Autor Wątek: Kapitan Kloss  (Przeczytany 90595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Kapitan Kloss
« Odpowiedź #135 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 01:36:03 »
No to dawaj Lewego. Tylko koniecznie na okładkę, żeby był namalowany realistycznie jak Mikulski w zeszycie Wsypa. Ewentualne zamieszanie może się okazać lepsze niż najlepsza akcja marketingowa.

Edit. bo widzę, że peron odjeżdża.
Jak to sobie niby wyobrażasz?
Że zrobimy specjalnie zeszyt W7 żeby zaspokoić Twoje "wyzwanie"?
Jesteśmy w jakimś przedszkolu?
Chociaż w sumie dobra, układ jest prosty, my robimy zeszyt, w którym pojawia się postać o fizjonomii Lewandowskiego, a jeśli nie pojawią się żadne komplikacje lub nawet dojdzie (jakimś cudem) do rozprawy sądowej, którą wygramy, to bierzesz na siebie wszystkie koszty związane z całym projektem (druk, opłaty, kasa dla rysownika i scenarzysty itd. itp.).
Jeśli sprawa wyląduje w sądzie i przegramy, to bierzemy to na siebie.
Wchodzisz w to?
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Kwiecień 2021, 01:50:10 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Koalar

« Odpowiedź #136 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 02:32:39 »
Nie no, rozbawiłeś mnie teraz strasznie (nie ma problemu, ale zrób).
Ale spoko, wchodzę w to, skonsultuj się z resztą ekipy (zwłaszcza z wydawcą), że robicie bohatera z twarzą Lewego i na okładce będzie jego rozpoznawalny wizerunek wielkości Mikulskiego z okładki Wsypy (i to będzie jedyna wersja okładkowa tego zeszytu). Jak będzie zielone światło i będzie powstawał taki zeszyt, to zrobię okładkę (kropki + kreski, czarno-biała do ewentualnego pokolorowania). Nie spodoba się - zrobicie sobie własną okładkę jaką tylko chcecie. Myślałem nawet, że mógłbym wyłożyć pieniądze na zrobienie takiej okładki przez komiksiarza, żebyś był zadowolony (coś bym tam dostał, jakieś zeszyty z tą okładką, nie za friko). Ile by to kosztowało mniej więcej?
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline turucorp

« Odpowiedź #137 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 02:46:43 »
Nie no, jedynej wersji nie zrobimy, bo ludzie chcą też limitki i zawsze dostają :P
Jeśli chcesz zrobić okładkę to nie ma taryfy ulgowej, komisyjna weryfikacja, jak zawsze w tej serii :)
Jeśli chcesz zlecić, to niżej niż Kasprzak nie schodzimy (właśnie będzie robił do wydania specjalnego, więc możesz się powołać, ale tanio nie jest :) ).
I żeby było śmieszniej, to teraz zupełnie poważnie rozważam wprowadzenie postaci o takiej fizjonomii, akurat jest "wakat" w jednym z zeszytów i idealnie pasuje :)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #138 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 03:42:11 »
Wszedłbym w zakłady o efekt, gdyby ktoś organizował  ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 04:19:45 »
heh, ten zeszyt i tak jest w tak dalekiej perspektywie, że niewielu będzie pamiętać o tej rozmowie.
I nawet jeśli zdołam przeforsować koncepcję takiej "obsady" to na 99.99% nikogo to nie obejdzie  :(

Offline Chmurny

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 10:41:49 »
Nie wiem, czemu zgubiłem powyżej, ale gdyby ktoś chciał trzymać boka, to
#TeamKoalar
oczywiście.

Offline Koalar

« Odpowiedź #141 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 10:44:40 »
Jak będzie więcej wersji okładkowych, to nie ma sensu (chyba że na każdej będzie rozpoznawalny wizerunek Lewego). Kasprzak - grubo (to już w kolejnych zeszytach niżej nie schodzicie czy tylko mnie ma to coś utrudnić?). Podpowiedz kwotę, to już zacznę odkładać codziennie do skarbonki.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #142 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 10:51:01 »
@Turu, jeśli pomysł miałby się konkretyzować, a wydawca prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna, to lepiej pomyśleć o innej formie prawnej.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #143 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 13:06:41 »
Jeśli chcesz zlecić, to niżej niż Kasprzak nie schodzimy (właśnie będzie robił do wydania specjalnego, więc możesz się powołać, ale tanio nie jest :) ).

Do specjalnego czy do import/eksport, czy też do tego i do tego. A tak przy okazji odnośnie zeszytu import eksport to kiedy to mniej więcej będzie dopiero po tym całym sezonie? Jakbyś mógł o tym projekcie parę słów napisać/przypomnieć, jest to już robione czy zaczynacie robić po sezonie? Z góry dzięki.

