Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 679548 razy)

Offline Death

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3255 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 12:44:26 »
Czytam sobie Szron i ogień i jestem w takim miejscu, że niewiele rozumiem. O co chodzi z tym, że w Międzyświecie jest jakaś inna (stara i brzydka) strażniczka kluczy? Thorgal powiedział chwilę wcześniej do swojej towarzyski, że jego córka mówiła mu, że tamta strażniczka kluczy straciła przychylność bogów i teraz jest inna. Były takie wątki, w którejś z serii pobocznych (bo w pewnym momencie odpuściłem te słabe komiksy)? Czy może autorzy Szronu i ognia sami to wymyślili? Nie wiem też za bardzo w którym momencie Sagi o Thorgalu dzieje się ten dodatkowy tom.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3256 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 13:10:20 »
Nie wiem też za bardzo w którym momencie Sagi o Thorgalu dzieje się ten dodatkowy tom.

Tutaj rozpiska: http://lestoilesheroiques.fr/2024/01/liste-albums-thorgal.html

Miedzy Anielem a Pustelnikiem z Skellingaru.

Nie nie wymyślili faktycznie "nasza" Strażniczka popadła w niełaskę (zdaje się że w momencie kiedy dała sobie ukraść pas przez Volsunga, ale głowy za to nie dam ;) )
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Lipiec 2025, 13:13:03 wysłana przez Dracos »

Offline JakubM

« Odpowiedź #3257 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 13:42:59 »
Trochę kusi aby przeczytać Thorgala wg. chronologi. Zawsze czytałem wg. kolejności wydawania albumów.

Offline Death

« Odpowiedź #3258 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 15:46:39 »
Ja bym naprawdę wolał, żeby ta nowa seria one-shotów więcej czerpała z Thorgala do Klatki lub ewentualnie do Ofiary, czyli ostatniego albumu tworzonego jeszcze przez duet Van Hamme - Rosiński. Te Światy Thorgala były projektem raczej nieudanym i myślałem, że one - shoty będą naprawdę one - shotami, które nie będą miały z tymi seriami nic wspólnego. Dla mnie to - 1 pkt dla Szronu za nawiązania do tych słabych serii pobocznych.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3259 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 16:26:40 »
Ja bym chciał by ta seria miała jakiegokolwiek redaktora, który by dbał o spójność.

Online Castiglione

« Odpowiedź #3260 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 17:02:29 »
O co chodzi z tym, że w Międzyświecie jest jakaś inna (stara i brzydka) strażniczka kluczy? Thorgal powiedział chwilę wcześniej do swojej towarzyski, że jego córka mówiła mu, że tamta strażniczka kluczy straciła przychylność bogów i teraz jest inna.
Widać bogom zmieniły się gusta na bardziej wskazane w obecnych czasach ;D

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3261 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 17:37:27 »
Ja bym naprawdę wolał, żeby ta nowa seria one-shotów więcej czerpała z Thorgala do Klatki lub ewentualnie do Ofiary, czyli ostatniego albumu tworzonego jeszcze przez duet Van Hamme - Rosiński.
Po mocnym wejściu Żegnaj, Aaricio też miałem nadzieję, że to będą przynajmniej dobre, oryginalne one-shoty z kontinuum do Klatki. Planowałem kupić 10 albumów dopóki nowa seria się nie rozwodni. Ale z poziomem widzę różnie a teraz jeśli ma to nawiązywać do serii pobocznych to chyba podziękuję już po pierwszych trzech tomach, które mam.
Batman returns
his books to the library

Offline JanJ

« Odpowiedź #3262 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 20:03:29 »
Naprawdę nie szkoda Wam miejsca na półce na tego rozwodnionego Thorgala?

Online Deepdelver

« Odpowiedź #3263 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 22:17:32 »
Thorgal powiedział chwilę wcześniej do swojej towarzyski, że jego córka mówiła mu, że tamta strażniczka kluczy straciła przychylność bogów i teraz jest inna. Były takie wątki, w którejś z serii pobocznych (bo w pewnym momencie odpuściłem te słabe komiksy)?

Strażniczka Kluczy trochę podpadła zwierzchnikom już w albumie "Strażniczka Kluczy" - wtedy myśleliśmy, że ma słabość do Thorgala, ale już w cyklu Louve okazało się, że jest po prostu puszczalska i gzi się z kim popadnie. To właśnie za rozwiązłość w albumie "Klątwa Czarnych Elfów" została zamieniona w śmiertelniczkę i zastąpiona jakąś rudą ślicznotką. A kiedy ruda straciła etat i za co to już nie zarejestrowałem.
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Lipiec 2025, 22:29:58 wysłana przez Deepdelver »

Offline Death

« Odpowiedź #3264 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 22:33:12 »
Serio? Czy kontynuatorzy zjebali (bo tego nie da się inaczej nazwać) charakter każdej postaci, którą wykreował Van Hamme? Przecież chodziło o to, że ona miała słabość konkretnie do Thorgala. Na tym polega cały sens albumu Strażniczka kluczy, że Volsung z Nichor ją uwiódł, bo wyglądał jak Thorgal. Zrobienie z niej puszczalskiej lambadziary sprawia, że cały podstęp nie miał sensu. Tak się śmiejemy z tych Marveli i DC, że tyle tych światów, kontynuacji i różnych połączeń między tytułami, ale tam przynajmniej ktoś o to dba. Nad Światami Thorgala, to nie czuwał absolutnie nikt, liczył się tylko hajs.

Offline komiks

« Odpowiedź #3265 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 22:35:27 »
OMG dobrze, że zakończyłem czytanie na duecie Van Hamme, Rosiński, masakra co wy tam czytacie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Deepdelver

« Odpowiedź #3266 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 22:43:01 »
Serio? Czy kontynuatorzy zjebali (bo tego nie da się inaczej nazwać) charakter każdej postaci, którą wykreował Van Hamme?

Tak.
W spinoffach puszcza się Thorgal, puszcza się Aaricia, a Strażniczka Kluczy jest nimfomanką.
Bardzo nad tym ubolewam, bo Strażniczka Kluczy z Trzech Starców z Krainy Aran była majestatyczną i mistyczną postacią, bardzo ją lubiłem.

Offline Death

« Odpowiedź #3267 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 22:50:10 »
Chyba trzeba zrobić tak: zostawić sobie serię do Klatki, ewentualnie jeszcze kilka albumów, które lubimy (ja bym zostawił Arachneę, Błękitną zarazę, Statek miecz, pierwsze dwa tomy serii o Kriss, bo to fajnie łącząca się z Łucznikami opowieść o młodości Kriss i być może pierwsze dwa tomy tej nowej serii), a o reszcie zapomnieć. Coś tam się jeszcze znajdzie fajnego, ale generalnie ze 40 albumów można wyrzucić do kosza.

Offline Klint

« Odpowiedź #3268 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 19:48:24 »
Okładki nowego tomu Thorgala:

Podstawowa

Specjalna :

Offline Death

« Odpowiedź #3269 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 20:00:05 »