Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 678794 razy)

Offline JanJ

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3405 dnia: Wt, 02 Grudzień 2025, 20:05:20 »
No dobra, ale patrząc na tę okładkę z popiersiem bogini gdzie mamy takie randomowe szlaczki na sukience oraz nową głowę w drugiej wersji, czy ktoś sądzi że to nie jest AI?

Co do tej "architektonicznej" okładki to Bęc sam się nią chwali, więc to raczej nie wydawnictwo ją wygenerowało. No ale może się mylę...
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Grudzień 2025, 20:08:36 wysłana przez JanJ »

Online Rodrigues

« Odpowiedź #3406 dnia: Wt, 02 Grudzień 2025, 20:06:52 »
Dobra powiem, o co mi chodzi i chyba kończę swoje wywody, bo raczej żaden z nas nie przekona drugiego.

Na ilustracji w tuszu pokazuje najdziwniejsze (według mnie) elementy:

1. Brak wyraźnego końca struktury jaskini oraz sklepienia. Nawet przy założeniu, że to wyrwa, to brak widocznych jej krawędzi. Dziwny słup światła pochodzący z kryształu (kończy się owalem).
2. Na całej ilustracji są te dziwne struktury szynowe. Nie widzę w nich sensu. Dodatkowo mało pokrywają się ze sobą na różnych wysokościach obrazu.
3. Tutaj jest to pomieszanie planów - nie widać, która struktura jest z przodu a która na dalszym planie.

Zobaczmy wcześniejszą pracę Bec'a na okładkę. Tutaj mamy w 100% potwierdzony tusz na papierze (plansza na sprzedaż). Zwróć uwagę na kolorowanie i kompozycję. Dosyć wyraźnie odznaczające się plany. Rok 2023. Czemu nagle w 2025 tak to kuleje? Mało tego, jak sobie otworzysz w nowej karcie oba obrazy, na końcowej okładce widać, że jest to pomalowany cyfrowo tusz. Widoczne linie tuszu pokrywają w większości na obu obrazach - oczywiście widać też drobne korekty.

Dla porównania praca Rechta (trochę po temacie kryształów mi się skojarzyła). Wyraźne zarysowanie głębi (najlepiej to widać po postaciach na sali). Wysokie struktury ozdobne oraz architektoniczne niezachwianie przechodzą niemal przez całą wysokość obrazu

W ramach podsumowania:
Na obecną chwilę uważam, że na okładkach Thorgala użyto AI. Może autor opublikuje jeszcze jakieś materiały, po których zmienię zdanie. Zobaczę, co dalej będzie się działo i poczekam na publikację tego tomu w Polsce.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 (REWOLUCJA) - START 07.12.2025 o godzinie 12:00

Offline Nephilim

« Odpowiedź #3407 dnia: Wt, 02 Grudzień 2025, 20:58:25 »
Dobra powiem, o co mi chodzi i chyba kończę swoje wywody, bo raczej żaden z nas nie przekona drugiego.
Oj, to tylko taka dyskusja, bez wrogości z mojej strony ;) Ja może się dam, przekonać ale na chwilę obecną jeszcze Beca bronię ;) Jak wyjdą jakieś inne materiały przemawiające na niekorzyść to zmienię zdanie.

A co do opisu plansz Beca i Rechta to masz rację, wiem co masz na myśli i rozumiem. Póki co, chcę wierzyć, że tusz Bec'a to po protsu dosyć niechlujna wersja okładki.

Tak. Masz rację. To może być równie dobrze ai na podstawie tego rysunku. Rownie dobrze możne byc tez rysunek na podstawie tej grafiki ai. O czym może świadczyć kilka elementów o dziwnych proporcjach i kształtach w rysunkuW każdym razie cieszę się, że też widzisz tu generator. W całym tym zamieszaniu bez sensu jest nieprzyznawanie się do tego przez twórcę. Podobnie jak ostatnio w polskiej ilustracji zdarzyło się kilka razy.
Jest to generator ale stawiam 99 proc. że najpierw była grafica Beca. Ja czasami też wrzucam swoje tusze w generator i patrzę co się zadziało, tyle, że tego nigdzie nie publikuję ;)

Online Leyek

« Odpowiedź #3408 dnia: Wt, 02 Grudzień 2025, 21:01:50 »
Naprawdę sądzicie, że Christophe Bec posługiwałby się AI na okładce?

No przecież to wyrobnik, więc jak najbardziej.

Online Rodrigues

« Odpowiedź #3409 dnia: Wt, 02 Grudzień 2025, 21:23:26 »
Oj, to tylko taka dyskusja, bez wrogości z mojej strony ;)

Wiem, wiem, spokojnie ;). Chodzi mi bardziej o wyczerpanie tematu z mojej strony.

Swoją drogą, jeszcze jedno mnie nurtuje - bursztyn w kryształach? :P
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 (REWOLUCJA) - START 07.12.2025 o godzinie 12:00

Online Rodrigues

« Odpowiedź #3410 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 16:13:15 »
Znowu zmienili okładkę specjalną i jest z powrotem pierwsza Pani  :P :P :P :P :P

https://www.lelombard.com/bd/thorgal-saga/la-deesse-dambre-edition-speciale

Online Castiglione

« Odpowiedź #3411 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 17:13:01 »
Ta pierwsza wygląda lepiej, więc przynajmniej jakiś postęp jest ;D

Offline JanJ

« Odpowiedź #3412 dnia: Śr, 03 Grudzień 2025, 21:14:35 »
Tamta wyglądała jakby ją Jaś Fasola poprawiał  ;)

Offline Nephilim

« Odpowiedź #3413 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 13:22:42 »

Online Rodrigues

« Odpowiedź #3414 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 13:34:33 »
Tylko to zostawię w nawiązaniu do powyższego:

Pour la future exposition THORGAL « La Déesse d’Ambre » chez Huberty Paris qui se tiendra de fin février à fin mars 2026, j’ai commencé une toile acrylique qui réinterprète la couverture de l’album à paraître le 6 février 2026. J’en profite pour annoncer que le lancement, en lieu et place d’Angoulême, se déroulera dans ma ville, Toulouse, à la date de la sortie.

Na nadchodzącą wystawę THORGAL „The Amber Goddess” w Huberty Paris, która odbędzie się od końca lutego do końca marca 2026 roku, rozpocząłem malowanie obrazu akrylowego, który jest nową interpretacją okładki albumu, którego premiera odbędzie się 6 lutego 2026 roku. Korzystając z okazji, ogłaszam, że premiera odbędzie się nie w Angoulême, a w moim mieście, Tuluzie, w dniu premiery.

;)

Offline Nephilim

« Odpowiedź #3415 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 13:36:54 »
Niezłe fikołki z tą okładką XD