I żeby było śmieszniej, to teraz zupełnie poważnie rozważam wprowadzenie postaci o takiej fizjonomii, akurat jest "wakat" w jednym z zeszytów i idealnie pasuje :)

Ale to chyba miałoby sens po trzecim sezonie. Nowa postać (epizodyczna)  na okładkę zeszytu specjalnego? Trochę dziwne. Tym bardziej, że rysuje/maluje ją Kas. Tak sobie kombinuję, że w zeszycie I/E to fajnie by było pokazać cały skład W7, a zeszyt specjalny, to tam jest jedna postać, ostatnio była Helena, a teraz kto? Sam pomysł z postacią a'la Lewy podoba mi się i ciekaw jestem jakby to się potoczyło.  :)
Zakłady sobie darujcie.
Ale okładka czy też fan-art w wykonaniu Koalara - po uprzedniej weryfikacji twórców - tak, jestem za.  8)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Online michał81

« Odpowiedź #144 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 13:15:34 »
Do specjalnego czy do import/eksport, czy też do tego i do tego.
Do Import/Eksport ufundowanego za pomocą kickstartera.

Offline turucorp

« Odpowiedź #145 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 16:48:25 »
Czytam te interpretacje prawnicze o wizerunku i coraz bardziej głupi jestem.
Na przykładzie Lewandowskiego, teoretycznie można użyć, bo w świetle ustawy „ Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych”
Ale w praktyce ograniczeniem nie jest w tym przypadku twarz Lewandowskiego tylko zdjęcie bazowe jego twarzy, które jest samodzielnym utworem podlegającym oczywiście ochronie.
Jeśli twarz Lewandowskiego na okładce będzie wykonana na podst. fotografii, to okładka będzie opracowaniem cudzego utworu, a to wymaga zezwolenia autora utworu pierwotnego.
Czyli @Koalar, jeśli nadal rozważamy taką okładkę, to musiałbyś narysować Lewego z natury i podczas meczu albo wręczania jakieś orderu przez PADa.

Offline Koalar

« Odpowiedź #146 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 17:48:02 »
Ten tekst jest ciekawy i już o nim rozmawialiśmy w tym wątku. Zwracam uwagę na wyraz "jeżeli" i sformułowanie "funkcji publicznych". Warunek o pełnieniu funkcji publicznych musi być spełniony (zamiast "jeżeli" można sobie wstawić "pod warunkiem, że" albo "wtedy i tylko wtedy, gdy"), ale zawód piłkarza nie jest funkcją publiczną. Osobą pełniącą funkcje publiczne jest np. prezydent i jego wizerunek (jeśli wykonano go w związku z pełnieniem przez niego funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych) można bez przeszkód wykorzystywać. Tyle prawo. Natomiast praktyka jest raczej inna - dziś nikt się raczej nie pyta żadnej osoby powszechnie znanej (aktora, biznesmena, sportowca, celebryty), czy może wykorzystać w gazecie czy w sieci jego wizerunek utrwalony przez siebie np. na zdjęciu (podczas oficjalnych wystąpień tych osób). Prawo nie nadążyło za życiem. To jest jednak wykorzystanie wizerunku w celu informacji itp., raczej nikt znany się o to nie burzy (nie liczę fotek paparazzich, które już w ogóle są przegięciem), bo to buduje rozpoznawalność znanych osób i same by mogły sobie zaszkodzić. Natomiast nie sądzę, żeby wykorzystanie wizerunku w celu uatrakcyjnienia swojego produktu (twarz osoby znanej w komiksie) mieściła się w tym punkcie. Tak samo przecież producent dżojstików nie weźmie zdjęcia Andrzeja Dudy z jakiejś uroczystości państwowej i nie wykorzysta jego wizerunku w reklamie pada z tekstem "Najlepszy PAD na świecie!".
Mógłbym sam zrobić zdjęcie albo kupić od kogoś prawo do wykorzystania jego zdjęcia. Liczę jednak, że scenarzysta czy wydawca podchodzą mniej brawurowo do wykorzystania czyjegoś wizerunku w komiksie i nie będę musiał ryzykować ewentualnych problemów :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #147 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 18:55:37 »
Piłkarz podczas meczu np. reprezentacji kraju, jak najbardziej spełnia funkcję publiczną.
Prawo jest prawem, wiadomo, że jest spóźnione względem praktyki, ale jeśli chcemy rozważać opcje legalności, to narysowanie i opublikowanie twarzy Lewandowskiego jest bardziej zgodne z prawem niż zupełnie przypadkowy zbiór elementów dający w efekcie twarz, którą możemy przypisać przypadkowemu przechodniowi, który nie wyraził zgody.
Ja wiem, że to brzmi absurdalnie, ale de facto tak to właśnie działa  :o
PAD to odrębny temat, bo tam w grę wchodzą inne przepisy z innej ustawy  ;)
W przypadku Klossa i Mikulskiego jest jeszcze ciekawiej, bo komiks powstał w innym porządku prawnym, zablokowanie wznowienia wymagałoby chyba bardzo konkretnego pozwu ze strony spadkobierców, szczególnie, że to wznowienie a nie nowy utwór. Do tego kwestia tego, że Mikulski był osoba powszechnie znaną, a wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez niego funkcji zawodowych. Literalnie nie ma za bardzo podstaw.

