Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 656793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nephilim

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3345 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 11:29:49 »
Jakby kogoś interesowało to Yann stracił posadę w Lombardzie i nie będzie już prowadził serii Thorgal ;) Na razie nie wiadomo kto zostanie nowym scenarzystą :)

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #3346 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 11:32:25 »
Z tego, co mówiono po wywiadzie z P. Rosińskim, to nawet jego to nie interesuje  ;D

Offline Death

« Odpowiedź #3347 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 17:34:18 »
Gdyby Dorison nie odwalił sprawy z tymi balonami z krainy Qa, to byłbym za nim. Tym bardziej, że kolejny tom miał być dramatem rozgrywającym się w całości w balonie, którym ekipa Thorgala wraca do domu i to już nawet było napisane. Po to mu właśnie był potrzebny balon, że miał super pomysł na kolejny tom. Bardzo żałuję, że tak się nie stało. Balon mogli mieć uczeni z Bagdadu, Dorison nie musiał pisać głupoty, że nagle przyleciały balony z Qa. Już pomijając fakt, że ten meksykański lud (już nie pamiętam czy oni bardziej nawiązywali do Azteków czy Majów) nie znał tajemnic Ogotaia i zdaje się w tomie Między ziemią a światłem był taki kadr, że skończył się w nich hel, więc były sflaczałe i nie do użytku. Także Dorison też odwalił pisząc swojego Thorgala i ożywił coś co już było martwe... A skoro nawet Dorison miał w dupie spójność w Thorgalu, to ja nie wiem kto im pomoże. Mogliby znaleźć kogoś kto dobrze pisze i szanuje dzieła van Hamme'a. Niby się cieszę, że wywalili Yanna, ale muszą znaleźć dobrego scenarzystę.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #3348 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 10:42:43 »
I rysownika.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3349 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:03:26 »
Najlepiej by było zamknąć temat i nikogo do niczego już nie szukać :)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3350 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:26:28 »
Mogliby też znaleźć jakiegoś ciekawego głównego bohatera. ;)

Offline bosssu

« Odpowiedź #3351 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 14:03:48 »
Ruchome Miasto ...tragedia, chyba najgorszy tom jaki czytałem, lubię tego rysownika ale tutaj kompletnie się nie sprawdził, bo jak dla mnie nie potrafi rysować postaci i ich mimiki uzależnionej od akcji. Twarze i miny są po prostu dziwne..., komiks poza tym jest jakiś taki ...cukierkowaty. Fabuła może i dobrze pomyślana tylko bohaterowie "nie siedzą" w ciałach Van Hamme... niby znajomi a kompletnie inaczej się zachowują, mam wrażenie jakby scenarzysta nie znał tej serii. Uważam ten tom za mocno "nie thorgalowski", taki eksperyment, wariację jak w przypadku Kajka i Kokosza a nie solidnego rzemiosła jakie robią przy Asterix i Obelix

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #3352 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 14:34:56 »
Ja też mam to za sobą i mimo wszystko nie był taki najgorszy. Może troszkę słabszy od epizodu pierwszego ale lepszy od drugiego i trzeciego. Czwarty jak dotąd wygrywa. Nawet fajna przygoda ale i tak to o dwie klasy słabsze od Trzech Starców z Krainy Aran. Być może dlatego, że za krótkie.

Ciekaw czy ktoś poruszy kosmiczny epizod Thorgala, zanim on przybył na Ziemię i ktoś zajmie się jego prawdziwymi współziomkami z innej planety.

Online misiokles

« Odpowiedź #3353 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 14:44:32 »

Ciekaw czy ktoś poruszy kosmiczny epizod Thorgala, zanim on przybył na Ziemię i ktoś zajmie się jego prawdziwymi współziomkami z innej planety.

Poruszy, już takowy album zapowiedziano. Narysuje go Christophe Beck, napisze Jaouen Salaun.

Online Spiff

« Odpowiedź #3354 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 14:49:07 »
Poruszy, już takowy album zapowiedziano. Narysuje go Christophe Beck, napisze Jaouen Salaun.
https://forum.komikspec.pl/komiksy-europejskie/thorgal/msg313871/#msg313871
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Online misiokles

« Odpowiedź #3355 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 15:00:55 »
Tak, o to mi chodziło, tylko lupka mi odmówiła dokładnych wyników!

Offline Pestak

« Odpowiedź #3356 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 22:33:07 »
taki eksperyment, wariację jak w przypadku Kajka i Kokosza a nie solidnego rzemiosła jakie robią przy Asterix i Obelix

Haha, dawno się tak nie uśmiałem. Kajko i Kokosz to co najwyżej wariacja na temat Kajtka i Koka . Pod względem konstrukcji fabuły (która w Asteriksie jest niezwykle sztampowa i powtarzalna do zrzygania) KiK oraz AiO to zupełnie co innego. Nie mówiąc już że rysunki pana Christy biją Asteriksowe na głowę.

Skoro Kajko i Kokosz to wariacja na temat Asteriksa i Obeliksa to Asteriks i Obeliks to wariacja na temat Flipa i Flapa:)
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Listopad 2025, 22:35:25 wysłana przez Pestak »

Offline Kadet

« Odpowiedź #3357 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 22:40:59 »
Skoro Kajko i Kokosz to wariacja na temat Asteriksa i Obeliksa to Asteriks i Obeliks to wariacja na temat Flipa i Flapa:)

Noo... tak w sumie jest. Zarówno Goscinny, jak i Uderzo byli wielkimi fanami Flipa i Flapa i filmy z tymi komikami miały pewien wpływ na powstanie równie kontrastowego cieleśnie duet Asteriksa i Obeliksa, choć - jak sam mówisz - z pewnymi wariacjami.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Klint

« Odpowiedź #3358 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 18:06:12 »
Okładka (znakomita ) kolejnego Tomu Thorgal Saga. Wersja to będzie przeznaczona dla limitowanego wydania czarno-białego komiksu. Czekam na kolejne w tym regularną, która zapewne będzie w polskim wydaniu.

Offline Death

« Odpowiedź #3359 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 22:42:25 »
Cerys an Craite