Autor Wątek: Kapitan Kloss  (Przeczytany 90580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrewk21

Odp: Kapitan Kloss
« Odpowiedź #270 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 18:32:19 »
Dostałem info z Gandalfa . że zamówienie anulowane i odeślą kasę .

Offline PJP

« Odpowiedź #271 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 19:14:34 »
Co mogą teraz zrobić? W zasadzie nic 8) Mogą próbować kontaktować się z wydawnictwem, żeby skrócić czas oczekiwania na dodruk dla klientów albo sugerować szybszy dodruk. Mogą też próbować znaleźć pulę, ale obecnie będzie to trudne. Ktoś lepszy w marketingu ode mnie pewnie zasugerowałby jakiś kod na osłodę ;) Dla mnie kwestia jest zamknięta. Druga sprawa, że wydawnictwo również się nie popisało.

Offline enoce

« Odpowiedź #272 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 20:09:51 »
Z dodrukami bywa spory problem, w dodatku przy tak niskim nakładzie... ale nie znaczy, że się nie uda.

Offline fikander

« Odpowiedź #273 dnia: Wt, 18 Maj 2021, 08:37:57 »
Mam i ja ;D Wczoraj odebrałem zamówienie w empiku. Numer egzemplarza 245/1000.
Dobra cena w empiku skłoniła mnie do złożenia zamówienia mimo, iż miałem już Klossa zamówionego w Gildii.
Przewidywałem możliwe problemy z dostępnością, dlatego nie anulowałem od razu zamówienia w Gildii, dopóki nie miałem w rękach tego opasłego tomu odebranego w empiku. Uczyniłem to przed chwilą, więc Gildia zapewne wkrótce wystawi zwolniony egzemplarz do sprzedaży.
Piszę o tym, bo może ktoś z forumowiczów będzie zainteresowany. Cena pewnie będzie zbliżona do okładkowej, ale i tak sporo niższa niż u cwaniaków na Allegro. Życzę szczęścia w polowaniu na J-23. To jednak wytrawny agent i niełatwo go dopaść ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Maj 2021, 08:40:17 wysłana przez fikander »

Offline pawlis

« Odpowiedź #274 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 19:37:09 »
Dzisiaj odebrałem z Empiku (przyszło w poniedziałek, a dopiero dzisiaj mogłem).

Pierwsze wrażenie - ładna matowa okładka, choć spodziewałem się błyszczącej. Cegła gruba jak zerowy Daredevil. Spoko offset.

Mam numer 902/1000.

Offline Takesh

« Odpowiedź #275 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 19:59:23 »
Ktoś jest w stanie coś więcej napisać o jakości edytorskiej tego tomiszcza?

Czy poza faktem, że wszystko w jednym tomie, limitowane i wyprzedane przed premierą, to jest to dobrze wydany album?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #276 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 20:33:22 »
Ktoś jest w stanie coś więcej napisać o jakości edytorskiej tego tomiszcza?

Czy poza faktem, że wszystko w jednym tomie, limitowane i wyprzedane przed premierą, to jest to dobrze wydany album?

Jak pisałem wcześniej - raczej średnio. Kolorystyka części plansz jest dość słaba, przez co kontury szkiców są zamazane, część dymków ma niewyraźny, "przerywany" tekst, jakby nie udało się poprawnie go zeskanować - w efekcie w starych zeszytówkach wygląda to lepiej. Komiks nie otwiera się też "w pełni", przez co kadry bliżej grzbietu są gorzej widoczne. Do tego brakuje tylnych okładek ze "zwiastunami" kolejnych części i jest zero dodatków. No i idiotyczny napis na okładkach "zgodne z wydaniem z 1972" - słabo to wygląda. Same okładki nie są rozciągnięte na całą stronę, ale raczej w nią "wkadrowane", z białymi paskami wokół. Jak dla mnie wydanie raczej zrobione minimalnym kosztem i dość "na odczepnego". Dałem za nie 104 zł i za taką cenę nie narzekam, ale jakoś bardzo wyjątkowym bym go nie nazwał.

