Autor Wątek: Tadeusz Baranowski  (Przeczytany 80647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Thorgal

Odp: Tadeusz Baranowski
« Odpowiedź #300 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 11:57:24 »
No tak, zapomniałem o podstawowej zasadzie obowiązującej przy kontakcie z wykwitami polskiej kultury "nie miej żadnych oczekiwań, to się może nie rozczarujesz".

Ja przepraszam, seriale sensacyjno - kryminalne są robione na wysokim poziomie :-)

« Odpowiedź #301 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 13:08:51 »
A to nie wiem, na wszelki wypadek nie oglądam.

Offline Robert de Clair

« Odpowiedź #302 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 21:10:02 »
Cześć,

Podpowiedzcie proszę jaki (nowy) zestaw albumów nabyć, by mieć "komplet" Historyjek i jednocześnie nie mieć "powtórzeń"

Z tego co pamiętam za dzieciaka:
Skąd się bierze woda Sodowa miało dwie historyjki. Tytułową oraz Antresolkę (z niedźwiedziami na biegunach).
Na co dybie w wielorybie miało W pustyni i w paszczy oraz Orient Mena z Eskimosem
Antresolka (wydanie osobne) miala dwie historyjki, Wodną oraz Kosmiczną.

Obecnie staram się zrozumieć co się tu wydarzyło, skompletować opowiadania i dostałem szmergla.
Skad sie bierze woda, ostatnie wydanie ma teraz 3 opowiadania: Tytulowe, W pustyni i w paszczy, oraz Przepraszamy remanent... ale czy cały czy tez tylko jakiś fragment. Oraz czy zawiera także starą Antresolkę?
Przepraszamy remanent (osobny album) ma jakies historie z Bombelkiem i Kudlaczkiem, ale tez cos z Profesorkiem
Na co dybie - wydaje się bez zmian.
Orient men (śmieszy tumani przestrasza)- czy zawiera tez historyjki z "Na co dybie....?".

Jest jakiś klucz po którym można się poruszać i nie zaginąć w tym szaleństwie?

Offline Robert de Clair

« Odpowiedź #304 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 12:55:43 »
Dziękuję bardzo.

Infografika, poszerzyła moją wiedzę i pozwoliła zrobić zakupy na "wieczory z nostalgią".

Podsumowując, by mieć w miarę kompletny zestaw albumów i uzupełniając infografikę o informacje z "dzisiaj":

Antresolka profesorka Nerwosolka w.powiększone (2024) 112 str Zawiera 3 historyjki (1 pod ziemią, 2 kosmiczna, 3 morska)
Podróż Smokiem Diplodokiem (2023) 80 str
Przepraszam remanent (2017) 64 str kilka historyjek z Nerwosolkiem + wampiry
Bezdomne wampiry o zmroku (2022) 104 str
Skąd się bierze woda sodowa tutaj mamy wersję 2023 96 str z "nową okładką" 3 historyjki skąd się bierze woda sodowa, w pustyni i w paszczy oraz Przepraszamy remanent (nie mylić z albumem Przepraszam Remanent który jest osobnym dziełem)
Orient Men Śmieszy tumani, (2015) 56 str (jeszcze nie wiem, czy zawiera komplet historyjek z "Na co dybie...")
Porady Praktycznego Pana (2024) 112 str zawiera dodatkowo wywiad.

Czy wobec powyższej dedukcji ma sens (poza kolekcjonerskim) kupowanie osobno "Na co dybie..."?
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Grudzień 2024, 13:06:15 wysłana przez Robert de Clair »

Offline greg0

« Odpowiedź #305 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 15:53:20 »
Czy wobec powyższej dedukcji ma sens (poza kolekcjonerskim) kupowanie osobno "Na co dybie..."?
Można sobie odpuścić, ale...
... ja kupiłem dla kultowej okładki. :)

Ważne żeby narzekać...

Offline kv

« Odpowiedź #306 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 15:59:11 »
Wydanie KG z 2022 powiększone zawiera 2 historie:
- w pustyni i w paszczy
- co w kaloryferze piszczy (orient men).

Orient Men Śmieszy tumani, (2015) 56 str (jeszcze nie wiem, czy zawiera komplet historyjek z "Na co dybie...")
Napomknę jeszcze, że jest nowe wydanie z grudnia '24 wersja powiększona
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Grudzień 2024, 16:03:15 wysłana przez kv »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #307 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 16:35:56 »
Jeśli się nie mylę to "Orient Men śmieszy tumani" zawiera wszystko to co w "Na co dybie..." + epizody z "Relaxu" i "Świata Komiksu".

Offline PJP

« Odpowiedź #308 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 16:40:50 »
Co kto lubi :) Jedni wolą standardowe wydania, inni wydania powiększone. Teraz mamy jeszcze do czynienia z nowymi okładkami  8)
Wg mnie wersja minimum to Antresolka i Skąd się bierze woda sodowa - w różnych opcjach.
Można też iść szerzej jak przedstawiłeś lub dorzucić wersje kolekcjonerskie (np. Antresolki) - niedługo powinna pojawić się nowa wersja tej kolekcjonerki.
Hardkorowcy będą jeszcze szperać po czasopismach lub szukać pierwszych/starszych wydań.
Edit: Te nowe wersje powiększone są takie same, z tym że w Orient Menie są jeszcze okładka/plansza i szkice plus biogram a w Wodzie sodowej same okładki i plansza plus wywiad (stary).
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Grudzień 2024, 16:46:22 wysłana przez PJP »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #309 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 21:31:49 »
dlaczego nowy orient men jest oznaczony jako wydanie piąte? egmont, ongrys 2015, ongrys 2017. coś przegapiłem?

Offline PJP

« Odpowiedź #310 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 22:32:47 »
Tak, 2020 jako wydanie czwarte 8)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #311 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 21:02:27 »
strony 18 i 23 u mnie nieostre w orient menie. po lewej stronie. czytam dalej.

EDIT: w wydaniu na co dybie kg te strony ok
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Styczeń 2025, 21:06:58 wysłana przez freshmaker »

Offline PJP

« Odpowiedź #312 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 21:07:27 »
Tak, niestety są przesunięcia ::)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #313 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 01:03:39 »
czyli jednak ukochany przez ciebie wszystkich ongrys odwala maniane

Offline PJP

« Odpowiedź #314 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 09:31:30 »
Ostatnio wydawcy (prawie wszyscy) nie mieli dobrej passy i pewnie będzie tak nadal ;)