Autor Wątek: Tadeusz Baranowski  (Przeczytany 83140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PJP

Odp: Tadeusz Baranowski
« Odpowiedź #330 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 10:54:54 »
Przejrzałem. Pomijając słonia i fortepian - na końcu planszy (ale to znane) - nie widzę baboli.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #331 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 20:42:00 »

Wpadł taki pakiecik, ale do weekendu musi wytrzymać. Z ciekawości przejrzałem te powiększone wydania i jak miałem wątpliwości, tak już nie mam. Świetnie się prezentują takie duże kadry, zwłaszcza przy tej ilości szczegółów na wielu z nich. Przyjemnie się je ogląda w takim formacie. Nie wszystko z tego czytałem w dawnych czasach. Jako ciekawostkę wrzucę, że swego czasu wydawnictwo Omnibus, a dokładnie w 1989 (fajnie to brzmi :) wydało Skąd się bierze woda sodowa w jednym komiksie razem z Profesorką, Nerwosolką, tylko jakiś taki cienki był ten komiks. Dopiero później się dowiedziałem, że Nerwosolki to była tylko część pierwsza, no ale takie czasy i takie wydanie.

Offline JakubM

« Odpowiedź #332 dnia: So, 01 Luty 2025, 18:33:31 »
Z FB Pana Tadeusza:

Apel do moich PRAWDZIWYCH fanów.
Nie dajcie się nabierać cwaniakom. NIe kupujcie po kilkaset złotych podróbek moich prac, które powstają na bazie moich oryginalnych rysunków.
Rysunki  te wykonane ołówkiem, które znajdują się obecnie na rynku, są ponownie  przerysowywane czarnym tuszem, kolorowane i takie podróbki są sprzedawane „cichaczem” nawet po 1000 złotych.
Nie dajcie się także nabierać na kupowanie albumów, które nagle z dnia na dzień, stały się wydaniami „limitowanymi”. To są albumy do których obecnie są dołączane osobno plansze, które nie zostały narysowane przeze mnie. Podpisując umowę na wznowienie, nie wyraziłem zgody, aby w nowym wydaniu były drukowane plansze inne niż moje.
Znaleziono więc na to inny sposób. Teraz te (nie moje) prace są sprzedawano (jako „dodatek”) do albumu i obecnie takie albumy, z takimi „dodatkami” są sprzedawane pod nazwą wydań „limitowanych”. Nikt mnie nie uprzedzał o takim pomyśle.
Wydawało mi się, że mam do czynienia z dorosłymi, odpowiedzialnymi osobami, które nie będą chciały wykorzystywać mojego całkowitego do nich zaufania i wiary w „przyjaźń”. Chociaż żyję już tak długo, że powinienem się tego nauczyć
Moi prawdziwi fani! Zawsze możecie przed kupnem czegokolwiek zapytać mnie bezpośrednio, czy kupujecie oryginał, czy tylko „podróbkę”. I czy ma to jakąś wartość. Na wszystkich „machlojkach” tracimy wszyscy, ja osobiście, osoby prywatne i firmy, które podpisują ze mną legalne, oficjalne umowy. Otwarcie rozmawiają ze mną na temat swoich planów.
Wielokrotnie wykorzystywano już moją naiwność i wiarę w ludzi. W pełnym zaufaniu, będąc w kłopotach osobistych nie śledziłem tego, co się obecnie z moimi pracami dzieje na rynku komiksowym. Wszystkie te sprawy, na które ostatnio przypadkowo natrafiam będę obecnie oddawał w ręce prawników stowarzyszenia ZAiKS.
Pozdrawiam. TB.

Offline PJP

« Odpowiedź #333 dnia: So, 01 Luty 2025, 20:38:26 »
Przykre...

Offline Takesh

« Odpowiedź #334 dnia: So, 01 Luty 2025, 20:51:10 »
Ciekawe co to za dziwne limity? I kto sprzedaje?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #335 dnia: So, 01 Luty 2025, 21:24:45 »
Prawdopodobnie chodzi o "Encyklopedię kreskówek wyssanych z miętówek" przy której dodawano 6 wydruków plansz różnych autorów (prace nie załapały się do zbioru). Chyba jeden taki zestaw był w licytacjach WOŚP.
Ogólnie wygląda na to, że Pan Tadeusz ma jakiś żal związany z tym albumem. Nie do końca rozumiem, o co chodzi. Na NŻK Pan Tadeusz nie chciał podpisywać Encyklopedii.

Offline Death

« Odpowiedź #336 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 01:02:00 »
Ciekawe są te te różne komentarze pod postem. Nie do końca wiadomo o co chodzi, ale mnie się wydaje, że w zależności od humoru autor wyraża zgodę lub też nie na wykorzystanie jego bohaterów w jakimś komiksie lub na ilustracji. Czasem pozwoli, czasem nie, a czasem nazwie te prace podróbkami, a wydawnictwa i sprzedawcy myślący jak zarobić na jego nazwisku muszą być jak dobry saper, żeby nie zrazić twórcy i nadal zarabiać na Baranowskim pieniądze.