Na plus na pewno papier, twarda okładka i fajny spis treści z wkomponowanymi miniaturkami okładek.
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Maj 2021, 20:35:12 wysłana przez Jaxx »

Offline Takesh

« Odpowiedź #277 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 21:04:11 »
Dzięki Jaxx.

Więc wiele hałasu o nic? Czyżbyśmy padli ofiarą własnego hajpu z uwagi na limit i nostalgię, a w rezultacie dostaliśmy towar średniej, jeśli nie kiepskiej jakości?

Przy Tomb Riderze Screamu tyle hałasu, a tutaj ludzie odbierają album i nic? Raptem jeden użytkownik forum coś skrobnie?

Czy ważniejsze jest tylko samo posiadanie i który numerek?

Sam zamówiłem, ale jeszcze nie odebrałem. Tak serio: warto? Bo mam wcześniejsze wydanie....

Offline kubisz

« Odpowiedź #278 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 21:27:50 »
Mnie się to wydanie podoba, choć świadom jestem wyżej opisanych wad. I faktycznie polecieli budżetowo, bez jakiejkolwiek próby poprawienia skanów. Ale głównym powodem mojego - oszczędnego, ale jednak - zadowolenia z jego posiadania jest fakt, że moje stare zeszyty dawno temu zeżarł czas, a miałem od dawna ochotę na przypomnienie sobie przygód J-23. Tak więc jeżeli ktoś nie czuje wielkiej chęci posiadania "Klossa" na zbiorczo, to myślę, że spokojnie może pozostać przy poprzednich wydaniach.

Offline parsom

« Odpowiedź #279 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 21:53:10 »
Owszem, mogli to wydać lepiej. Ale nie nazwałby tego wydaniem kiepskiej jakości.

Offline starcek

« Odpowiedź #280 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 22:28:14 »
Powtórzę się – innymi słowami.

Wydali to na zasadzie bajki o nosie (odp... no się) – zero wysiłku edytorskiego. Jak na limitowane, jubileuszowe wydanie jest po prostu słabo. Widać, że Muza jest wydawnictwem książkowym, a to że są spadkobiercami Sportu i Turystyki (nawet jest logo na cegle Klossa) wcale nie robi na nich żadnego wrażenia.
50. rocznica, wciąż żywa społeczność fanów, a jubileuszowe wydanie to po prostu przedruk wszystkich zeszytów w jednym tomie z tym ohydnym napisem na okładkach.
Zero wysiłku – do kasy i do domu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline michał81

« Odpowiedź #281 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 09:54:35 »
@starcek ale co z tego, przecież się sprzedało.

Offline kv

« Odpowiedź #282 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 12:52:22 »
I nikt po tym nie jedzie, jak po burej ............, tzn. Tomb Raiderze  :o

Offline pawlis

« Odpowiedź #283 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 13:50:41 »

Ja mogę. Może nie po burej suce, bo jeszcze nie ruszyłem do lektury. Ale jeden nitpick mam. Brzegi grzbietu

Jak wkładałem komiks na półce, to usłyszałem jakby szuranie. Brzeg grzbietu jest cienki i nie ma jakby zawinięcia w środek (nie wiem jak to opisać) jak inne komiksy i przez to jest obawa, że będzie się ścierać.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: Pt, 21 Maj 2021, 14:39:20 »
Ja mogę. Może nie po burej suce, bo jeszcze nie ruszyłem do lektury. Ale jeden nitpick mam. Brzegi grzbietu

Jak wkładałem komiks na półce, to usłyszałem jakby szuranie. Brzeg grzbietu jest cienki i nie ma jakby zawinięcia w środek (nie wiem jak to opisać) jak inne komiksy i przez to jest obawa, że będzie się ścierać.

HAHAHAAHHAAHAHHAHAHAAHAHAHHAAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH

;D ;D ;D

No nie mogę  ;D ;D ;D

Różne już narzekania tu czytałem. A to że odcień barwy tylnej okładki nie taki jak trzeba, a to że na 127 stronie w lewym górnym rogu pojawił się kleks z farby drukarskiej.... Ale wykrycie nieprawidłowości SZURANIA zaskoczyło nawet takiego wyjadacza jak ja

HAHAHAAHHAAHAHHAHAHAAHAHAHHAAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH