Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256152 razy)

Offline Castiglione

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #750 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 16:51:36 »
Ale nie nazywajmy recenzją czegoś, pod czym jest adnotacja: "Dziękujemy wydawnictwu Egmont Polska za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego". To reklama, nie recenzja. Ten sam "recenzent" kupę pt. "Obłęd Hegemona" uznał za niemal arcydzieło (ocena: 8/10).
Bo to, że mu się te komiksy podobają, to przecież nie może być prawdą, bo tobie się nie podobają. Ten sam recenzent ocenił też nowego "Asteriksa" na 5/10, "Lucky Luke'a" na 3/10, Cliftona na 3,5/10 - i w każdym przypadku również podziękował Egmontowi za egzemplarz do recenzji. Dalej nie chciało mi się już szukać. No ale super reklama.

https://www.komiksydisneya.pl/2021/11/w-poszukiwaniu-humoru-asteriks-39.html
https://www.komiksydisneya.pl/2020/11/najgorsze-albumy-w-historii-lucky-luke.html
https://www.komiksydisneya.pl/2020/03/mierna-kontynuacja-clifton-3-recenzja.html

Offline radef

« Odpowiedź #751 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 16:53:38 »
Ale nie nazywajmy recenzją czegoś, pod czym jest adnotacja: "Dziękujemy wydawnictwu Egmont Polska za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego". To reklama, nie recenzja. Ten sam "recenzent" kupę pt. "Obłęd Hegemona" uznał za niemal arcydzieło (ocena: 8/10).
Widzę, że zostałem wywołany do tablicy. Przykładowe "recenzje" z takim samym dopiskiem.
https://www.komiksydisneya.pl/2021/11/w-poszukiwaniu-humoru-asteriks-39.html - 5/10
https://www.komiksydisneya.pl/2021/04/ostatni-komiks-morrisa-lucky-luke-70.html - 5,5/10
https://www.komiksydisneya.pl/2020/11/najgorsze-albumy-w-historii-lucky-luke.html - 3 i 4,5/10

Oczywiście przyznam się, że recenzje trzech pierwszych albumów "Kajka i Kokosza: Nowych przygód" mają ciut zawyżone oceny, ale to nie wynika z jakichkolwiek egzemplarzy recenzenckich, bo nie jestem osobą, która za kilkanaście złotych mogłaby się zeszmacić, ale po prostu była to kontra do gigantycznej nieuzasadnionej krytyki. Nadal jednak będę tych komiksów bronić, ponieważ nie jest to majstersztyk, ale porównując do tego co dzieje się z podobnymi seriami na rynku frankofońskim, naprawdę nie jest źle.

A i moja opinia o serii Christy też jest dość specyficzna, ponieważ lubię komiksy z Wieczoru Wybrzeża (i Kajtka i Kajka), lubię te późniejsze ze Świata Młodych, ale pierwszych albumów ze Świata Młodych nie trawię i dla mnie to dowód, że Christa musiał parę lat popracować, by się przyzwyczaić do nowego formatu.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #752 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 17:12:37 »
To jest zawsze trudny temat. Z jednej strony dlaczego ktoś profesjonalnie albo nawet półprofesjonalnie piszący o komiksach miałby do biznesu dokładać i oceniać tylko to, co sam kupi. Na tej zasadzie nigdy się nie pojawi u nas zawód profesjonalnego recenzenta. Z drugiej strony, szczególnie przy kontrowersyjnych opiniach, może się pojawiać podejrzenie, że recenzent nie chce zniechęcić wydawnictwa, bo wtedy może przestać dostawać od nich darmówki. Ja podchodzę do tego tak, że wyrabiam sobie zdanie o recenzencie po prostu po przeczytaniu / obejrzeniu kilku(nastu) jest recenzji. Ale muszę przyznać, że bardzo szanuję jak recenzent z własnej woli zaznacza, że ocenia tylko coś kupionego przez siebie (tak zrobił choćby prowadzący kanał CoJaPacze! na YT).

Online parsom

« Odpowiedź #753 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 17:24:25 »
Gdyby uznać, że wszystkie recenzje pisane na podstawie "darmowych egzemplarzy recenzenckich" są nieobiektywne to chyba niewiele by zostało.

No i w sumie tak jest. Dziś prawdziwych recenzji już nie ma. Są omówienia, popisy elokwencji recenzenta, albo żale, że dzieło nie dopasowało się do oczekiwań wyrobionych na podstawie okładki. Doszło już do tego, że jak się zastanawiam nad jakimś tytułem, to sprawdzam jakie opinie wypisują ludzie dający mu negatywne oceny. Jak są kompletnie od czapy, to jest znak że można brać.

Offline nocny

« Odpowiedź #754 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 19:34:11 »
Właśnie odfoliowałem 2 tom KiKa a tam część stron zupełnie białych, bez plansz  :o

« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Grudzień 2021, 19:40:00 wysłana przez nocny »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #755 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 19:42:47 »
Właśnie odfoliowałem 2 tom KiKa a tam część stron zupełnie białych, bez plansz  :o

Zamów u Kiełbusa skopiowanie plansz Christy, będziesz miał białego kruka jak się patrzy ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #756 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 19:43:44 »
Reklamuj, choć zgaduję że nie będzie to łatwe, skoro wymiotło z magazynów.

Offline asx76

« Odpowiedź #757 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 20:09:20 »
Reklamuj, choć zgaduję że nie będzie to łatwe, skoro wymiotło z magazynów.

