Autor Wątek: XIII  (Przeczytany 8716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: XIII
« Odpowiedź #30 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 10:17:11 »
Ja jestem świeżaczkiem jeśli chodzi o czytanie XIII. Ale otwieram ten pierwszy zbiorczy tom, czytam parę stron i zonk. Czy Van Hamme naprawdę zaczął fabułę od skopiowania początku "Tożsamości Bourne'a" (tego z Chamberlaine'm a i książka była)?? No trochę to słabo, że zawiązanie akcji jest dość sztampowe. Plus jakość skanów jest średnia. Superhero od Egmontu wygląda lepiej. Tutaj widać że to przedruk, który nie został dopieszczony do końca.

Na niektórych dymkach wyraźnie widać bezczelne rozmycia tuszu, czasem są przesunięte lub podwojone kontury postaci lub obiektów.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 10:57:34 wysłana przez Bazyliszek »

Offline deFranco

« Odpowiedź #31 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 11:03:02 »
I to widać, znaczy, że jesteś świeżaczkiem  ::)
To nie jest żadna tajemnica, a wiedza powszechna. Albumy 1-5 (pierwszy cykl) to historia oparta na "Tożsamości Bourne'a",
oczywiście z pewnymi modyfikacjami.
Temat obgadany już lata temu. Van Hamme nigdy się nie wypierał.

Online bjeń

« Odpowiedź #32 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 12:11:00 »
Ja jestem świeżaczkiem jeśli chodzi o czytanie XIII. Ale otwieram ten pierwszy zbiorczy tom, czytam parę stron i zonk. Czy Van Hamme naprawdę zaczął fabułę od skopiowania początku "Tożsamości Bourne'a" (tego z Chamberlaine'm a i książka była)?? No trochę to słabo, że zawiązanie akcji jest dość sztampowe.

Polecam dotrwać do dodatku na końcu tomu 1 - Dossier XIII. Tam trochę jest wyjaśniona kwestia wpływu książki Ludluma na Van Hamme'a i powodów tak pociągniętej fabuły.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #33 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 12:20:55 »
Co nie zmienia faktu, że jako świeży czytelnik podchodzący do tego komiksu, jestem trochę rozczarowany, że mimo innego tytułu, bazuje na koncepcji książki Ludluma. Wiedziałem, że to jest thriller szpiegowski, ale nie wiedziałem, że tak powtarza pewne motywy. Nie czytam opisów fabuł przed lekturą, bo to zazwyczaj są same spoilery - stąd moje zaskoczenie.

I oczy-kurde-wiście. Ostatnia strona 1 tomu styka się z okładką "Dossier XIII". I czarny tusz farbuje białą ostatnią stronę komiksu. Kto to kurde drukował? Kto to zatwierdzał? Dlaczego ja tyle płacę za takie fuszerki Egmontu?? ETZ.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2024, 12:51:00 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Teli

« Odpowiedź #34 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 13:04:29 »
Dlaczego ja tyle płacę za takie fuszerki Egmontu?? ETZ.

Jedna z zagadek tego forum.
Ja osobiście przychylam się do jakiejś odmiany syndromu sztokholmskiego, ale to moje prywatne zdanie.

Offline stachel

« Odpowiedź #35 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:58:17 »
I oczy-kurde-wiście. Ostatnia strona 1 tomu styka się z okładką "Dossier XIII". I czarny tusz farbuje białą ostatnią stronę komiksu. Kto to kurde drukował? Kto to zatwierdzał? Dlaczego ja tyle płacę za takie fuszerki Egmontu?? ETZ.

Zdecydowanie skuteczniejszą metodą zgłaszania błędów w druku będzie skorzystanie z możliwości kontaktu albo z wydawnictwem, albo ze sklepem w celu wymiany egzemplarza na wolny od wad (a w przypadku braku takiego egzemplarza masz szansę otrzymać zwrot pieniędzy). Umówmy się, że kolejne wady zgłosisz więc do osób, które mogą Ci w jakiś sposób zadośćuczynić.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #36 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 07:57:11 »
Dla mnie XIII była lepsza niż filmy o Bournie, bo filmy miały być niby poważnymi thrillerami sensacyjnymi a zrobili je w pg13.

Offline Juby

« Odpowiedź #37 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 08:07:19 »
LOL ;D

Filmy o Bournie są w PG-13, bo w tamtych czasach jakoś przepuściła je w tej kategorii organizacja MPA. Mimo to pojawiają w nich i przekleństwa (przynajmniej w pierwszych dwóch częściach) i bardzo realistycznie ukazana przemoc (krew występuje w adekwatnych miejscach i ilościach do zaistniałych sytuacji - nie zaburza przyjętej przez reżyserów konwencji). Nie wiem w której choćby jednej scenie te filmy były "niepoważne" ze względu na ich rating, ale widzę, że wieloletnie czytanie forum KMF i takich pacjentów jak Mental, czy Hitch wypala niektórym ostatnie szare komórki. Ścigany to też niepoważny film, czy poważny thriller sensacyjny? Bo uchodzi za to drugie, a też był w PG-13.
« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Październik 2024, 08:14:20 wysłana przez Juby »
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline JanJ

« Odpowiedź #38 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 16:15:34 »
Właśnie czytam sobie nowe wydanie XIII. W dodatkach jest m.in. opis powstania serii, który zachacza też o serię Mystery. Tej akurat nigdy nie czytałem i chyba nic nie straciłem. Cytując z dodatków: " Ostatnie słowo w tej polemice należy do Yanna, który w ramach serii Mystery zainteresuje się życiem Jones (choć Van Hamme i wydawca bezskutecznie próbowali go od tego odwieźć)...".

Sprawdzam sobie ocenę trzeciego tomu Mystery autorstwa Yanna na BD - 2.31 na 5, 201 głosów. Widzę, że niektórzy już dawno się na nim poznali, ale i tak kilka lat później dyrektor artystyczny serii Thorgal zaprasza Yanna do współpracy i wg mnie, niestety, do niszczenia tej serii co trwa do dziś.

Online bosssu

« Odpowiedź #39 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 16:58:55 »
Pewnie i z XIII będzie tak samo jak z Thorgalem....do XIII tomu to jest prawdziwa XIII (Bourne wyciągnięty żywcem z książek Ludluma- czytałem wszystkie:) )...później od 14 do 19 gdzie tworzył Hamme to da sią czytać ale to już kombinacje i wariacje, jakieś misje itp jak z Thorgalem...ciągle chłopa gdzieś rzucają...od 20 tomu zmiana scenarzysty na Sente i rysownika Jigounova i równia pochyła z odcinaniem kuponów....Seria poboczna tworzona przez różnych twórców to i trafi się ciekawy album...ale też odcinanie kuponów.