Autor Wątek: Kapitan Kloss  (Przeczytany 90570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lipa

Odp: Kapitan Kloss
« Odpowiedź #255 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 05:42:46 »
Tylko co mnie to jako klienta interesuje?
Skoro ktoś przyjmuje zamówienia na tą pozycję, to logicznym jest, że ma zamówioną jakąś pulę, którą zrealizuje.

Później się dziwią ludzie, że ktoś zamawia w 10 sklepach jedną pozycję i blokuję tym samym możliwość zamówienia komuś innemu. Bo ja na pewno w podobnej sytuacji następnym razem tak zrobię, nie będę się skupiał na jedynym sklepie, tylko w każdym możliwym zamówię za pobraniem. Kto pierwszy zrealizuje, ten dostanie pieniądze.

Tutaj zostałem z niczym i zaczynam walkę z multiszopem

Offline enoce

« Odpowiedź #256 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 07:11:20 »
Typowo polskie podejście. Tylko co chcesz ugrać, bo "Z pustego i Salomon nie naleje."
Kwestią zrozumienia sytuacji, czy Ty sądzisz, że oni to zrobili specjalnie? Dla nich to zysk za każdy sprzedany egzemplarz, też im się nie uśmiecha taka sytuacja. Jest trudna i niewygodna. Uwierz mi, że obrażanie się nic nie zmieni.
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Maj 2021, 07:20:34 wysłana przez enoce »

Offline PJP

« Odpowiedź #257 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 07:28:17 »
Ale jakie obrażanie i dodatkowo próby sugerowania "polactwa"? Po co tłumaczyć dodatkowo sklep, który dał ciała. Mnie jako klienta nie interesują zapasy, stan magazynowy, zamówienia czy rozmowy z wydawnictwem czy pośrednikiem albo hurtownią. Korzystałem z usług multiszopa kilka razy i nie było problemów. Do czasu jak widać. Niestety jest to dość powszechny proceder aby przyciągnąć klienta i obracać gotówką.
Wszystko OK, jeśli całość jest przejrzysta i utrzymano kontakt z klientem. NIE WIERZĘ, żeby sklep dowiedział się np. wczoraj o 5 rano, że nie dostaną puli komiksów. Jeśli wiedzieli wcześniej, mogli poinformować i to byłoby zupełnie inaczej odebrane. TYPOWO polskie jest właśnie takie zachowanie - wyślijmy maila, jak już się sprawa walnęła... Kompletnie niepoważne zważywszy na konsekwencje -> brak możliwości zakupu w innym sklepie. Dobrze, że dodali "łaskawcy" iż mogą zwrócić pieniądze. Normalnie, cud malina!
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Maj 2021, 07:29:55 wysłana przez PJP »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 07:33:12 »
Wydawnictwo Muza, z informacji które mam w momencie wrzucenia tytułu do katalogu ofertowego nigdzie nie podało informacji o tym, że jest to nakład 1000 egzemplarzy. Więc podzielili to co wydrukowali tak aby każdy z zamawiających (księgarni, hurtownie itp itd) coś dostał. Nie ma tu wony danego sklepu, tylko wydawcy. Zazwyczaj sklep realizuje zamówienia w kolejności w jakiej pojawiały się zamówienia od ich Klientów. Nakład limitowany i tyle, sklep nie ma na to wpływu, mogą tylko przeprosić. Zapewne zamówiły tyle egzemplarzy + zakładka (na reklamację) ile wpadło im zamówień od odbiorcy końcowego, ale wysłać mogą tyle ile muza im dostarczyła. Koniec kropka.

Jakoś Gildia po dość krótkiej przedsprzedaży zmieniła status Klossa z przedsprzedaży na zapowiedź i nie można było zamawiać, właśnie dlatego, że nie wiedzieli ile dostaną. Więc można.

Offline burberry

« Odpowiedź #259 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 09:29:48 »
Typowo polskie podejście. Tylko co chcesz ugrać, bo "Z pustego i Salomon nie naleje."
Kwestią zrozumienia sytuacji, czy Ty sądzisz, że oni to zrobili specjalnie? Dla nich to zysk za każdy sprzedany egzemplarz, też im się nie uśmiecha taka sytuacja. Jest trudna i niewygodna. Uwierz mi, że obrażanie się nic nie zmieni.

Może ciebie to nie interesuje, ale ja, zamiast z komiksem, zostałem z ręką w nocniku, a akurat na tym tytule mi zależało. Zostaje mi rynek wtórny i spekulanci? Nie, dzięki. Gdybym wiedział, że Gandalf mnie oszuka, to bym kupił gdzie indziej i nie byłoby problemu. Proste.

Offline enoce

« Odpowiedź #260 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 10:15:12 »
Panowie wybaczcie, ale walka z wami to walka z wiatrakami, i nie chodzi tutaj o chęć obrażenia kogokolwiek. Tylko zrozumienia sytuacji. Ja Wasze rozgoryczenie rozumiem, nie mniejsze jest wszystkich sklepów które przyjęły preordery, złożyły zamówienia do wydawcy, a ten im odpisał (dzień przed premierą) możecie dostać tyle bo więcej nie mamy, nakład limitowany Raz jeszcze powtórzę, nigdzie nie dając takiej informacji wcześniej. Wina moim zdaniem leży po stronie Muzy.

