Komiksy > Komiksy japońskie

Magazyny mangowe w Japonii

(1/3) > >>

saruman:
W Japonii popularne są magazyny mangowe, w których znajdziemy najnowsze rozdziały wybranych przez magazyn mang. Obecnie najpopularniejszym z nich jest Shonen Jump, na łamach którego ukazywały/ukazują się takie tytuły jak One Piece, Naruto, Bleach, czy Dragon Ball. Jest to tygodnik i jest powszechnie dostępny w wielu sklepach na terenie całej Japonii.

Każdy numer ma ok. 500 stron i spory format ~B5. Papier jest niskiej jakości, przypomina gazetowy. W środku znajdziemy ~20 pojedynczych rozdziałów mang i kilkadziesiąt stron reklam.

Cena takiego magazynu to obecnie 330 jenów, czyli ~10zł.

Wrzucam to jako ciekawostkę. Sprawdziłem dzisiaj jak to wygląda, bo sam byłem ciekawy. 

Rodrigues:
Dzięki za wstawkę ziom. To jest niesamowita sprawa pod wieloma względami.

maxim1987:
od siebie dodam tylko, że takich magazynów mangowych ukazuje się w Japonii co miesiąc kilkanaście, o różnym profilu (w tym sporo erotycznych). Sam byłem w szoku, jak zobaczyłem zwykła półkę z prasą w 7eleven

jotkwadrat:
Nie miałbym nic przeciwko 500-stronnicowemu magazynowi z komiksami za 10 zł.

eyesore:

--- Cytat: jotkwadrat w Pt, 18 Październik 2024, 13:12:45 ---Nie miałbym nic przeciwko 500-stronnicowemu magazynowi z komiksami za 10 zł.

--- Koniec cytatu ---
https://www.statista.com/statistics/1214306/japan-manga-reading-frequency-among-high-school-students/

pewnie dlatego kosztują 10zł  ;)
około połowa ludności w Japonii czyta mangi więc pewnie stąd taka cena
swoja drogą palme pierwszeństwa chyba zawsze miał Shonen Jump, jakoś z 20 lat temu chyba było info że to jest najważniejszy magazyn na japońskim rynku

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej