to jest forum dyskusyjne fanów komiksu. turu odpuść proszę z tym znaniem się na analizie komiksów bo pogrzebiesz kolejny temat.
Czyli na forum dyskusyjnym nie wolno dyskutować o komiksach, bo może to pogrzebać temat?
Coraz lepiej

Oj, toksyczne to Wasze forum, myślałem, że będzie tu inaczej. Turu to chyba uwielbia te male dramy i ten swój protekcjonalny ton wszechwiedzącego. Nie psujcie ludziom frajdy z czytania komiksów, o to chyba chyba w tym chodzi.
„Nasze” forum? A ty tu nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, współtworzącym treści?
Nie jestem wszechwiedzącym, a mój domniemany „protekcjonalny ton” rozbrzmiewa tylko i wyłącznie w twojej głowie

Jeśli ktoś stawia tutaj tezę, to powinien przedstawić racjonalne argumenty na jej poparcie, a nie swoje „widzimisie” jak robi to np. @Pestak.
Akurat też poznałem osobiście Christe. I na tyle polubiłem pana Janusza, że nie mam zamiaru go oczerniać. Tym bardziej, że nie ma ku temu żadnych obiektywnych powodów. Chyba jednak będę musiał dokończyć ten swój artykuł, żeby niektórym pozamykać kłapaczki.
A ktoś tu kogoś oczernia?

Obiektywnie, twórczość Christy nie powstała z próżni, tylko jest wynikiem kontynuacji i inspiracji wieloma wcześniejszymi twórcami (jak również tymi, którzy tworzyli równocześnie z Christą). Tak właśnie powstają komiksy i nie ma w tym nic złego.
Złem jest budowanie fałszywej mitologii o domniemanej unikatowości i genialności twórców z PRL, którzy jakoby pojawili się, niczym anioły, na tej kulturowej, polskiej pustyni, pośrodku niczego i z tego niczego, w swoim geniuszu, stworzyli arcydzieła, nie mające odpowiedników na całym świecie.
Wybacz, ale tak po prostu nie było.