nad całością pieczę będzie sprawował nie kto inny, jak sam Mike Mignola.

„Gdy Jakub i Damian przedstawili mi ten projekt, płakałem. Chcę być w to zaangażowany w 100%. Opuszczam Dark Horse” – ogłosił na swoim Twitterze Mignola.

„To prawdopodobnie najważniejszy Batman od czasu Detective Comics #27” – wyznaje w wywiadzie dla serwisu CBR Jim Lee, dyrektor kreatywny DC.

„Batman: The Ballad of War Saw” dostępny w dobrych księgarniach od 1 kwietnia 2021 r. (Tommy z pomocą JH)

Moim zdaniem to bardzo dobra wiadomość.

Offline Voitas

« Odpowiedź #5 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2020, 14:17:41 »
Prima Aprilis?

Offline Arne

« Odpowiedź #6 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2020, 14:40:46 »
Prima Aprilis?
No raczej.☺
Spojrzcie na date premiery w USA.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Kwiecień 2020, 14:42:33 wysłana przez BosMan »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #7 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2020, 14:57:45 »
Voitas i BosMan - jutro mam otrzymać potwierdzenie tego info. Z miejsca dam znać co i jak.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #8 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 12:47:23 »
Płodny, niezależny autor który tworzy bo ma coś do powiedzenia (to czy się innym podoba co mówi to inna sprawa) Godne pochwały a rysunki bardzo fajne :)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #9 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 12:55:18 »
No niestety wczorajsze info to faktycznie psikus z okazji Dnia Śmiechały (z profilu "Jan Hardy"):

"Post o komiksie „Batman: The Ballad of the War Saw” to oczywiście żart. Trwa światowy reset. Kto wie? Może w niedalekiej przyszłości to amerykańscy twórcy będą przyjeżdżać do naszego pięknego kraju na komiksowe saksy".

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #10 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 13:11:31 »
Wydało mi się to raczej oczywiście ale pomarzyć można... Tak samo jak o Polsce-stolicy światowego komiksu. To by było coś...

Offline turucorp

« Odpowiedź #11 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 14:34:25 »
Wydało mi się to raczej oczywiście ale pomarzyć można... Tak samo jak o Polsce-stolicy światowego komiksu. To by było coś...

Raczej ciężko przerobić kraj na stolicę (no chyba, że to jest Brazylia ;) ).
A nawiązując do Twojego wcześniejszego posta, możesz wymienić jakichś „zależnych” autorów, którzy nie mają nic do powiedzenia? Bardzo mnie zaintrygowała Twoja wypowiedź.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #12 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 17:13:48 »
Pytanie co prawda nie do mnie, ale paru takich autorów (autorek zresztą też) by się znalazło ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #13 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 17:16:45 »
Pytanie co prawda nie do mnie, ale paru takich autorów (autorek zresztą też) by się znalazło ;)
Wow, dajesz konkrety, bo to chodzenie ogródkami robi się już mega słabe :/
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline misiokles

« Odpowiedź #14 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 17:22:18 »
Np. twórcy robiący komiksy dla IPN powszechnie są uznawani za 'zależnych'.