Autor Wątek: Dragon Ball  (Przeczytany 60839 razy)

Offline Rodrigues

Odp: Dragon Ball
« Odpowiedź #240 dnia: Wt, 20 Luty 2024, 15:58:56 »
Ten komiks warto przeczytać nawet dla samego Yamzi AKA Jiaocha  ;D ;D ;D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #242 dnia: Pt, 08 Marzec 2024, 10:31:07 »
Bardzo smutna wiadomość. Toriyama miał ogromny wpływ na pokolenie ludzi na całym świecie :(

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #243 dnia: Pt, 08 Marzec 2024, 14:49:33 »
 :'(
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Burizleif

« Odpowiedź #244 dnia: Pt, 08 Marzec 2024, 22:12:22 »
🫡

Offline Juby

« Odpowiedź #245 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 22:32:23 »

Na Gildii można już zamawiać nowy tom - premiera dopiero 8 listopada :P Masakra w jakim tempie to idzie. Miało być co 2 m-ce, czyli jeśli dobrze liczę w grudniu powinna ruszać Android Saga, a wygląda na to, że to będzie dopiero trzeci tom w przyszłym roku. Szkoda, bo czyta się rewelacyjnie (mimo kilku zgrzytów).

Dla porównania: U nas od startu DB Full Color w lipcu 2021 wyszło do tej pory 17 tomów. U Włochów wydają DB Ultimate Edition od 15 czerwca 2022, a 3 września 2024 ukazał się tom 28.!! Czyli tam wychodzi jeden tom co miesiąc jak w zegarku i od początku w tej samej cenie, nie to co u nas. JPF, weźcie się w garść!
« Ostatnia zmiana: Cz, 26 Wrzesień 2024, 22:40:32 wysłana przez Juby »

Offline Crono

« Odpowiedź #246 dnia: Pt, 27 Wrzesień 2024, 07:45:27 »
Przecież to JPF. Oni co chwilę przesuwają terminy premier swoich mang.

Offline Midar

« Odpowiedź #247 dnia: Pt, 27 Wrzesień 2024, 15:57:31 »
Nie wiem skąd ten listopad, bo premiera ma być w październiku. Źródło zbliżone do JPF.

Edit: Dobra, taką datę podaje Gildia, ale JPF (Mangarden) ma rozsyłać w październiku, przynajmniej HC.
« Ostatnia zmiana: Pt, 27 Wrzesień 2024, 16:01:07 wysłana przez Midar »

Offline Juby

« Odpowiedź #248 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:55:53 »
"Październik" to i tak późno, bo ten tom powinien był wyjść w maju przy założeniu jednego co 2 m-ce. W 2021 wyszły 3 pierwsze tomy w pół roku, w 2022 wyszło ich 6 (do tej pory wszystko zgodnie z planem), w 2023 wyszło już tylko 5 tomów, a ten najnowszy będzie dopiero czwartym(!) w 2024 i prawdopodobnie ostatnim :P W takim tempie JPF będzie to wydawać do końca 2027, albo jeszcze dłużej...
« Ostatnia zmiana: So, 28 Wrzesień 2024, 18:59:18 wysłana przez Juby »

Offline Dacu

« Odpowiedź #249 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 17:17:17 »
Ale to jest świetne!

Jestem z pokolenia które w podstawówce mogło oglądać pierwszą emisję DB jeszcze
na RTL7 (lektor nałożony na francuski dubbing), ale ja wbrew temu co twierdzi wielu (a w co nie dowierzam) nigdy nie obejrzałem całości anime (chyba nie było takiej możliwości żeby każdego dnia zasiadać Tv o konkretnej godzinie i nie przegapić żadnego odcinka).

Teraz nadrabiam mangę w kolorze i bawię się wyśmienicie! Czytam kompletne sagi i już nie mogę się doczekać naparzanki z „Frezerem”. W ogóle anime wydaje się niesamowicie rozwleczone w porównaniu do mangi.