Ciekawe ile jest takich "białych kruków" ;)

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #758 dnia: Pn, 20 Grudzień 2021, 23:53:40 »
Ale "egzemplarze recenzenckie" to chyba sprawa, która istnieje od dawna i występuje dość powszechnie.
Pamiętam magazyny (chyba Produkt, AQQ, Krakers)
Nie porównuj magazynów do blogów.

Gdyby uznać, że wszystkie recenzje pisane na podstawie "darmowych egzemplarzy recenzenckich" są nieobiektywne to chyba niewiele by zostało.
Popatrz na lubimyczytac - przez pierwszy miesiąc od wydania czegoś, w ogóle nie ma sensu czytać recenzji.

Bo to, że mu się te komiksy podobają, to przecież nie może być prawdą, bo tobie się nie podobają. Ten sam recenzent ocenił też nowego "Asteriksa" na 5/10, "Lucky Luke'a" na 3/10, Cliftona na 3,5/10 - i w każdym przypadku również podziękował Egmontowi za egzemplarz do recenzji. Dalej nie chciało mi się już szukać. No ale super reklama.
Czyli nie reklama, a zwyczajnie gust do odbytu. Sorry, autorze, ale jeśli ktoś tę kupę w pierwszym tomiku Nowych Przygód ocenia na 8/10, to musi mieć gust konkretnie skopany.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #759 dnia: Wt, 21 Grudzień 2021, 08:07:08 »
Czyli ponownie - recenzja jest zła, bo tobie się komiks nie podoba.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #760 dnia: Wt, 21 Grudzień 2021, 13:17:52 »
Bo komiks obiektywnie jest cienki jak d... dżdżownicy.

Offline fikander

« Odpowiedź #761 dnia: Wt, 21 Grudzień 2021, 15:50:07 »
Obiektywnie stwierdzam, że to tylko twoja subiektywna opinia.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #762 dnia: Śr, 22 Grudzień 2021, 02:14:47 »
Bo komiks obiektywnie jest cienki jak d... dżdżownicy.
A dopiero co w innym temacie pisałeś:

Cytat: Pawel.M
isteklistek
Chodzi o to, że ludzie nie czytają tego, co mają czytać. I nie podoba im się to, co ma im się podobać. To patriarchat, mizoginia, rasizm, klasizm, homofobia, transfobia, fatfobia i jeszcze milion innych izmów i fobii wymyślonych przez lewicę.
Myślałem, że to wyśmiewasz, a okazuje się, że pisałeś na poważnie.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #763 dnia: Śr, 22 Grudzień 2021, 09:47:07 »
I tu się rodzą do Pawla M. dwa pytania :

1. A co jest tu dla ciebie wyznacznikiem standardów co jest kiepskie a co dobre bo z tego co widzę na razie powołujesz się wyłącznie na prywatne gusta... ale jeśli tak jest to co czyni je ponad gusta innych by mówić im że są (cytuję) "skopane"? Skąd pewność, że ty masz rację a nie na odwrót?  ??? (Lub że może wszyscy rację mają bo każdy upodobania ma inne i obiektywnie nie ma czegoś takiego jak złe gusta?)

2. Powołując się na wszystko co tutaj padło jak interpretujesz więc fakt, że tomy Nowych Przygód były nominowane do "komiksu roku" na MFKiG? Całe juri, które robiło listę miało lewe gusta czy egmont sypnął Judaszowymi Srebrnikami egzemplarzami recenzenckimi?

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #764 dnia: Śr, 22 Grudzień 2021, 11:31:24 »
A dopiero co w innym temacie pisałeś:
Widzę, że kolega ma wielki problem z odróżnieniem ideologicznych nakazów od opinii. Poza tym czy ja ci narzucam co masz czytać, a co masz nie czytać? Nie, nie jestem z lewicy. Czytaj sobie co chcesz, nawet harlequiny (wszak nie można uznać, że są słabe - nie ma słabych rzeczy, są tylko opinie...).

Obiektywnie stwierdzam, że to tylko twoja subiektywna opinia.
Nie, to obiektywna opinia. Rysownik dał rade tylko jeden - Kiełbus. Scenarzysta ani jeden - Kur bladym cieniem Christy, pozostali dwaj totalnym nieporozumieniem.

Zaletą Christy było to, że umiał pisac tak, że mi dziecko, i dorosły znalazł coś dla siebie. Kur (o Samojliku nie mówiąc, a na Janicza litościwie spuśćmy zasłonę miłosierdzia) pisze tylko dla dzieci.

Kot Tip-Top
Tak, wiem - teraz jest trynd, że rzeczywistość nie istnieje, są tylko poglądy i opinie.

A co jest tu dla ciebie wyznacznikiem standardów
W przypadku kontynuacji znanej serii - zbieżność z oryginałem, tak w warstwie graficznej (i tę Kiełbus mniej więcej daje), jak i scenariuszowej (i tej Kur nie daje, to facet od przerabiania kawałów z brodą na heheszki dla dzieci). W przypadku Obłędu Hegemona - co gorsza - scenarzystą jest nie tylko Kur. Niestety, bo ten blady cień Christy, przy pozostałej dwójce jawi się jak laureat Nobla przy laureatce nagrody pisma Cienie i Blaski.

jak interpretujesz więc fakt
Znaczy, mówisz, że krewni i znajomi uznali, że KiK krewnych i znajomych jest OK? To wiesz gdzie to mam? tak, własnie tam. Podobnie, jak wszelkie polskie nagrody branżowe.

Swoje zdanie o tym gniocie profanującym serię KiK wyraziłem obszerniej:
http://seczytam.blogspot.com/2016/10/kajo-i-kokosz-nowe-przygody-obed.html
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Grudzień 2021, 11:42:35 wysłana przez Pawel.M »