Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 678874 razy)

Offline deFranco

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3285 dnia: Wt, 05 Sierpień 2025, 21:53:56 »
Cóż, co jakiś czas powraca ta dyskusja.

Ja też jestem zwolennikiem teorii, że to Van Hamme u schyłku swej błyskotliwej kariery, pierwszy, zaczął psuć Thorgala.
Dla mnie złota / srebrna epoka to albumy 1-23 (złota) i 24-28 (srebrna). Jak widać, nie jestem miłośnikiem
zatrzymania się na "Klatce", ale dociągnięcia jeszcze do "Kris de Valnor" Cała reszta to większy lub mniejszy zjazd w dół.
Ale kryzys zaczął się niestety od Van Hamme'a. Nieścisłości, przeciętny album "Kris de Valnor" i słaby "Ofiara",
a do tego fatalna zmiana stylu rysunku Rosińskiego. To już były oznaki słabości.
Reszta tylko podążyła tym szlakiem (dla mnie Sente był jeszcze gorszy od Yanna) i tyle.
Powrót jest już niemożliwy, choć nie wykluczam, że jakieś chwilowe skoki w bok mogą trącić tombakową namiastką złota.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline maxim1987

« Odpowiedź #3286 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 12:19:22 »
Mnie zawsze zastanawia, dlaczego tak dużo osób chciałoby zakończyć czytanie na "Klatce", która jak dla mnie była dosyć słaba.
Ale nie rozumiem też fascynacji cyklem o krainie Qa, więc to może jednak ja jestem dziwny ;)

Dla mnie naturalnym zakończeniem jest album ofiara - Thorgal przekazuje pałeczkę Jolanowi. I nawet kolejne dwa albumy miały jako-taki sens

Offline misiokles

« Odpowiedź #3287 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:01:34 »
Mnie zawsze zastanawia, dlaczego tak dużo osób chciałoby zakończyć czytanie na "Klatce", która jak dla mnie była dosyć słaba.
Ale nie rozumiem też fascynacji cyklem o krainie Qa, więc to może jednak ja jestem dziwny ;)

Dla mnie naturalnym zakończeniem jest album ofiara - Thorgal przekazuje pałeczkę Jolanowi. I nawet kolejne dwa albumy miały jako-taki sens

Klatka kończy się happy endem i nie rozpoczyna żadnego nowego story-arcu, więc jest naturalnym zakończeniem. Czego nie można powiedzieć o Ofierze.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #3288 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:20:15 »
Można jeszcze dorzucić albumy 24 i 25 bo to one shoty i niczego nie psują wewnątrz cyklu.

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #3289 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 23:00:50 »
Jest data premiery (24.09), polska okładka i opis piątego tomu "Thorgal Saga. Ruchome miasto"

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/thorgal-saga-ruchome-miasto-juz-we-wrzesniu/

Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3290 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 11:24:24 »
U nas będzie ta brzydsza?
Raczej nie dadzą u nas specjalnej jako podstawowej.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3291 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 11:48:40 »
W przypadku Ognia i Szronu dali.

Offline Pabloff

« Odpowiedź #3292 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 16:47:45 »
Klatka kończy się happy endem i nie rozpoczyna żadnego nowego story-arcu, więc jest naturalnym zakończeniem. Czego nie można powiedzieć o Ofierze.

Częściowo odpowiedziałeś na pytanie, które od kilku dni chodzi mi po głowie. Pozwolę sobie jednak je zadać – w celu doprecyzowania. Ofiara rozpoczyna nowy story-arc, ale czy ten tom kończy się jakimś srogim cliffhangerem? Czy może jest to część, na której ewentualnie można się zatrzymać? Bo zamyka większość wątków, a jej zakończenie jest po prostu początkiem nowej historii z Jolanem w roli głównej.

Czytałem ten album (jak i kilka kolejnych – wymiękłem po Kah-Anielu), ale nic z niego nie pamiętam i niespecjalnie mam ochotę na powtórkę...

Offline misiokles

« Odpowiedź #3293 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 17:19:56 »
Odpowiadałem na pytanie dlaczego ludzie piszą, że warto zakończyć przygodę na Klatce. Więc warto nie dlatego, że później nie ma dobrych albumów (gdyż są), ale - gdyby rzeczywiście Thorgal zakończyłby się na Klatce - to nie byłoby poczucia urwania serii (np. z powodu małej sprzedaży). Jest happy-end, główne wątki zamknięte, rodzinka się schodzi, patrzą w przyszłość bez strachu itd. Gdyby seria skończyła się na Ofierze - satysfakcja z końcówki byłaby mniejsza.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3294 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 17:48:23 »
Wszyscy zbierają Thorgala, a nikt go nie czyta. ;)

Bo jakby czytali, to by tu od razu napisali, że w tomie "Wareg Ozur" Hachette zostawiło w streszczeniu opis "Tysiąca oczu".

