Autor Wątek: Komiksy Jakuba Kijuca  (Przeczytany 8232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Odp: Komiksy Jakuba Kijuca
« Odpowiedź #15 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 17:23:41 »
Turucorpie, bo to nie o tym temat, a Jakub, jak słusznie zauważył kolega Kot Tip-Top, do takich autorów nie należy. Możesz jednak odetchnąć z ulgą ;) Przynajmniej ja Ciebie także do tej grupy nie zaliczam. Tak więc spokojnie :)

A poniżej, dla rozładowania napięcia, kolejna graficzka z profilu "Jan Hardy":

Offline turucorp

« Odpowiedź #16 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 17:38:24 »
Turucorpie, bo to nie o tym temat, a Jakub, jak słusznie zauważył kolega Kot Tip-Top, do takich autorów nie należy. Możesz jednak odetchnąć z ulgą ;) Przynajmniej ja Ciebie także do tej grupy nie zaliczam. Tak więc spokojnie :)

Ależ ja jestem cały czas spokojny.
Frapuje mnie jedynie budowanie wokół Kijuca anturażu „niezależnego autora, który ma coś do powiedzenia”, w dziwnej opozycji do reszty komiksowa.
Dlatego fajnie by było, gdyby autor tej tezy wyjaśnił w miarę precyzyjnie, czym jest ta „niezależność” i „coś do powiedzenia” w szerszym kontekście.
Zbyt wiele niedomówień i przekłamań wokół Kijuca już doprowadziło do tak kuriozalnych akcji jak popis manipulacji Egmontu na MFKiG, czy żenująca linia „propagandowa” profilu „Sztuka komiksu” na FB.
Dlatego wypadałoby zacząć precyzować swoje wypowiedzi i opinie w tej kwestii.
Zredukujmy niuanse niedopowiedzeń, to może unikniemy nawarstwienia konfliktów?

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #17 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 17:42:21 »
Jak dla mnie zawsze można się pokusić o tego typu osobny temat (dajmy na to "Linie propagandowe z różnych stron"). Osobiście jestem bardzo na "tak".

Offline turucorp

« Odpowiedź #18 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 17:50:56 »
Jak dla mnie zawsze można się pokusić o tego typu osobny temat (dajmy na to "Linie propagandowe z różnych stron"). Osobiście jestem bardzo na "tak".
Czekaj, czekaj, co mają wspólnego domniemane „linie propagandowe” z niezależnością i „czymś do powiedzenia”?
Robisz komiks zgodny z Twoimi przekonaniami i poglądami i stajesz się „zależny” i przestajesz mieć „coś do powiedzenia”?
No to chyba właśnie odstrzeliłeś Kijuca :O
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #19 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 17:58:00 »
To raczej była próba doprowadzenia do sytuacji w której nie zabagniałbyś dalej tego tematu, a miast tego zyskał "przestrzeń" do dodatkowego uzewnętrzniania się. Nie ukrywam zresztą, że ja również chętnie by, się "tam" pouzewnętrzniał. To wszystko i nic ponad to. Natomiast za Twoje nadinterpretacje oczywiście nie odpowiadam :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #20 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 18:00:49 »
Rozmowa o Kijucu jest bałaganienim w temacie o Kijucu.
Hm...  ::)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #21 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2020, 18:05:08 »
Tak jak wspomniałem jest prosty sposób by to - nomen omen - naprostować.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #22 dnia: Śr, 07 Lipiec 2021, 04:09:25 »
Tymczasem Jakub Kijuc dziś (wczoraj już tak naprawdę ::) ) ogłosił że seria ukaże się w Brazylii. I fajnie. Polacy podbijają powoli zagranicę...

Offline gashu

« Odpowiedź #23 dnia: Śr, 07 Lipiec 2021, 15:56:46 »
Która seria?

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #24 dnia: Śr, 07 Lipiec 2021, 16:18:44 »
Ta seria

Zdjęcie z FB autora.
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #25 dnia: Cz, 08 Lipiec 2021, 01:51:22 »
No i git. Cieszę się i gratuluję.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #26 dnia: Cz, 08 Lipiec 2021, 15:24:07 »
No i git. Cieszę się i gratuluję.
Przyłączam się  do gratulacji. Powodzenia Kuba, po portugalskim mam nadzieję że będzie wersja hiszpańska, angielska, francuska, rosyjska itd. Tego życzę  autorowi.