Offline starcek

« Odpowiedź #148 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 20:23:29 »
Piłkarz podczas meczu np. reprezentacji kraju, jak najbardziej spełnia funkcję publiczną.
Nie, on pracuje wtedy w swoim zawodzie kopacza, ale to nie jest funkcja publiczna. Jedyne, co można zrobić to zamieścić jego zdjęcie w ramach relacji z imprezy. Koniec, kropka. Gdybyś chciał wydać album o tym wydarzeniu – nie możesz. Gdybyś narysował  o tym wydarzeniu komiks, to zapewniam, że przyjdą do Ciebie mili panowie z PZPN-u. Oczywiście jest szansa, że dojdą do wniosku, że kolejne medium pomoże w szerzeniu chwały naszych nielotów i wszystko rozejdzie się po piórach. Ale mają prawo zablokować taką publikację właśnie dlatego, że wykorzystasz wizerunek kopacza narodowego. I to nie musi być fotka. Wizerunek to również dowolne odzwierciedlenie (technika dowolna) umożliwiające jednoznaczną identyfikację danej osoby.

Prawo jest prawem, wiadomo, że jest spóźnione względem praktyki, ale jeśli chcemy rozważać opcje legalności, to narysowanie i opublikowanie twarzy Lewandowskiego jest bardziej zgodne z prawem niż zupełnie przypadkowy zbiór elementów dający w efekcie twarz, którą możemy przypisać przypadkowemu przechodniowi, który nie wyraził zgody.
Ja wiem, że to brzmi absurdalnie, ale de facto tak to właśnie działa  :o

Niestety rozczaruję Ciebie – tak to nie działa. Chcesz rozpoznania bojem – zrób jak radzono powyżej – machnij okładkę, specjalny print z rozpoznawalnym Lewym.

PAD to odrębny temat, bo tam w grę wchodzą inne przepisy z innej ustawy  ;)
W przypadku Klossa i Mikulskiego jest jeszcze ciekawiej, bo komiks powstał w innym porządku prawnym, zablokowanie wznowienia wymagałoby chyba bardzo konkretnego pozwu ze strony spadkobierców, szczególnie, że to wznowienie a nie nowy utwór. Do tego kwestia tego, że Mikulski był osoba powszechnie znaną, a wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez niego funkcji zawodowych. Literalnie nie ma za bardzo podstaw.
Nie, nie, nie -  prawo do wykorzystania wizerunku Mikulskiego nie pochodzi w związku z jego funkcją zawodową, ale  racji tego, że wyraził na to zgodę (co potwierdzał mruk cytując wywiad Wiśniewskiego), tyle, że zapewne udzielił prawa do bezterminowego wykorzystywania facjaty przez wydawcę. A jeśli nie zdefiniowanego tego w umowie wtedy, to są podstawy do roszczeń za wznowienia. I tak to działa. Ba, nawet można złożyć pozew jeśli kiedyś uregulowano pewne sprawy w umowie, ale obecnie strona udzielająca licencji/przenosząca prawa uważa się za ochwaconą. Jest na to odpowiedni paragraf w prawie autorskim. Znasz przypadek Sapkowskiego i CD Projekt, nie?

Możesz mi ślepemu zdradzić kto oprócz Radziwiłowicza trafił na karty W7? Z czystej ciekawości pytam. Choć to wątek o Klossie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline turucorp

« Odpowiedź #149 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 21:09:42 »
Możesz mi ślepemu zdradzić kto oprócz Radziwiłowicza trafił na karty W7? Z czystej ciekawości pytam. Choć to wątek o Klossie.
Nie mogę, zupełnie poważnie, bo to element, który będziemy jeszcze wykorzystywać w konkursach i różnych takich. Radziłowicza ujawniłem, bo wielu czytelników już samodzielnie do tego doszło.

W pozostałych kwestiach bardzo chciałbym żebyś podał jakikolwiek paragraf, orzeczenie czy wyrok sądowy, cokolwiek, bo na razie mogę to potraktować jako absurdalną opowieść z kategorii "bajki z mchu i paproci" :(
Wybacz, ale stężenie bzdur mnie przerosło.
Nie mogę narysować historii o meczu reprezentacji, bo PZPN mi zabroni? Nie wiem jak dochodzisz do takich wniosków, ale pojechałeś po bandzie.