Autor Wątek: Festiwal (Jacek Świdziński; Kultura Gniewu 2023)  (Przeczytany 11933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Festiwal (Jacek Świdziński; Kultura Gniewu 2023)
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 21:59:33 »
@Leyek Jakby co to ja się nie rzuciłem na @Guru bo "walnął głupotkę odnośnie nakładu" tylko lekko złośliwie mu odpowiedziałem bo też jego post o treści:

Dla mnie, klienta, ten komiks jest po prostu nieinteresujacy. Fajnie, że autor zdobył nagrodę. Może też dzięki temu te 500(?) egzemplarzy nakładu nie będzie się sprzedawać kilka lat.

jako złośliwostkę odczytałem. Myślałem, że jako Guru Komiksu orientuje się, że wszystkie wydane przez Jacka komiksy wyprzedały się szybciej niż latami, te nakłady to niekoniecznie 500 egz., ale chciał się trochę powyzłośliwiać. Jeśli nie miał złych intencji to z mojej strony no hard feelings, jak mawiają Amerykanie :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #76 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 22:13:33 »
Leyku, to jeszcze mi tylko odpowiedz, po jaką cholerę wywoływałeś mnie tak tragicznie do tablicy w wątku o najlepszych komiksach?
Bo teraz już zwyczajnie nie wiem, czy usiłujesz rozmawiać poważnie, czy tylko szukasz jakiegoś pretekstu? A nie podejrzewałem cię o takie zagrywki.

Przecież to był żarcik, to raz. A dwa to (i piszę szczerze) nie spodziewałem się, że tam w ogóle zaglądasz.

Jeśli poważnie, to proszę bardzo. Jesteś tutaj chyba jedyną osobą, która podnosi temat „zbyt wysokiego progu wejścia” „Festiwalu”ze względu na fabułę.
Wszyscy pozostali „niezadowoleni”, punktują (od dawna zresztą) formę graficzną, którą posługuje się Jacek.
Wybór do tego typu nagrody to najczęściej pewien kompromis wśród jury, tutaj (o czym zresztą Jacek wspomina podczas odbioru), w dwuetapowym wyborze uczestniczyło 70 osób.
Czyli dla 70 osób, w większości spoza komiksowa, ten próg nie był za wysoki, ba, nawet grafika ich nie odstraszyła?
Dlaczego?
Nie wiem, może wychowali się na rysunkach Mrożka i Butenki? Może znają odpowiedni kontekst historyczny i kulturowy? A może czytają „Przekrój” i to co robi Jacek jest dla nich czytelne i nieproblematyczne?
Mieli do wyboru sporo dobrej literatury, nikt by się nie obraził, gdyby wybrali cokolwiek innego, ale akurat traf chciał, że wybrali komiks, „patyczaki” ze „zbyt wysokim progiem wejścia”.
I teraz, zamiast się cieszyć, że komiks pierwszy raz w pełni zaistniał wśród tych nagród, dostajemy tutaj gorzkie żale podobno „wielbicieli komiksów”, którzy mają wielki problem, że to nie to co oni by chcieli.

Kurde, ale przecież mnie ten wybór strasznie cieszy!!! Oglądałem w tv na żywo, specjalnie dlatego, że nominowany był Świdziński. Zobacz co ja napisałem w pierwszym poście "że to jest najmniej przystępny komiks z wszystkich Świdzińskiego", nie że "jest nieprzystepny totalnie"!! A potem tylko tłumaczyłem czemu wg mnie to jest "wyższy próg wejścia" niż w innych jego komiksach, a Ty czy @michal81 sobie to jakoś inaczej poodczytywaliście.
Znów wyciągasz niewłaściwe wnioski.

Czemu tej nagrody nie dostały komiksy Prosiaka albo Spella?

Znów, przecież nie pisałem, że te komiksy miały dostać nagrodę. Pisałem, że byłyby przystępniejsze jako pierwszy przeczytany w życiu/od dawna komiks dla kogoś nieczytającego. Tylko tyle.

nienawistnego międlenia o „patyczakach” i „progach wejścia”, tylko zwyczajne gratulacje, że znowu coś mimo wszystko gdzieś się przebiło?

I zobacz w jednym zdaniu połączyłeś głupoty o patyczakach i przeinaczony kontekst mojej wypowiedzi. Wrzuciłeś mnie do jednego wora z tymi atakującymi dla samego ataku. To jest właśnie dla mnie brak szacunku. A gratulacje pierwszy na forum napisałem jakby co.