Offline Koalar

« Odpowiedź #337 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 01:41:40 »
Co do "podróbek", to może chodzi o te rysunki z Encyklopedii, które były robione na podstawie szkiców ołówkiem Baranowskiego. Natomiast co do albumów, to opis nie pasuje do Encyklopedii, bo ona cała była robiona przez innych twórców, w dodatku mowa o jakimś wznowieniu. Post z FB znikł był, bo nie widzę?
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline PJP

« Odpowiedź #338 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 08:15:00 »
Popatrzmy:
https://allegro.pl/oferta/orient-men-oryginalny-kolor-i-tusz-mazur-olszowka-baranowski-17171074399
"Orient Men oryginalny kolor i tusz Mazur / Olszówka / Baranowski"
"Tytuł ENCYKLOPEDIA KRESKÓWEK WYSSANA Z MIĘTÓWEK
Autor Fani T.Baranowski
Wydawnictwo Kultura Gniewu"
"17 osób kupiło ostatnio"
"Mamy do zaoferowania komiksowy rarytas:
oryginalny kolor (gwasze) autorstwa Macieja Mazura oraz bonus - tusz Wojtka Olszówki.
Rysunki te powstały na podstawie rysunku w ołówku Tadeusza Baranowskiego.
Efekt końcowy znajdą Państwo w "Encyklopedii kreskówek wyssanych z miętówek"
https://allegro.pl/oferta/porady-praktycznego-pana-baranowski-autograf-mega-zestaw-bonusowe-strony-17152876290
Natomiast co do albumów, to opis nie pasuje do Encyklopedii, bo ona cała była robiona przez innych twórców, w dodatku mowa o jakimś wznowieniu
->
Nie dajcie się także nabierać na kupowanie albumów, które nagle z dnia na dzień, stały się wydaniami „limitowanymi”. To są albumy do których obecnie są dołączane osobno plansze, które nie zostały narysowane przeze mnie. Podpisując umowę na wznowienie, nie wyraziłem zgody, aby w nowym wydaniu były drukowane plansze inne niż moje.
Znaleziono więc na to inny sposób. Teraz te (nie moje) prace są sprzedawano (jako „dodatek”) do albumu i obecnie takie albumy, z takimi „dodatkami” są sprzedawane pod nazwą wydań „limitowanych”. Nikt mnie nie uprzedzał o takim pomyśle
.
Jeśli są sprzedawane z dodatkami to chyba trzeba zapytać wydawców.
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Luty 2025, 08:38:00 wysłana przez PJP »

Offline JakubM

« Odpowiedź #339 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 08:58:00 »
Co do "podróbek", to może chodzi o te rysunki z Encyklopedii, które były robione na podstawie szkiców ołówkiem Baranowskiego. Natomiast co do albumów, to opis nie pasuje do Encyklopedii, bo ona cała była robiona przez innych twórców, w dodatku mowa o jakimś wznowieniu. Post z FB znikł był, bo nie widzę?

Jest na FB - drugi wpis.

Offline Thorgal

« Odpowiedź #340 dnia: Pn, 03 Luty 2025, 19:13:28 »

Wpis Tadeusza Baranowskiego znikł z jego profilu na Facebooku.

Znikł również z jego fanpejdża.

Offline PJP

« Odpowiedź #341 dnia: Pn, 03 Luty 2025, 19:20:05 »
Na grupie fejsbukowej Czwarta ściana też zniknął.

Offline Takesh

« Odpowiedź #342 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 08:04:40 »
A co było w tym drugim wpisie?

Online misiokles

« Odpowiedź #343 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 08:57:02 »
Chodziło o to, że wpis nie zniknął, 'spadł' o oczko niżej i stał się drugim wpisem od góry. Teraz w ogóle zniknął.

Offline Thorgal

« Odpowiedź #344 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 16:27:01 »
Popatrzmy:
https://allegro.pl/oferta/orient-men-oryginalny-kolor-i-tusz-mazur-olszowka-baranowski-17171074399
"Orient Men oryginalny kolor i tusz Mazur / Olszówka / Baranowski"
"Tytuł ENCYKLOPEDIA KRESKÓWEK WYSSANA Z MIĘTÓWEK
Autor Fani T.Baranowski
Wydawnictwo Kultura Gniewu"
"17 osób kupiło ostatnio"
"Mamy do zaoferowania komiksowy rarytas:
oryginalny kolor (gwasze) autorstwa Macieja Mazura oraz bonus - tusz Wojtka Olszówki.
Rysunki te powstały na podstawie rysunku w ołówku Tadeusza Baranowskiego.
Efekt końcowy znajdą Państwo w "Encyklopedii kreskówek wyssanych z miętówek"
https://allegro.pl/oferta/porady-praktycznego-pana-baranowski-autograf-mega-zestaw-bonusowe-strony-17152876290 ->.
Jeśli są sprzedawane z dodatkami to chyba trzeba zapytać wydawców.

Ktoś wie o co chodzi?  Ten rysunek pojawił się w "Encyklopedii kreskówek ..." na str 98