Autor Wątek: Studio JG  (Przeczytany 74207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eyesore

Odp: Studio JG
« Odpowiedź #300 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 10:16:51 »
Z tej listy forumowiczom polecam uwadze Usuzumi no hate - wygooglujcie, zobaczcie sobie przykładowe kadry. Choć projekt głównej bohaterki wydaje się nieco uproszczony, tak cały postapo świat dookoła wygląda mega nastrojowo!
Wczoraj odebrałem z Swiata Ksiazki dwa tomy, Nausicea (totalne zaskoczenie, raz że zafoliowana, chyba pierwszy raz mangę widzę zafoliowaną, a dwa że wysokość jak tomy z Marvela i szersze niż takie tomy Marvel/DC, jeszcze nie spojrzałem do środka ale wygląda fajnie z zewnątrz, tylko chudzinka...) i właśnie Usuzumi no hate/ Kolor końca świata.

Na pierwszy rzut poszło właśnie KKŚ no i po kilku pierwszy stronach to jak jest narysowana główna postać dość mocno przeszkadza. Jest bardzo prosto przedstawiona, na niektórych kadrach wydaje się jak by wklejona (np. kadr w muzeum i dinozaurami). Trochę przypomina mi to początki mangi w Polsce, kiedy niektórzy tworzyli amatorskie mangi. Kłóci się to z resztą rysunków, szczególnie z dwustronicowymi widokami postapokalpitycznego miasta które jest narysowane świetnie. Zresztą praktycznie całość po za postaciami jest narysowane bardzo dobrze, można na chwilę zawiesić oko na takich kadrach i szukać smaczków, np. szkieletów pokonanych egzekutorów podobnych trochę do mechów z Neon Genesis Evangelion.

Fabularnie jest jak na razie ok, nie ma szału, kilka rzeczy jest dość sensownie i szybko wytłumaczona (np kwestia zwłok) ale widzę potencjał na rozwój opowieści. Na razie tom pierwszy skupia się na wprowadzeniu w zastany świat, tomik jest podzielany na kilka historii które mają budować klimat. Jest też (przynajmniej w moim odczuciu) satyra na AI, tak Cię będę chronić że aż Cię zabije byle ochronić  ;)
Zastanawiam mnie tylko mała ilość tomów bo jak na razie widzę tylko trzy więc jest lekka obawa że niektóre rzeczy zostaną potraktowane po macoszemu. To co mnie zraża w mangach to infantylizm, wiem że to norma ale mnie irytuje, tutaj praktycznie tego nie ma. Głównej bohaterce towarzyszy jakiś stworek który w sumie nie wiadomo czym jest i po co jest, właśnie on wprowadza te rzeczy które irytują mnie w mangach  ;) 

Jak ktoś lubi klimaty postapo, cyberpunk, bardziej poważne klimaty, to spokojnie na próbę można sięgnąć po pierwszy tom, szczególnie że nie będzie to typowy mangowy tasiemiec na kilkanaście pozycji.
Gdyby nie design postaci to było by mocne 8/10 a tak jest 7, naciągane 7,5/10.

Offline LukCook

« Odpowiedź #301 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 20:54:18 »
Już wkrótce do Wielkiej Kolekcji Lovecrafta dołączy kolejny mroczny klasyk – „Widmo nad Innsmouth”!🎉
Podobnie jak poprzednie tomy, manga zostanie wydana w ramach serii exclusive premium – a jak wiecie, efekt końcowy to prawdziwa gratka dla kolekcjonerów!🖤📚
Specyfikacja edycji kolekcjonerskiej:
📍wydania omnibusowe,
📍twarda oprawa,
📍format dodatkowo powiększony (B5),
📍mozaika efektów na okładce: lakier selektywny, lakier 3D, folia soft touch i srebrna farba,
📍barwione brzegi z nadrukiem inspirowanym motywem serii.
Premiera „Widma nad Innsmouth” już podczas Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi (27–28 września)!😄
Kto z Was nie może się doczekać kolejnej wyprawy w świat lovecraftowskiego koszmaru?
Jeśli lubicie duszny klimat, narastający niepokój i niesamowite ilustracje (autorstwa Gou Tanabe), ta opowieść pochłonie Was bez reszty.🐙📖
👻„Widmo nad Innsmouth”👻
Młody student wybiera się w podróż do Nowej Anglii, by odtworzyć drzewo genealogiczne swojej rodziny. Z Newburyport planuje jechać do Arkham, jednak miejscowi ostrzegają go przed tajemniczym, zdezelowanym autobusem, który kursuje przez Innsmouth. O zniszczonym miasteczku portowym, którego nie ma na żadnej z map, krążą przedziwne pogłoski, a jego mieszkańcy zdają się cierpieć na chorobę deformującą ich ciała i umysły. To wszystko nie odstrasza młodzieńca przed planowaną podrożą – nie jest jednak gotowy na prawdę, którą odkryje o widmowym porcie... i o sobie samym.
https://yatta.pl/Prenumerata_KOLEKCJA_LOVECRAFTA_Widmo...

« Odpowiedź #302 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:08:39 »
Studio JG, które równolegle z ośmioma innymi krajami wydawało do tej pory cyfrową wersję mangi Bartosza Sztybora Cyberpunk Edgerunners MADNESS, zapowiedziało jej papierowe wydanie na październik tego roku.

Cyberpunk: Edgerunners MADNESS to historia rodzeństwa Rebekki i Pilara rozgrywająca się jeszcze przed wydarzeniami z anime Cyberpunk: Edgerunners. Historia została napisana przez zdobywcę nagrody Hugo Bartosza Sztybora (Wiedźmin, Cyberpunk 2077).

Więcej, jak coś:

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/wkrotce-papierowe-wydanie-cyberpunk-edgerunners-madness/
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline amsterdream

« Odpowiedź #303 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 22:21:08 »

Od Jun Mayuzuki biorę wszystko biorę w ciemno. "Po deszczu" to jedna z najlepszych mang wydanych u nas w ostatnich latach.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline drop

« Odpowiedź #304 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 18:54:29 »
Wiadomo już kiedy będzie ta nowa manga Tanabe Gou z Lovercrafta?

W zapowiedziach wisi już od kilku miesięcy.

Offline Necr09

« Odpowiedź #305 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 19:23:40 »
Widmo nad Innsmouth? Premiera ma być na festiwal w Łodzi
FGO: 758,469,198

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #306 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 11:06:35 »
Widmo nad Innsmouth? Premiera ma być na festiwal w Łodzi
Tak, potwierdzone. Dziś wpadły okładka i plansze.
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline zarombisty

« Odpowiedź #307 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 11:36:36 »
Wreszcie się skusiłem na cała serię, nie mogę się doczekać jak to wszystko odbiorę ze sklepu :)
A niżej daję link do sklepu i połączone plansze z Widmo nad Innsmouth (można kliknąć, by zobaczyć w powiększeniu na postimage):

https://yatta.pl/Mangi_KOLEKCJA_LOVECRAFTA,1,118140,st

Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline stempel

« Odpowiedź #308 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 16:22:16 »
Szkoda,.że nie ma sprzedaży dwóch z trzech tomów

Offline parsom

« Odpowiedź #309 dnia: Cz, 02 Październik 2025, 21:42:43 »
Ktoś dostał już "Widmo nad Innsmouth"? Bo ja właśnie odesłałem swój egzemplarz z powodu rozmijania się krawędzi okładki przedniej i tylnej. Komiksiarnia twierdzi, że z posiadanych przez nich na stanie wszystkie są takie. Macie podobną przypadłość?

Offline zarombisty

« Odpowiedź #310 dnia: Pt, 03 Październik 2025, 00:07:19 »
stempel - są wszystkie teraz w sklepie Yatta, ale lepiej się spieszyć, bo wydaje mi się, że nakład jest bardzo mały tych kolekcjonerek.

parsom - Dostałem, przeczytałem, lecz kupione w sklepie Yatta.
Komiks nowy, bez wad, pięknie wydany.
Polecam: świetne pakowanie i odbiór w sklepie (lepszy wybór moim zdaniem).

Dodam jako ciekawostkę, że Gou Tanabe tworzy dalej komiksy na podstawie prozy Lovecrafta.
Ciekawe kiedy ukażą się w Polsce:
- Horror z Dunwich (2023 w Japonii)
- Koty Ultharu i inne opowieści (2023)
- Zeznanie Randolpha Cartera (2024)

Osobiście czekam najbardziej na Przypadek Charlesa Dextera Warda - to powinno być arcydzieło, o ile powstanie kiedyś ... :)
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline drop

« Odpowiedź #311 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 00:06:49 »
Zastanawia mnie, dlaczego tak wielkie były dyskusje na temat Leviathana, podczas gdy właściwie każdy komiks Tanabe Gou jest po prostu lepszy.

Marketing polegał głównie na gadaniu, że Leviathan to wydanie kolekcjonerskie, no ale te Lovecrafty też są :D

Offline orangutan

« Odpowiedź #312 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 00:49:41 »
Lato kiedy umarł hikaru tom 5 zniknął z księgarni, nakład się wyprzedał czy to chwilowa niedostępność?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #313 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 20:45:14 »
Nawet jak się wyprzedał - lada moment będzie dodruk. Studio utrzymuje dostępność tytułów latami.

Offline parsom

« Odpowiedź #314 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 14:40:33 »
Szlag mnie zaraz trafi. Drugie podejście, ta sama wada: