Autor Wątek: Komiks Pan Samochodzik  (Przeczytany 3800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Popiel

Odp: Komiks Pan Samochodzik
« Odpowiedź #15 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 23:42:11 »
Bardzo lubię taką synergię między materiałem źródłowym a adaptacją.

Pana Samochodzika nie da się czytać. Jak i przygód Winnetou.

Byłem fanem obu bohaterów między 8 a 12 rokiem życia. Ogromnym fanem.

Nie sięgam po oryginały, bo jednak za stary jestem. Nie sięgnę po adaptacje, bo te plansze są po prostu okropną komiksową robotą. Jak tamte z perspektywy były literacką

Offline sir Nick

« Odpowiedź #16 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 09:42:36 »
Bardzo się cieszę, że twórczość nienackiego, jednej z największych kreatur w polskim środowisku literackim (donosiciel, ormowiec, amator nieletnich dziewcząt) zostanie zagospodarowana również w komiksie ::). W przygotowaniu crossover przygód pana samochodzika i dzielnego milicjanta zbika, a w tomie XV pan tomasz na zlecenie ministra sprawiedliwości bedzie poszukiwał zaginionej podstawy prawnej.
Nie ma różnic, nie ma płci
Nie ma walki, nie ma krwi
Tu problemów nie ma nikt
Nie pożądasz tutaj nic
Inkubator taki znam
Dorastają płody tam
Wielki ołtarz, dom ze szkła
Dał ci życie i śmierć da.

Proletaryat "Nowy wspaniały świat"

« Odpowiedź #17 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 10:29:23 »
  Biedny Zibi a to wszystko dlatego, że ktoś śmiał kręcić sobie bekę z czegoś co w 80% nadaje się na bekowo właśnie.

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 12:28:22 »

Offline volker

« Odpowiedź #19 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 11:51:07 »
Na Gildii można zamówić komiks za 20,60 zł z premierą 4 października. Jestem pod wrażeniem ceny.
Trzeba przyznać, że jak na dzisiejsze ceny komiksów 72 strony A4 w kolorze i w twardej oprawie to zaskakująco tanio!

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #20 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 13:21:32 »
Ciekawe czy ta cena nie jest wynikiem grubo przestrzelonego nakładu i za chwilę ten komiks będzie można kupić nie tylko za 20 zł, a za 5 zł w tanich książkach. Obym się mylił.

Offline volker

« Odpowiedź #21 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 14:19:21 »
Jaszczu przy jakim nakładzie wg twojej wiedzy, budżet powinien się spiąć przy takiej cenie?

Offline Koalar

« Odpowiedź #22 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 14:28:20 »
Też mi to wygląda na gruby nakład przy tej cenie.
Do niedawna Siedmioróg wydawał książki o Panu Samochodziku, więc pewnie na tyle dobrze się sprzedawały, że i komiks poszedł w dużym nakładzie. No ciekawy jestem, jak to wyjdzie sprzedażowo.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline bosssu

« Odpowiedź #23 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 15:15:07 »
Nakład upchają po bibliotekach szkolnych...jak dla mnie fajna inicjatywa, która może zachęci do czytania komiksów.

« Odpowiedź #24 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 16:36:15 »
  Wziąłem i kupiłem i kto lubi Pana Samochodzika niech również bierze, kupuje i nie czeka. Są osoby, które będą życzyć Siedmiorogowi, żeby spadł z rowerka.

Offline Motyl

« Odpowiedź #25 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 17:22:37 »
Jaszczu przy jakim nakładzie wg twojej wiedzy, budżet powinien się spiąć przy takiej cenie?

Ponad dekadę temu - wiadomo były inne czasy, inne ceny, Thorgal w twardej oprawie okładkowo kosztował 29,90 zł, a nakład HC wynosił 5000 sztuk. Kriss de Valnor w HC miała taką samą cenę, ale odrobinę mniejszy nakład. Myślę, że obecnie przy takiej cenie może być wymagany większy nakład. Z drugiej strony Siedmioróg dużo wydaje, może mieć w drukarni preferencyjne ceny.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #26 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 17:53:13 »

Tego nie wiem. Tu Motyl pewnie dobrze kombinuje, że wydawca książkowy, wydający dużo, może też mieć inne ceny w drukarni. Pan Samochodzik to też jest jakaś tam marka, która ma swoich fanów, a z tego co słyszałem nawet psychofanów, więc może duży nakład nie będzie specjalnie przestrzelony. Żeby nie było, ja Siedmiorogowi i autorowi komiksu życzę jak najlepiej.

Offline Death

« Odpowiedź #27 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 20:17:53 »
Też kupię, za młodu byłem fanem książek, bardzo lubię też dwie pierwsze ekranizacje czyli Wyspę złoczyńców z Machulskim i Templariuszy z Mikulskim.
No i przekonuje mnie ta plansza:

Offline volker

« Odpowiedź #28 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 16:09:12 »
Komiks już w moich rękach, wydany super! Fajny format, ładna wyklejka, świetne rysunki i ta cena!! Jest dobrze !

Na końcu zapowiedź 2 kolejnych części:
tom 2: Uroczysko: Diabelskie sprawki
tom 3: Uroczysko: Skarby i sekrety

Offline deFranco

« Odpowiedź #29 dnia: Śr, 02 Październik 2024, 17:54:45 »
Po rabacie, 20 zeta. Autor chyba zrobił ten komiks pro bono.