A co do kąsania, przypieprzania, niech kąsają, przypieprzają się i piszą głupoty. Ich sprawa, ich strata. Przecież dobrze wiesz jak działa Internet :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #77 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 22:32:19 »
Jeśli nie miał złych intencji to z mojej strony no hard feelings, jak mawiają Amerykanie :)

Jaszczu, czy ten wpis @Guru wystarczająco wyjaśnia jego intencje?
Bo z reakcji @Leyka widzę, że czasami lepiej udawać, że czegoś nie ma, chociaż jest  :-\

Festiwalu nie muszę dyskredytować, bo ów komiks sam to robi np. swoimi rysunkami. I tak go nie kupię, bo wolę, aby te pieniądze poszły na wartościowsze komiksy.

Przecież to był żarcik, to raz. A dwa to (i piszę szczerze) nie spodziewałem się, że tam w ogóle zaglądasz.

Przecież sam wiesz jak działa internet :P Akurat mi się wyświetliło, to spojrzałem (co za pech! XD ).

Kurde, ale przecież mnie ten wybór strasznie cieszy!!! Oglądałem w tv na żywo, specjalnie dlatego, że nominowany był Świdziński. Zobacz co ja napisałem w pierwszym poście "że to jest najmniej przystępny komiks z wszystkich Świdzińskiego", nie że "jest nieprzystepny totalnie"!! A potem tylko tłumaczyłem czemu wg mnie to jest "wyższy próg wejścia" niż w innych jego komiksach, a Ty czy @michal81 sobie to jakoś inaczej poodczytywaliście.
Znów wyciągasz niewłaściwe wnioski.

Nie wyciągam wniosków, tylko spontanicznie się odnoszę.
Zauważ, że w poprzednim poście staram się dookreślić, dlaczego, moim zdaniem, Świdziński w tym roku wygrał.
Trudno, żeby wygrał komiksem którego w ubiegłym roku nie wydał.

Znów, przecież nie pisałem, że te komiksy miały dostać nagrodę. Pisałem, że byłyby przystępniejsze jako pierwszy przeczytany w życiu/od dawna komiks dla kogoś nieczytającego. Tylko tyle.

Może by były, a może by nie były.
Ja nie wiem, testuję na znajomych i o ile Prosiak wielu wchodzi, to już Spell niekoniecznie.
W kręgach bliższych jurorom być może żaden z nich nie wchodzi tak dobrze jak Świdziński, nie mam pojęcia.

I zobacz w jednym zdaniu połączyłeś głupoty o patyczakach i przeinaczony kontekst mojej wypowiedzi. Wrzuciłeś mnie do jednego wora z tymi atakującymi dla samego ataku. To jest właśnie dla mnie brak szacunku. A gratulacje pierwszy na forum napisałem jakby co.

Połączyłem, bo to główne „zarzuty”, choć ich intencja jest różna. Jeśli dla ciebie to oznaka braku szacunku, to przepraszam, nie było to moją intencją.

A co do kąsania, przypieprzania, niech kąsają, przypieprzają się i piszą głupoty. Ich sprawa, ich strata. Przecież dobrze wiesz jak działa Internet :)

To gdzieś jeszcze w internecie ma miejsce taka akcja związana z paszportem „Polityki” dla „Festiwalu”?  :o
Kurcze, nie zauważyłem :[

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #78 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 22:45:37 »
To gdzieś jeszcze w internecie ma miejsce taka akcja związana z paszportem „Polityki” dla „Festiwalu”?  :o
Kurcze, nie zauważyłem :[

Jaka akcja? Przecież to Ty nakręcasz dramę ;) a inni co chcą się przypieprzyć w temacie Świdzińskiego wykorzystują (bo Świdziński już kolejny raz jest dla (mam nadzieję) marginesu użytkowników forum świetnym kozłem ofiarnym).
Zresztą to raptem 3 strony i zaangażowane 5-6 osób, nazywanie tego "akcją" to spore nadużycie :)

Bo z reakcji @Leyka widzę, że czasami lepiej udawać, że czegoś nie ma, chociaż jest  :-\

No pewnie, że czasami lepiej. Nie szkoda Twojego czasu na próby przekonywania kogoś, kogo się nie da przekonać?*

Nie wyciągam wniosków, tylko spontanicznie się odnoszę.