Offline Pestak

« Odpowiedź #3295 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 18:03:26 »
No to ten tom na przemiał albo niech dadzą do następnego luźną karteczkę z właściwym streszczeniem:)

Offline Death

« Odpowiedź #3296 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 18:08:01 »
A do mnie przyszedł i przeczytałem najnowszy tom czyli Wareg Ozur. I z tego tomu wynika, że Thorgal i Aaricia są znacznie młodsi niż myślałem. Do wioski wraca starszy brat Gandalfa Szalonego, a wygląda młodo plus pamięta Aaricię, która urodziła się z perłami w dłoniach. A wygnano go 30 lat temu. Pominę fakt, że nagle pojawia się brat złego króla wikingów ze Zdradzonej czarodziejki, o którym nigdy nie było mowy. A pominę dlatego, bo sobie pomyślałam, że przecież tak naprawdę my prawie w ogóle nie znamy tej wioski, ona była w niewielu albumach i zaledwie kilka postaci było zarysowanych. Solveig, Jorund Byk i zaledwie kilka innych. To nie jest wioska Asteriksa, że posiada więcej niż kilka stałych postaci i występuje w każdym albumie. Postać jest ok. Ale byłoby o wiele lepiej, gdyby powiedzieli, że to młodszy brat Gandalfa, a nie starszy, bo ciężko uwierzyć, że on jest tak stary lub że tak mało czasu minęło od wydarzeń z Gwiezdnego dziecka, a Thorgal i Aaricia są tak młodzi.
Pojawia się jeszcze jedna fajna postać, czyli pewna wiedźma, ale też jest jednoalbumowa. To kolejny fajny tom Thorgala i nie jest wiele gorszy niż Tysiąc oczu. Yann jest takim spoko scenarzystą z Temu, gość jest tańszy niż porządny van Hamme, ale też daje radę. Tom rozpoczął się jak obyczajówka, gdzie pojawiły się konflikt między nową nieprzystosowaną do ciężkiego życia wśród wikingów postacią z gwiazd i Aaricią, a potem wjechał trochę horrorowy motyw z mroczną wiedźmą i martwymi niemowlakami. I jeszcze nagle pojawiła się kolejny wątek, czyli brat Gandalfa. Dużo tego naraz, Yann miesza w tym kotle, ale ma też fajne pomysły, jak ten z "taktyką" walki w pojedynku brata Gandalfa. Klasyczny komiks Thorgala z ostatnich lat: fajna historia, ale nie aż tak fajna jak van Hamme'a, spoko rysunki Vignaux, bardzo dobre kolory i dodanie przez Yanna jakiejś głupoty, która wkurzy fanów złotego okresu, czyli tym razem odmłodzenie postaci, które chyba każdy miał za starsze. Ja myślę, że Thorgal ma obecnie ze 45, a Aaricia 40. A według tego co było w tym albumie mają o 10 mniej.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3297 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 20:17:58 »
Thorgal i Aaricia nie są młodzi, to Yann jest lichym scenarzystą.

W "Gwiezdnym dziecku" jak znajdują Thorgala to Gandalf ma na na oko 30 lat. Kiedy Thorgal spotyka dziadka to ma 10 lat (wprost o tym mówi), a Leif jeszcze żyje. Dopiero po jego śmierci Gandalf zostaje królem (czyli ma ok. 40-45 lat), a Ozur powołuje się na ten fakt, a zatem jeszcze zapewne był w wiosce. Do tego dodaj 30 lat wygnania. Skoro Jolan ma już koło 17-20 lat, to Aaricia ma 35-40, a Thorgal z 40-35. Skoro Gandalf był od niego starszy o 30 lat, to Ozur pewnie o 35 lat. To sprawia, że Ozur ma 70-80 lat.

Offline Pabloff

« Odpowiedź #3298 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 20:40:19 »
Odpowiadałem na pytanie dlaczego ludzie piszą, że warto zakończyć przygodę na Klatce (...)

Wiem, czytałem, rozumiem, zgadzam się. :) Tymczasem ja pytałem o coś innego, ale akurat Twój wpis po części odpowiadał na moje (wówczas jeszcze niezadane) pytanie. Mniejsza jednak z tym – znalazłem z grubsza satysfakcjonującą odpowiedź.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3299 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 20:43:18 »
Co do wieku Thorgala i innych postaci to polecam ten artykuł:

https://www.kzet.pl/2002_12/thorgal.html

Sam artykuł też jest już wiekowy (powstal 23 lat temu) i wymagalby uaktualnienia, ale wynika z niego ze juz w Królestwie pod piaskiem Thorgal miał ok. 36 lat.