Autor Wątek: Kapitan Kloss  (Przeczytany 90568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kubisz

Odp: Kapitan Kloss
« Odpowiedź #300 dnia: Cz, 27 Maj 2021, 14:42:58 »
Muza zrobiła dodruk! Było niby lmitowane wydanie i numerowali x z 1000, a teraz zrobili dodruk i numerują w górę, czyli mamy egzemplarz np. 1333. :o
A na piecząteczce jest 1333/1000? :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #301 dnia: Cz, 27 Maj 2021, 15:08:47 »
Nie, tylko 1333.
Piękno jest w oczach patrzącego.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: Cz, 27 Maj 2021, 15:26:29 »
Czyli jak sie znow wyprzeda dodruk to bedzie 3 i tak kopia 3456/nieskończoność :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #303 dnia: Cz, 27 Maj 2021, 15:47:22 »
Sami siebie piracą ;)

Offline Szekak

« Odpowiedź #304 dnia: Cz, 27 Maj 2021, 16:15:46 »
No niestety, straszną lipę odwalili, wypuścili limitkę numerowaną do 1000, a potem dodruk i numerują dalej. Żenujące dość.

Offline andrewk21

« Odpowiedź #305 dnia: Cz, 27 Maj 2021, 16:38:28 »
No i ja dzisiaj otrzymałem nr 1294 Ciekawe , może mieli od początku więcej? To jakiś błyskawiczny dodruk

Offline misiokles

« Odpowiedź #306 dnia: Cz, 27 Maj 2021, 20:39:08 »
Pewnie Muza sama została zaskoczona popularnością. Wcześniej by podbić sprzedaż (w założeniu słabą) napisali o ograniczonym nakładzie, a że rzeczywistość okazała się sukcesem sprzedażowym, więc się do niej dostosowali :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #307 dnia: Cz, 27 Maj 2021, 22:02:42 »
No i ja dzisiaj otrzymałem nr 1294 Ciekawe , może mieli od początku więcej? To jakiś błyskawiczny dodruk
Nie mieli od początku więcej, bo pieczątka to tylko numer, a na "/1000" było wydrukowane w komiksie. Po prostu rzucili limitke, żeby zwiększyć zainteresowanie, zobaczyli, że jest popyt więc olali to, że miała być limitka, bo liczy się standardowo $$$.

Offline starcek

« Odpowiedź #308 dnia: Pt, 28 Maj 2021, 21:31:30 »
Ta przebrzydła nomenklaturowa Muza Czarzastego to jednak wydawnictwo, które kłamie jak bura suka, umieszczając na okładkach informację, że Kloss jest wydany „zgodnie z oryginałem z 1971 r.”. Takiego wała!

W ogromnej liczbie zeszytów – a najbardziej to widać w  Partii Domina – mamy radosne, nieudolnie wpisywane teksty w dymkach. Widąć na pierwszy rzut oka, gdzie jest oryginalne liternictwo, a gdzie odwalono tę fuszerkę. Pytanie - przy którym wydaniu po raz pierwszy? Drugim, trzecim, czy czwartym? Mam tylko pierwsze, a w nim liternictwo jest w porządku. W dolnym dymku poniżej widać jak wyglądało oryginalne we wszystkich zeszytach pierwszego wydania.

I  nie dość, że wygląda jakby ktoś myszką wpisywał literki w komputerze (a może nieudolnie ręcznie?) to jeszcze tak znienawidził „i”, że konsekwentnie je pomijał w wielu miejscach.

Jest też zabawa w zgadywanie, co autor miał na myśli, bo przecież po co w całości wypełniać dymek?

Nie brak też zabaw z kolorami, bo jak się bawić, to bawić na całego!

A żeby na zakończenie tomu był mocny element, to w ostatnim zeszycie wdrukowano część kadru z kolejnej parzystej strony, co oczywiście pozbawia nas oryginalnego kadru, który powinien widnieć zamiast tego fragmentu.

Tak, to zaiste tom godny 50-lecia tej serii.

Naszła mnie ochota na zakup wersji po czesku w nadziei, że przynajmniej tam liternictwo jest jednolite i bez ubytków.

Horror, horror.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline parsom

« Odpowiedź #309 dnia: Pt, 28 Maj 2021, 21:49:26 »
Dopisek zgodnie z oryginałem pojawił na wydaniu z lat 80.
A co do liter to zgoda - dziadostwo kompletne.

Offline Burizleif

« Odpowiedź #310 dnia: Pt, 28 Maj 2021, 21:53:44 »
Dokładnie tak, mój egzemplarz praktycznie w każdym zeszycie ma takie kwiatki. Spodziewałem się lepszej jakości wydania ,,limitowanego".

Offline Koalar

« Odpowiedź #311 dnia: Pt, 28 Maj 2021, 22:00:11 »
Co za partanina (zwłaszcza jak na wydanie jubileuszowe i "limitowane").
Z tymi literami "i" to może zrobili własny font, ale z tą literą coś nie zagrało (puste pole zamiast litery) i tam, gdzie miała być, to po prostu jej nie ma.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline starcek

« Odpowiedź #312 dnia: Pt, 28 Maj 2021, 22:12:45 »
Dopisek zgodnie z oryginałem pojawił na wydaniu z lat 80.
[...]
Nie, wydanie drugie z lat 80. nie miało tego dopisku. To raczej 3. Muzy po raz pierwszy uraczyło nas tym badziewiem. Ale to już była kolejna dekada. A po kolejnej Super Express powtórzył w swoim. I teraz znowu jest.

Ktoś ma drugie wydanie żeby sprawdzić w Partii Domina jak tam z liternictwem w środku sprawy stoją?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #313 dnia: Pt, 28 Maj 2021, 23:13:50 »
Ja mam drugie wydanie i liternictwo też jest w porządku:

Ale jak przejrzałem to nowe zbiorcze, to u mnie akurat Partia Domina nie wygląda źle - dwa, trzy kadry tak, ale reszta jest ok. Dużo gorzej wygląda np. Akcja Liść Dębu, gdzie większość dymków jest spartaczona i wygląda tak:

Z resztą, chyba nie ma zeszytu, w którym nie występowałoby takie zwalone liternictwo...
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Maj 2021, 23:15:48 wysłana przez Jaxx »

Offline starcek

« Odpowiedź #314 dnia: Pt, 28 Maj 2021, 23:34:29 »
Teraz do sprawdzenia w kolejce wydanie trzecie od Muzy - zobaczymy, gdzie zaczęto to kaszanić..