No właśnie czasem zbyt spontanicznie, nie doczytasz, nie wyłapiesz całego kontekstu, a już literki są wklepywane :P

*to pytanie retoryczne wiem, że takie przepychanki na forum to dla Ciebie sama radość ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #79 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 23:15:33 »
*to pytanie retoryczne wiem, że takie przepychanki na forum to dla Ciebie sama radość ;)

No może nie sama, ale kiedy np. siedzę w fabryce nie mogąc rysować, to najprostsza forma odstresowania.
Przecież nie będę dzieci bił po powrocie z 12h zmiany albo popadał w jakiś alkoholizm, jeśli alternatywnie mogę się trochę zeszmacić, robiąc z siebie idiotę na jakimś forku i to w trakcie „szychty”.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #80 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 11:59:09 »
Teraz pozostaje ci cierpliwie czekać na odpowiedź (no chyba, że jeszcze tutaj walczysz o kolejne lajki pewnej obrażonej na mnie forumowiczki XD ).

? Kurczę, mam nadzieję, że to nie o mnie ci chodzi, bo nie mam pojęcia, kiedy miałabym się na ciebie obrazić. Chyba nie pijesz do tego, że wyżej polubiłam jeden post twojego rozmówcy.  :o Tak se czytam dla rozrywki dramy na forum i czasem polajkuje, ale sama w nich raczej udziału już nie biorę i szczerze nie pamiętam, żebym z tobą się wdawała w dyskusje i jeszcze w dodatku przejmowała nimi na tyle, żeby uchodzić za obrażoną.

Jak to o mnie, to no hard feelings, źle odczytałeś jakąś moją reakcję. A jak nie o mnie, to spoko, choć w sumie nie kojarzę żadnej zażartej na ciebie forumowiczki. No ale ciężko spamiętać wszystkie tutejsze dyskusje, bo też i po co.  :) Miłego piąteczka życzę wszystkim stronom rozmowy.

Offline turucorp

« Odpowiedź #81 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 12:21:50 »
O rany, @Lavender, luzik, jaja sobie robię. Naprawdę, nie przejmuj się tymi bzdetami, które tutaj wypisuję.
Lepiej sięgnij sobie po jakiś komiksik, polecam coś krajowego ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #82 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 12:47:07 »
Turucorp szuka po prostu zaczepki, nic nowego, mężczyzn porozstawiał po kątach, to teraz wziął się za kobitki ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #83 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 13:17:04 »
O rany, @Lavender, luzik, jaja sobie robię. Naprawdę, nie przejmuj się tymi bzdetami, które tutaj wypisuję.
Lepiej sięgnij sobie po jakiś komiksik, polecam coś krajowego ;)

A ok, no wiesz, niestety w tekście pisanym ciężko wyczuć, a ja nie chciałabym, żeby ktoś żywił do mnie urazy, o których nawet nie wiem. Sorki za offtop, miłej dalszej dyskusji (mnie się w międzyczasie znudziła, więc więcej lajków nie będzie   ;D).

Ps. Krajowy niedawno był Staś i Zła Noga, a teraz będzie Tytusopedia.

Offline turucorp

« Odpowiedź #84 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 14:38:30 »
Turucorp szuka po prostu zaczepki, nic nowego, mężczyzn porozstawiał po kątach, to teraz wziął się za kobitki ;)

Nikogo nigdzie nie rozstawiam, ale jeśli ktoś chce racjonalnie porozmawiać, zamiast tutaj odstawiać "bezpieczne" szopki pod płaszczykiem forumowej anonimowości, to (tym razem zupełnie na poważnie), zapraszam chociażby w marcu do Krakowa. Zdaje się, że będę tam gadał razem ze Świdzińskim i obaj (ja szczególnie) chętnie się odniesiemy do wszelkich "ansów". Serdecznie zapraszam, można będzie wylać wszelkie gorzkie żale i uzyskać konkretne odpowiedzi na dowolne pytania. Wystarczy odrobina odwagi cywilnej  8)

Offline Dracos

« Odpowiedź #85 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 15:06:02 »
No może nie sama, ale kiedy np. siedzę w fabryce nie mogąc rysować, to najprostsza forma odstresowania.
Przecież nie będę dzieci bił po powrocie z 12h zmiany albo popadał w jakiś alkoholizm, jeśli alternatywnie mogę się trochę zeszmacić, robiąc z siebie idiotę na jakimś forku i to w trakcie „szychty”.