"Wzięli pieniądze, żeby nimi poobracać...", na pewno twoje 100 kilka złotych nie zrobiło im różnicy, mają teraz kłopot to fakt. Ale to wydawca nie informował o bardzo niewielkim nakładzie w swoim katalogu ofertowym. Gdyby było inaczej sklepy same wystawiłyby określoną ilość możliwych do przyjęcia zamówień przedpremierowych. By takich kwiatków niebyło bo nikomu nie jest to na rękę.
 To moje zdanie i tyle, Nikt nie musi się z tym zgadzać, ale takie są fakty.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #261 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 10:19:26 »
Janusze już trzepią kasę.  ::)

https://allegro.pl/oferta/kapitan-kloss-nowa-calosc-stawka-wieksza-niz-zycie-10639721807?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MmJlOWRkOWUtODM1YS00OTI4LTk0ZmQtM2U2NzJmNWRhYzBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2dd8ecd8-8960-4c83-9493-4df22c1e789c

A tymczasem Janusze/spekulanci podbijają cenę na Allegro - jeszcze w zeszłym tygodniu było u niego 299, teraz 349. Do tego miał 12 sztuk łącznie, zostało mu 8 - ładny przykład dlaczego nie starczyło dla wszystkich chętnych w normalnym obiegu. Pewnie będzie teraz takich sprzedawców coraz więcej. Ciekawe, co powiedziałoby wydawnictwo na takie praktyki - bo sprzedaż po cenie innej niż okładkowa to chyba podchodzi pod działanie na szkodę wydawnictwu. 

Offline starcek

« Odpowiedź #262 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 10:59:42 »
[...] Wina moim zdaniem leży po stronie Muzy. [...]
Coś w tym jest. Gdyby dali jasny sygnał do hurtowni ile egzemplarzy trafi na rynek może nie byłoby takiej szopki. Księgarnie internetowe zbierają zamówienia na książki, których nie mają na stanie. No i mleko się wylało. Jak widać tradycyjny model model dystrybucji w przypadku nakładu 1000 szt. okazał się zbyt chłonny.

A swoją drogą. Ktoś dostał zamówienie z Taniej Książki?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 11:04:17 »
Ja zamówiłem w kilku sklepach. Ale chyba zrealizuję wszystkie możliwe zamówienia, bo widzę, że na tym będzie można zarobić  8)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #264 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 11:06:08 »

Tak, ja dostałem. Numer 581. Pierwotnie miałem zamówione na Gildii, ale TaniaKsiążka miała w dużo lepszej cenie + lojalka, więc zaryzykowałem. Udało się :) Ten powrót na Gildię możliwości zakupu to pewnie między innymi ten mój anulowany.

Offline Koalar

« Odpowiedź #265 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 11:51:16 »
Jakoś Gildia po dość krótkiej przedsprzedaży zmieniła status Klossa z przedsprzedaży na zapowiedź i nie można było zamawiać, właśnie dlatego, że nie wiedzieli ile dostaną. Więc można.

Tak, ale Gildia to sklep typowo komiksowy i siedzi w temacie, stąd ktoś tam może zobaczył, że jest dużo zamówień i mogą być problemy z brakiem dostępności, więc zablokował przedsprzedaż. W sklepach ogólniejszych przy setkach zapowiedzi nic dziwnego, że się nie pokapowali (to jednak rzadkie zjawisko, że książka czy komiks wyprzedadzą się na pniu).

Pewnie będzie teraz takich sprzedawców coraz więcej. Ciekawe, co powiedziałoby wydawnictwo na takie praktyki - bo sprzedaż po cenie innej niż okładkowa to chyba podchodzi pod działanie na szkodę wydawnictwu. 

Paragrafu na to nie ma. Wydawnictwo zarobiło na tych egzemplarzach. Jakie szkody ponosi wydawnictwo? Chyba samo zadziałało na swoją szkodę przez zrobienie za małego nakładu w postaci 1000 numerowanych sztuk :)
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline parsom

« Odpowiedź #266 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 12:15:53 »
TYPOWO polskie jest właśnie takie zachowanie - wyślijmy maila, jak już się sprawa walnęła... Kompletnie niepoważne zważywszy na konsekwencje -> brak możliwości zakupu w innym sklepie. Dobrze, że dodali "łaskawcy" iż mogą zwrócić pieniądze. Normalnie, cud malina!

No ale co mają teraz zrobić?

Offline Torpedo

« Odpowiedź #267 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 14:28:40 »
Poczekać. Jestem pewien, że Muza dodrukuje. Zapewne jako kolejne wydanie, np ze zmienioną okładką, już jako "nielimitowane".

Offline Eyeless

« Odpowiedź #268 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 14:40:18 »

(...)

W czwartek miałem informacje o możliwości odbioru, a w piątek zgarnąłem osobiście.
Obstawiam, że wysyłki zaczęli z końcem tygodnia, więc pewnie niebawem wpadnie.
Pytanie podstawowe, czy nie przyjęli więcej zamówień od egzemplarzy z Muzy.

Offline starcek

« Odpowiedź #269 dnia: Pn, 17 Maj 2021, 15:00:54 »
Wietrząc kłopoty z zamówieniem chciałem zapłacić przy odbiorze, co zakończyło się anulowaniem zamówienia (mimo, że dostałem link, który miał zmieniać sposób zapłaty), ale dorwałem tę cęgłę gdzie indziej. Choć co do samego wydania mam bardzo mieszane uczucia.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.