Świetna jest zabawa z bóstwami i zaświatami gdzie autor delikatnie puszcza oczko do starszego czytelnika. Staroszkolny podział na tych dobrych i tych złych ze „złotym” Songiem na czele jest również miłą odskocznią od wszystkich postmodernistycznych „moralnie ambiwalentnych” pokracznych bohaterów.

Jestem też w lekkim szoku co w tamtych czasach (sprośne żarty i obrazki) uchodziło na sucho  w mandze skądinąd dla młodych chłopaków. Z drugiej strony manga nigdy nie leci po bandzie i nie przekracza granicy dobrego smaku.

Także ŚCISK PYSK!

Offline Cringer

« Odpowiedź #250 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 19:29:51 »
@Dacu
Oj nie powiedział bym że sprośne żarty uchodziły na sucho. No przynajmniej w Polsce, bo była nagonka TVNu na JPFa.

Offline Juby

« Odpowiedź #251 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 17:38:42 »

Za mną trzeci tom Sagi o Frizerze. Wchodzi jak nóż w ciepłe massuo ;) Całość pyknięta w niecałe 1,5h nucąc przy tym ulubione muzyczki z anime.

Ale - bo oczywiście nie mogło się obyć bez żadnego "ale" :P - coraz mocniej żałuję, że nie zacząłem tego zbierać w HC. Na ogół wolę miękkie okładki, przy DB też od początku w takie celowałem, bo i są lżejsze, i więcej tomów zmieści mi się na jednej półce (pewnie uda się dla nich zagospodarować jedną całą), ale chyba jeszcze nigdy nie spotkałem się z tak słabymi, zdecydowanie za cienkimi grzbietami! Uważam, że dbam o swoje komiksy, nie staram się ich jakoś przesadnie otwierać, ale tutaj wystarczy zwykłe otwarcie do czytania i grzbiet jest ewidentnie złamany = mamy zmarchę wzdłuż po całości i gdzieniegdzie przebija biały środek papieru >:( Dobrze, że są te obwoluty, dzięki czemu tego nie widać, ale i tak mega słabe jest kupowanie tomu za 50zł, który już przy pierwszym czytaniu zostaje uszkodzony. Inne wydawnictwa potrafią zrobić komiksy na 400-600 stron w miękkiej oprawie i nie ma tego problemu, a tutaj łamie się przy 250 str.

Na Mangarden wisi, że kolejny tom trafi do sprzedaży 20 stycznia, czyli na Gildii i w sklepach stacjonarnych pewnie będzie dopiero w lutym. F*ck, znowu 3 m-ce czekania. Naprawdę zaczynam wątpić czy skończą to do grudnia 2027 :P

« Odpowiedź #252 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 18:47:53 »
Jak jest możliwość, to kupuję wszystko na twardo, bo po zetknięciu się z Alitą w miękkim wydaniu momentalnie zamówiłem twardą oprawę. Raz, że fajnie się to czyta, bo te wielkie formaty można śmiało rozłożyć sobie na łóżeczku, a dwa - fajnie to wygląda :) Oczywiście nie są to wydania idealne, bo zazwyczaj grzbiety mają za wąskie i pomiędzy tomami są duże odstępy, no i niektóre tomy zaczynają mi się kołysać na boki przy czytaniu (głównie "Sailor Moon"). No ale na półce twarde stoją twardo :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Midar

« Odpowiedź #253 dnia: Śr, 25 Grudzień 2024, 21:59:26 »
Na Mangarden wisi, że kolejny tom trafi do sprzedaży 20 stycznia, czyli na Gildii i w sklepach stacjonarnych pewnie będzie dopiero w lutym. F*ck, znowu 3 m-ce czekania. Naprawdę zaczynam wątpić czy skończą to do grudnia 2027 :P
No, niestety zmieniło się☹️. Kolejny tom w przedsprzedaży do 20 stycznia, a premiera dopiero w marcu.

Offline Juby

« Odpowiedź #254 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 10:27:07 »
Żenada. Czyli żadnej poprawy, a nawet jest jeszcze gorzej, bo wydawanie tomu co 4-miesiące staje się standardem. Ciekawe czy dożyję końca tej serii :P