Jak już poszedł temat w offtop to ja miałbym osobistą prośbę żebyś w temacie W7 coś napisał o planach na przyszłość, tych najbliższych i powiedzmy dalekosiężnych (co wam jako zespołowi się marzy). Jak wygląda sprzedaż (czy jest satysfakcjonująca, czy jest pole do wzrostu) ofc to co możesz ujawnić. Jak coś pisałeś ostatnio to sorry musiało mi wylecieć z pamięci

Offline turucorp

« Odpowiedź #86 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 15:22:16 »
Jak już poszedł temat w offtop...

Mam cichą nadzieję, że moderacja tym razem będzie w stanie odróżnić offtop od spamu (bo notorycznie mają z tym poważny problem). W temacie W7 informacje pojawią się, jak tylko dostaniemy feedback od Ongrysa (czekamy na potwierdzenie z drukarni i podsumowanie sprzedaży za ubiegły rok).

« Odpowiedź #87 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 16:19:02 »
? Kurczę, mam nadzieję, że to nie o mnie ci chodzi, bo nie mam pojęcia, kiedy miałabym się na ciebie obrazić. Chyba nie pijesz do tego, że wyżej polubiłam jeden post twojego rozmówcy.  :o Tak se czytam dla rozrywki dramy na forum i czasem polajkuje, ale sama w nich raczej udziału już nie biorę i szczerze nie pamiętam, żebym z tobą się wdawała w dyskusje i jeszcze w dodatku przejmowała nimi na tyle, żeby uchodzić za obrażoną.

Jak to o mnie, to no hard feelings, źle odczytałeś jakąś moją reakcję. A jak nie o mnie, to spoko, choć w sumie nie kojarzę żadnej zażartej na ciebie forumowiczki. No ale ciężko spamiętać wszystkie tutejsze dyskusje, bo też i po co.  :) Miłego piąteczka życzę wszystkim stronom rozmowy.

To miło, że nie bierzesz sobie tego do serca, ale wiesz mogłabyś jednak na przyszłość wykazać się większą dozą empatii. Trzeba pomyśleć też o tym, że dla niektórych, zwłaszcza tych mniej niż bardziej, mogą te lajki być śmiertelnie poważną sprawą.

Offline turucorp

« Odpowiedź #88 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 16:27:36 »
  To miło, że nie bierzesz sobie tego do serca, ale wiesz mogłabyś jednak na przyszłość wykazać się większą dozą empatii. Trzeba pomyśleć też o tym, że dla niektórych, zwłaszcza tych mniej niż bardziej, mogą te lajki być śmiertelnie poważną sprawą.
A to akurat jest ewidentny spam, za który moderacja mogłaby się w końcu wziąć, zamiast rąbać cenzorską siekierą na oślep  ::)

Online michał81

« Odpowiedź #89 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 19:04:09 »
Ja pisałem, że Festiwal ma najwyższy próg wejścia z komiksów JŚ, a po paru h @michal81 stwierdził, że wychodzi, że wszystkie jego komiksy mają kosmiczny próg wejścia (tylko nikt niczego takiego nie napisał!!) i jeszcze dostał za tą wypowiedź lajki.
Gdzie ja w moim poście napisałem że wszystkie komiksy Jacka mają duży próg wejścia? Przecież wyraźnie odniosłem się do Festiwalu, żartobliwie przywołując porównanie tego do komiksów Moore, z którymi taki problem bywa i to nie ja tu rzuciłem oskarżenia w stosunku do Festiwalu, że ma jakiś "wyśrubowany" próg wejścia. Inna sprawa, że komiksy Moore'a zmuszają (przynajmniej mnie) do szukania o co autorowi chodziło i do czego nawiązywał i jeśli Festiwal zmusza do podobnych rzeczy, to bardzo dobrze. Wystarczy włożyć samemu w to trochę wysiłku, a na pewno da to sporą satysfakcję czytelnikowi.

A co do lajków, to ja tu nie piszę swoich postów dla nich czy jakiegoś fejmu, więc cytując klasyka
szanujmy się choć trochę i jak już odpowiadamy komuś to przeczytajmy i spróbujmy zrozumieć co ten inny uczestnik dyskusji chciał przekazać. Bo tutaj w ciągu dnia jest tyle przekłamań, powyciąganych dziwnych wniosków, narzucania komuś co on miał na myśli, że głowa mała.