A do mnie przyszedł i przeczytałem najnowszy tom czyli Wareg Ozur. I z tego tomu wynika, że Thorgal i Aaricia są znacznie młodsi niż myślałem. Do wioski wraca starszy brat Gandalfa Szalonego, a wygląda młodo plus pamięta Aaricię, która urodziła się z perłami w dłoniach. A wygnano go 30 lat temu. Pominę fakt, że nagle pojawia się brat złego króla wikingów ze Zdradzonej czarodziejki, o którym nigdy nie było mowy. A pominę dlatego, bo sobie pomyślałam, że przecież tak naprawdę my prawie w ogóle nie znamy tej wioski, ona była w niewielu albumach i zaledwie kilka postaci było zarysowanych. Solveig, Jorund Byk i zaledwie kilka innych. To nie jest wioska Asteriksa, że posiada więcej niż kilka stałych postaci i występuje w każdym albumie. Postać jest ok. Ale byłoby o wiele lepiej, gdyby powiedzieli, że to młodszy brat Gandalfa, a nie starszy, bo ciężko uwierzyć, że on jest tak stary lub że tak mało czasu minęło od wydarzeń z Gwiezdnego dziecka, a Thorgal i Aaricia są tak młodzi.
Pojawia się jeszcze jedna fajna postać, czyli pewna wiedźma, ale też jest jednoalbumowa. To kolejny fajny tom Thorgala i nie jest wiele gorszy niż Tysiąc oczu. Yann jest takim spoko scenarzystą z Temu, gość jest tańszy niż porządny van Hamme, ale też daje radę. Tom rozpoczął się jak obyczajówka, gdzie pojawiły się konflikt między nową nieprzystosowaną do ciężkiego życia wśród wikingów postacią z gwiazd i Aaricią, a potem wjechał trochę horrorowy motyw z mroczną wiedźmą i martwymi niemowlakami. I jeszcze nagle pojawiła się kolejny wątek, czyli brat Gandalfa. Dużo tego naraz, Yann miesza w tym kotle, ale ma też fajne pomysły, jak ten z "taktyką" walki w pojedynku brata Gandalfa. Klasyczny komiks Thorgala z ostatnich lat: fajna historia, ale nie aż tak fajna jak van Hamme'a, spoko rysunki Vignaux, bardzo dobre kolory i dodanie przez Yanna jakiejś głupoty, która wkurzy fanów złotego okresu, czyli tym razem odmłodzenie postaci, które chyba każdy miał za starsze. Ja myślę, że Thorgal ma obecnie ze 45, a Aaricia 40. A według tego co było w tym albumie mają o 10 mniej.