Autor Wątek: Blaki  (Przeczytany 2962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Popiel

Blaki
« dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:54:23 »
Ukazująca się od 19 lat seria komiksowa Mateusza Skutnika nie ma tu swojego wątku. Trochę mnie to dziwi, ale w zasadzie chyba jednak nie.

Pierwszy "Blaki" - skromny zeszycik, współtworzony z Karolem Konwerskim, był zarazem debiutanckim wydawnictwem Timof Comics (wtedy - Timof i Cisi Wspólnicy). Zachwycił. Pozostaje najważniejszym i dla mnie przełomowym polskim komiksem, bo dzięki niemu przekonałem się, że w PL też można mądrze, refleksyjnie i zgryźliwie łączyć filozofię z codziennością.

Drugi "Pan Blaki" wydany był pod egidą nobliwego "Znaku". Ten sam tandem twórców parafrazował w nim "Mini-wykłady o maxi-sprawach" Leszka Kołakowskiego. I współgrało to znakomicie.

Trzeciego "Blaki. Paski" wydała Kultura Gniewu. I jest to bardzo nierówny zestaw krótkich form, tworzonych m.in. na potrzeby konkursów na nieodżałowanym forum Wraka czy Gildii. Nie licował jakoś.

Czwarty "Blaki. Czwórka" z 2014 roku to już w pełni autorskie dzieło Mateusza Skutnika. Zarazem odejście od krótszych historii na rzecz jednej, dłuższej (choć pełnej dygresji i meandrów) opowieści. Dojrzałej, spójnej, jak zawsze refleksyjnej, choć często równie zabawnej. Ukazał się nakładem Centrali.

No i najnowszym "Ostatnim Blakim", Timof domyka rozpoczęty cykl. Najbardziej przeze mnie wyczekiwana premiera tegorocznego MFKiG, pierwszy przeczytany z kupionych na nim komiksów i od razu kandydat na nr 1 roku. Znów autorski, znów balansujący między zadumą, wzruszeniem i śmiechem. Komiks niejednokrotnego użytku.

Uwaga dla nazikomplecistów - każdy tom jest z innej parafii, formatem, grubością czy oprawą, grzbieciki do siebie nie pasują i bardzo źle razem wyglądają na półeczce i bardzo dobrze, bo takie jest życie  8)
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Wrzesień 2024, 14:01:21 wysłana przez Popiel »

Offline Takesh

Odp: Blaki
« Odpowiedź #1 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 14:52:32 »
Jedna z najlepszych rzeczy na świecie.

Jak Mateusz odpowiedział, że to ostatni ostatni, to tak smutno mi się zrobiło...

Czytajcie, bo to dojrzały, zabawny, smutny i prawdziwy jak życie komiks.

Offline Death

« Odpowiedź #2 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 15:22:46 »
Ostatni Blaki wyszedł w 2014 roku, więc raczej ciężko, żeby miał temat na tym forum, które jest o połowę młodsze. Byłbym zdumiony gdyby nagle ktoś założył temat po 10 latach, gdyby nie pojawił się tom piąty. Ludzie raczej nie zakładają tematów archiwalnym komiksom, ewentualnie jeśli coś przeczytają ze starszych rzeczy, to piszą w temacie "Jakie komiksy właśnie czytacie?"

W sumie można by pisać o komiksach Skutnika w jednym temacie żeby ich nie mnożyć. Z drugiej strony Morfołaki, Blaki i Rewolucje, to jedne z moich ulubionych serii, więc niejako "zasługują" na osobne traktowanie. W każdym razie Hermann ma jeden temat, Bourgeon też, więc Skutnik też mógłby.

https://forum.komikspec.pl/komiksy-polskie/rewolucje/msg270876/#msg270876

Ps. Widzisz, Rodrigues, o tym wczoraj mówiliśmy. Każdy tom inny format, każdy inny wydawca. :D
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Wrzesień 2024, 15:30:24 wysłana przez Death »

Offline Popiel

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 17:14:57 »
Cóż, są tu tematy o autorach, którzy nigdy nic w Polsce nie wydali albo o takich, którzy umarli, zanim to forum powstało.

Wrzucanie wszystkich komiksów jednego autora do wspólnego wątku uważam za tylko odrobinę mniej głupie od tematu "jakie komiksy właśnie czytacie".

Ginie to wszystko, po prostu. A Blaki to firma sama w sobie i zasługuje na swój wątek w i tak ubożuchnym polskim dziale :)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 21:49:21 »
Zaciekawiliście mnie, nie znam serii, kilka tomów jest niedostępnych i stąd pytanie: mogę zacząć czytać od piątki czy to jest jakaś ciągłość fabularna?

Offline Popiel

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 22:13:20 »
Spokojnie możesz. Wszystkie części łączy tylko postać bohatera. Wprawdzie jakoś tam ewoluuje on od pierwszego zeszyciku, ale nie ma to wpływu na odbiór. Każda część jest stand alonem.

Offline Takesh

« Odpowiedź #6 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 10:11:28 »
Kupuj co jest. Nie zawiedziesz się.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #7 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:42:06 »
Nowy "Blaki" wyśmienity. Powrót Mateusza po kilku latach przerwy, cieszy mnie nie mniej, niż powrót "Produktu". To pierwszy "Blaki" w kolorze i od razu te kolory też grają swoją rolę i robią fantastyczną robotę. Cała oprawa graficzna jak zwykle u Skutnika jest pierwsza klasa, ale pokusiłbym się o stwierdzenie, że przerwa od komiksu wcale nie stępiła temu twórcy pędzelków, a wręcz przeciwnie - czuję tu głód i radość z powrotu.
Fabuła niby typowa dla komiksów o tym bohaterze, ale też tym razem jest inaczej. Wątki sprawnie się przeplatają, momentami jest bardzo onirycznie, momentami zabawnie i oczywiście refleksyjnie. Motywy z babcią czy dziećmi są autentycznie wzruszające, a pudełka po lodach? No kurde! Z tym utożsami się chyba niemal każdy. Gorąco polecam. Mi lektura sprawiła dużo radości i o razu zapragnąłem zrobić sobie powtórkę z wszystkich albumów. Na szczęście są na półce.

Online wilk

« Odpowiedź #8 dnia: Pn, 07 Październik 2024, 12:46:40 »
Ostatni Blaki trzyma poziom. Odniosłem wrażenie, że ta część jest luźniejsza od poprzedniej. Więcej tu humoru a i graficznie wydaje mi się, że też jest luźniej. Czyli bardziej bawi niż wzrusza tym razem. "Czwórkę" zapamiętałem z odmiennymi proporcjami ale przyznaję, że lektury sobie nie odświeżałem. No i jako również Gdańszczanina niezmiennie cieszą znajome widoki - peron kolejowy w Gdańsku Głównym i nastawnia bramowa we Wrzeszczu.  :) Jeśli ktoś nie zna, to polecam lekturę, myślę, że szczególnie dla pokolenia autora czyli obecnych czterdziestolatków. :)

Offline JanJ

« Odpowiedź #9 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 12:22:08 »
Dziś, czekając aż córka wyprawi się do szkoły, łyknąłem z rana najnowszego Blakiego i rzeczywiście, wchodzi tak samo dobrze jak wcześniejsze. Samo życie. Polecam każdemu 30+.